HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

Közlekedésbiztonság, baleset-megelőzés

Biztonság és megelőzés. Ez a két kulcsszava annak a társadalomban vállalt küldetésnek, amelyet a Hungaroring Sport Zrt. leányvállalatán a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumon keresztül valósít meg, s amelynek fő elemei közé tartozik a közlekedésbiztonság fejlesztése, a gyerekek tudatos közlekedésre nevelése és a környezettudatosság. 

Tanpályánk évek óta meghatározó szerepet tölt be a magyar autósok közlekedésbiztonsági képzésében. Társadalmi szerepvállalásunk, elkötelezettségünk elsősorban a biztonságra és a megelőzésre irányul, ezen felül (ahogy fentebb is említettük)  támogatunk olyan sportolókat, akik a motorsportban elért kimagasló eredményeikkel hazai és nemzetközi szinten egyaránt dicsőséget szereztek hazánknak, így példaképnek állíthatók a fiatalok elé. Tenni a gyermekekért. Azért, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között jussanak haza például az iskolából, hogy tisztában legyenek a közlekedés alapszabályaival, etikettjével. Ez a „küldetés” mindig is nagyon fontos volt a Hungaroring és a Tanpálya számára. 
Formula–1-es pályánk vezetői hisznek benne, hogy közös, komplex közlekedési programjaikkal sokat tehetnek a gyermekek biztonságáért – a programot a Miniring fantázianévvel látták el, s a táborok, illetve kurzusok alkalmával a gyerekek képzett közlekedés-pedagógus segítségével sajátítják el játékosan a közlekedés alapjait.  Természetesen tudjuk, hogy céljaink eléréséhez elengedhetetlen a tanintézetek – iskolák és óvodák –, illetve a pedagógusok bevonása, akik nélkül nem lennének ennyire hatékonyak a biztonságos közlekedést célzó programjaink. 
A cél adott, a programjainkat kidolgoztuk, most már csak az a dolgunk, hogy ezek a lehető legtöbb gyerekcsoporthoz eljussanak. 

Példamutatás - jó cselekedetekkel

A Hungaroring Sport Zrt. számára nagyon fontos a társadalmi szerepvállaláson túl, hogy cselekedeteivel is jó példát mutasson. Ennek kapcsán folyamatosan együttműködünk jó néhány szervezettel, és megkeresésekre reagálva évről évre részt veszünk egyéb projektekben is.
 
  • Cégünk különböző projektekben együttműködik az UNICEF-fel.
  • A Hungaroring Sport Zrt. 2018-ban immár hatodik alkalommal biztosított lehetőséget egynapos kirándulásra, a mogyoródi versenypályára. Az Erzsébet-program pályázatnyertes családjai minden évben egy-egy napig vendégeskedhetnek a Magyar Nagydíjon.
  • A Hungaroringen lévő Tanpálya évek óta szorosan együttműködik a Cseppkő Gyermekotthonnal, amely pedig évek óta nagy hangsúlyt fektet a szabadidő hasznos eltöltésére, arra, hogy gyermekeinek minél több és minél színvonalasabb élményeket nyújtson – amelyekből azután az életük során építkezni tudnak.
  • A Miniring színvonalas programjaival a hátrányos helyzetű gyerekeket (akik az ország minden tájáról érkeztek hozzánk az elmúlt években) motiválni tudják a tanulásban, sportban, tehetségük kibontakozásában.
  • A Hungaroring évről évre aktívan részt vállal az Örömautózásban, amelynek során beteg gyerekeket autóztatnak meg a versenypályán
 
 
Büszkeségeink: 
 
2011-ben 300 fős Mikulásünnepséget tartottunk a Vezetéstechnikai Centrum 15. születésnapjával együtt, amelyen hátrányos helyzetű gyerekek vettek részt.
2012-ben részt vettünk a Mikulásgyár programjában – ajándékokat vittünk a gyerekeknek.
2012-ben a Gyömrői nevelőotthon gyermekeinek tartottunk egyhetes napközis tábort
2013-ban a szadai Székely Bertalan általános iskola szociális alapon rászoruló tanulói táborozhattak nálunk egy hétig
2014-ben a budapesti, Cseppkő utcai gyermekotthonnal kezdtünk el egy tehetséggondozó programot, amelynek első állomásaként nyári táborunkba a jól tanuló, és jól teljesítő gyermekek jöhettek el. Terveink szerint év közben is folyamatosan ösztönözni próbáljuk majd a gyerekeket, hogy minél jobban tanuljanak, hiszen annak eredményeként részt vehetnek a különböző hungaroringi programjainkon.
2015-ben a „Jónak lenni jó” jótékonysági kampány keretében elárverezték a komplett Formula–1-es mezőny által aláírt, s kifejezetten a 30. Magyar Nagydíjra készített, Vasarely által tervezett kockás zászlót.
2016-ban a Virtuózokban feltűnt hegedűművész, a szklerózis multiplexben szenvedő Bonino Anna-Sofia gyógyíttatására árverezték el azt a sisakot, amelyet szintén az F1-es mezőny összes pilótája ellátott az aláírásával.
2017-ben a Mikulásgyárral együttműködve Mikulásgyár felvevő pontot alakítottunk ki a Hungaroringen, s megszerveztünk egy közös ünnepséget, amelyen több száz hátrányos helyzetű gyerek vehetett részt a játékos feladatokban, fedezhette fel magának a versenypályát, és kaphatott egy tányér meleg ételt.
2018-ban, csakúgy, mint a korábbi években együttműködtünk az Erzsébet programmal, amelynek keretében ebben az évben családokat vártunk a Magyar Nagydíj pénteki edzésnapjára – 2000 szerencsés pályázó lehetett ott a lelátón.
 
Kapcsolódó cikkek: 
 
Peti F1-es kívánsága
Pályázatnyertes családok szurkolhattak
Kézilabda Akadémia diákjai a Hungaroringen
Örömautózás a Hungaroringen
Formula 1-es felajánlás a Virtuózok tehetségének
Az Erzsébet-program pályázatnyertesei a Hungaroringen szurkoltak
Rászoruló gyerekeken segítünk a Vasarely zászlóval
Életreszóló élmény a Ringen

Utánpótlás nevelés

(fiatalok megnyerése a sportágnak, akár versenyzőként, akár szurkolóként)

Megnyerni és támogatni a fiatalokat – hiszen ők jelentik a jövőt. A Hungaroring mottója világos és logikus, hiszen egy versenypálya számára hosszú távon legalább annyira fontos, hogy sikeres magyar autó- és motorversenyzők nőjenek fel, mint az, hogy a fiatalok megszeressék a sportágat, és szurkolóvá váljanak. A kettő nyilván szorosan összefügg.

A motoros akadémián a legkisebbektől a nagyobbakig mindenki  elsajátítja a sportág alapjait, a Miniringről már nem is beszélve, ahol nyilván nem elsősorban a versenyzés, hanem a közlekedés-biztonságra fektetik a hangsúlyt, s arra, hogy a gyerekeket megnyerjék az autózásnak, motorozásnak. Utóbb belőlük lesznek ugyanis a szurkolók. Akik szeretik a sebességet, de megelégszenek azzal, hogy a pálya széléről követik az eseményeket. A Hungaroring igyekszik példaképeket állítani a gyerekek elé, hiszen hétköznapi hősökre mindig is szükség volt és lesz is. 
Mert ők azok, akik utat mutatnak a fiataloknak, akik jó példával járnak elöl. A Hungaroring profiljába illően nyilván a technikai sportolók felé nyit. 
Michelisz Norbert hazánk egyik legismertebb sportolója, az utóbbi három esztendőben folyamatosan neki adták át az Év legnépszerűbb sportolója díjat a Sportcsillagok Gáláján, évről évre hetven-nyolcvanezren zarándokolnak ki miatta a túraautó-világbajnokság magyar versenyére a Hungaroringre. Ez azt is jelenti, hogy keresve se találhattunk volna nála megfelelőbb embert a programjaink népszerűsítésére. 
Michelisz a világ egyik legnépszerűbb gyorsasági autósport-sorozatában száguld, futamgyőzelmeket arat, dobogós helyeket ér el, amit ő mond, arra odafigyelnek, annak súlya van – legyen szó felnőttekről, vagy gyerekekről. Norbi a Tanpályánk arca. 

A hölgyek képviseletében Bús Edina az, akit példaképül állíthatunk a fiatalok elé: Edina a Lotus Ladies-kupában villantotta meg először oroszlánkarmait (többszörös bajnok), azóta pedig egyéb géposztályokban is próbára tette gyorsaságát – nagyrészt sikerrel. Nem túlzás: Bús Edina hazánk legjobb női autóversenyzője, aki a férfiakkal is felveszi a versenyt. 

De hogy ne csupán a négykerekű száguldás szerelmeseit szólítsuk meg, választottunk egy kiemelkedően eredményes sportolót a magyar motorversenyzők közül is. Ő Gyutai Adrián, aki az Alpok Adria-bajnokság győzteseként és magyar bajnokként hitelesen tudja megszólítani a motorosokat. „A versenyzés nem csupán sport, hanem egyfajta életstílus is” – vallja a fiatal versenyző, akinek elkötelezettsége és alázata mindenki számára például szolgálhat. 

Az ő példáját követi Számadó Máté, aki gyakorlatilag a Hungaroringen sajátította el a kétkerekű száguldás alapjait, s noha még csak tíz éves, már most jó néhány sikert tudhat maga mögött az ötven köbcentis kategóriában. 

Kutatás-fejlesztés, környezetvédelem

A Hungaroring együttműködő partnere a győri Széchenyi István Egyetem, így a duális képzés kapcsán is ezzel a tanintézettel működünk együtt. A duális képzés ugye, azt takarja, hogy az egyetemisták párhuzamosan szereznek elméleti és gyakorlati képzést – a Hungaroringen a közgazdás, turizmus-fejlesztés szakirányon pallérozódó diákok tekinthetnek bele a szakma gyakorlati részébe – kötelezően szabott időben, fizetésért.

Ezen felül a gödöllői Szent István Egyetem hallgatóit évente egy-két alkalommal vendégül látjuk a versenypályánkon, ahol bepillanthatnak a kulisszák mögé. A Formula–1-es aszfaltcsíkon és a Tanpályán egyaránt megautóztatjuk őket, hogy a gyakorlatban is képet kapjanak arról, amit az elméletben tanulnak. A járművel és közlekedéssel kapcsolatos mérnökök nálunk gyakorlati tapasztalathoz juthatnak.
 
 
Még régebbi kapcsolatot ápol a Hungaroring a gödöllői Szent István Egyetemmel, amellyel együttműködve az utóbbi években részt vettünk a Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényen, amelyen kerékpárral, autóval, motorral tartunk bemutatót, és az érdeklődők kipróbálhatják a biztonsági-öv szimulátort is. Az egyetem fejlesztő-csapata részt vesz a Shel Eco Marathonon, amelynek célja, hogy a diákok ultra-energiatakarékos járműveket fejlesszenek – ezeket nálunk biztonságos körülmények között tesztelhetik. 
 
Spórolni. Ezt sulykolják belénk folyamatosan, s miért ne fogadnánk meg a közlekedésben is?! Főleg, ha különösebb erőfeszítés nélkül megtehetjük, elég hozzá néhány jó tanács – például a Hungaroringen található Groupama Vezetéstechnikai Centrum instruktoraitól. 
Megközelíthetnénk nagyon messziről is a kérdést, beszélhetnénk a hibrid autókról, vagy a szándékosan kis fogyasztásúaktól, esetleg az elektromos járművekről, ám ezek távlati célok. A tanpályán ennél jóval praktikusabb tanácsokat kap a közúti közlekedő, méghozzá arra vonatkozóan, hogy a saját autójából kihozhassa a maximumot, s közben védje a környezetet. 
Társaságunk e célt a belső működésében is szem előtt tartja… 
 
Mesterséges tó: a Tanpályánkon működő vízfalak és szórófejek vízellátására mesterséges tavat alakítottunk ki, így minimalizáltuk a vezetékes víz használatát, s kíméljük a környezetet. 
Csapra szerelt víztisztító: 
3-szoros tisztítás (fizikai, kémiai, biológiai) 
nincs vízveszteség
nem desztillált vizet készít
nincs műanyag pohár használat, így nincs szemét, nincs PET-palack
korlátlan vízfogyasztás lehetősége
buborékos víz készítésére is alkalmas 
 
…és természetesen a külső tevékenységeiben is előtérbe helyezi. 
Kurzusainkon nagy hangsúlyt fektetünk az üzemanyag megtakarításra, amely amellett, hogy pénztárcabarát, jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást is. 
A mai modern járművek motorja egyre gazdaságosabb az Unió szorítása miatt – a csökkenő károsanyag-kibocsátás és az alacsonyabb fogyasztás ugyanis kéz a kézben jár . A kérdés egyre inkább az, hogy amit az autó tud, a vezetője képes-e belőle kihozni. Mert el lehet jutni A-pontból B-be azonos idő alatt úgy, hogy a kocsi hat és fél litert fogyaszt és úgy is, hogy öt-öt és felet. Ami pedig már látványos különbség.
S hogy miként érik el mindezt? 
Gyakorlattal, amit egy tesztútvonalon szerezhet meg az érdeklődő. 
A tréningeken átlagosan 5-12 százalékos javulást érnek el – ennek tudatában érdemes egy kicsit számolgatni, hogy vajon mit is jelent ez egy családban egy-két autó, vagy egy cégnél húsz-nyolcszáz jármű esetében…
A jövő nálunk már elkezdődött:  
A Nissan Sales CEE Kft-vel együttműködve két elektromos gyorstöltő állomást helyeztünk el a Hungaroringen. Ennek köszönhetően a környezetbarát, elektromos autóknak is tudunk vezetéstechnikai kurzust tartani, hogy a baleset-megelőzést ebben a ma még szűk, de egyre növekvő szegmensben is támogathassuk. 


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2021 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2021 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.