HU | EN

 

Utánpótlás nevelés

(fiatalok megnyerése a sportágnak, akár versenyzőként, akár szurkolóként)

Megnyerni és támogatni a fiatalokat – hiszen ők jelentik a jövőt. A Hungaroring mottója világos és logikus, hiszen egy versenypálya számára hosszú távon legalább annyira fontos, hogy sikeres magyar autó- és motorversenyzők nőjenek fel, mint az, hogy a fiatalok megszeressék a sportágat, és szurkolóvá váljanak. A kettő nyilván szorosan összefügg.

A motoros akadémián a legkisebbektől a nagyobbakig mindenki  elsajátítja a sportág alapjait, a Miniringről már nem is beszélve, ahol nyilván nem elsősorban a versenyzés, hanem a közlekedés-biztonságra fektetik a hangsúlyt, s arra, hogy a gyerekeket megnyerjék az autózásnak, motorozásnak. Utóbb belőlük lesznek ugyanis a szurkolók. Akik szeretik a sebességet, de megelégszenek azzal, hogy a pálya széléről követik az eseményeket. A Hungaroring igyekszik példaképeket állítani a gyerekek elé, hiszen hétköznapi hősökre mindig is szükség volt és lesz is. 
Mert ők azok, akik utat mutatnak a fiataloknak, akik jó példával járnak elöl. A Hungaroring profiljába illően nyilván a technikai sportolók felé nyit. 
Michelisz Norbert hazánk egyik legismertebb sportolója, az utóbbi három esztendőben folyamatosan neki adták át az Év legnépszerűbb sportolója díjat a Sportcsillagok Gáláján, évről évre hetven-nyolcvanezren zarándokolnak ki miatta a túraautó-világbajnokság magyar versenyére a Hungaroringre. Ez azt is jelenti, hogy keresve se találhattunk volna nála megfelelőbb embert a programjaink népszerűsítésére. 
Michelisz a világ egyik legnépszerűbb gyorsasági autósport-sorozatában száguld, futamgyőzelmeket arat, dobogós helyeket ér el, amit ő mond, arra odafigyelnek, annak súlya van – legyen szó felnőttekről, vagy gyerekekről. Norbi a Tanpályánk arca. 

A hölgyek képviseletében Bús Edina az, akit példaképül állíthatunk a fiatalok elé: Edina a Lotus Ladies-kupában villantotta meg először oroszlánkarmait (többszörös bajnok), azóta pedig egyéb géposztályokban is próbára tette gyorsaságát – nagyrészt sikerrel. Nem túlzás: Bús Edina hazánk legjobb női autóversenyzője, aki a férfiakkal is felveszi a versenyt. 

De hogy ne csupán a négykerekű száguldás szerelmeseit szólítsuk meg, választottunk egy kiemelkedően eredményes sportolót a magyar motorversenyzők közül is. Ő Gyutai Adrián, aki az Alpok Adria-bajnokság győzteseként és magyar bajnokként hitelesen tudja megszólítani a motorosokat. „A versenyzés nem csupán sport, hanem egyfajta életstílus is” – vallja a fiatal versenyző, akinek elkötelezettsége és alázata mindenki számára például szolgálhat. 

Az ő példáját követi Számadó Máté, aki gyakorlatilag a Hungaroringen sajátította el a kétkerekű száguldás alapjait, s noha még csak tíz éves, már most jó néhány sikert tudhat maga mögött az ötven köbcentis kategóriában. 

Közlekedésbiztonság, baleset-megelőzés

Biztonság és megelőzés. Ez a két kulcsszava annak a társadalomban vállalt küldetésnek, amelyet a Hungaroring Sport Zrt. leányvállalatán a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumon keresztül valósít meg, s amelynek fő elemei közé tartozik a közlekedésbiztonság fejlesztése, a gyerekek tudatos közlekedésre nevelése és a környezettudatosság. 

Tanpályánk évek óta meghatározó szerepet tölt be a magyar autósok közlekedésbiztonsági képzésében. Társadalmi szerepvállalásunk, elkötelezettségünk elsősorban a biztonságra és a megelőzésre irányul, ezen felül (ahogy fentebb is említettük)  támogatunk olyan sportolókat, akik a motorsportban elért kimagasló eredményeikkel hazai és nemzetközi szinten egyaránt dicsőséget szereztek hazánknak, így példaképnek állíthatók a fiatalok elé. Tenni a gyermekekért. Azért, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között jussanak haza például az iskolából, hogy tisztában legyenek a közlekedés alapszabályaival, etikettjével. Ez a „küldetés” mindig is nagyon fontos volt a Hungaroring és a Tanpálya számára. 
Formula–1-es pályánk vezetői hisznek benne, hogy közös, komplex közlekedési programjaikkal sokat tehetnek a gyermekek biztonságáért – a programot a Miniring fantázianévvel látták el, s a táborok, illetve kurzusok alkalmával a gyerekek képzett közlekedés-pedagógus segítségével sajátítják el játékosan a közlekedés alapjait.  Természetesen tudjuk, hogy céljaink eléréséhez elengedhetetlen a tanintézetek – iskolák és óvodák –, illetve a pedagógusok bevonása, akik nélkül nem lennének ennyire hatékonyak a biztonságos közlekedést célzó programjaink. 
A cél adott, a programjainkat kidolgoztuk, most már csak az a dolgunk, hogy ezek a lehető legtöbb gyerekcsoporthoz eljussanak. 

Példamutatás - jó cselekedetekkel

A Hungaroringen lévő Tanpálya szorosan együttműködik a Cseppkő Gyermekotthonnal, amely pedig évek óta nagy hangsúlyt fektet a szabadidő hasznos eltöltésére, arra, hogy gyermekeinek minél több és minél színvonalasabb élményeket nyújtson – amelyekből azután az életük során építkezni tudnak. A szerződést február 6-án írták alá, s ennek részét képezi az újabb táborozási lehetőség, a Ringen tartandó szülinapok, a Csodaverda forgatások, amelyen vendégeskedhetnek a gyerekek. 
A Miniring színvonalas programjaival a gyerekeket az otthonban motiválni tudják a tanulásban, sportban, tehetségük kibontakozásában, mert ez egy olyan élmény számukra, amiért megéri küzdeni. A tapasztalat ugyanis az, hogy a dominó-jelenséghez hasonlóan egy gyermek érdeklődése, befektetett energiája és munkája a többiekre is óriási motiváló hatással van. Személyiségfejlődésük szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír a programsorozat, hiszen megtanulják, hogyan tudnak kitartóak lenni céljaik elérésében. 
A Hungaroring ezen felül is szívesen vállal részt a jó cselekedetekből (elég csak az örömautózást említeni, amelynek során beteg gyerekeket autóztatnak meg a versenypályán), vagy éppen a kerekesszékes vezetéstechnikai tréninget, és még sorolhatnánk.Büszkeségeink: 

2011-ben 300 fős Mikulásünnepséget tartottunk a Vezetéstechnikai Centrum 15. születésnapjával együtt, amelyen hátrányos helyzetű gyerekek vettek részt. 
2012-ben részt vettünk a Mikulásgyár programjában – ajándékokat vittünk a gyerekeknek. 
2012-ben a Gyömrői nevelőotthon gyermekeinek tartottunk egyhetes napközis tábort 
2013-ban a szadai Székely Bertalan általános iskola szociális alapon rászoruló tanulói táborozhattak nálunk egy hétig
2014-ben a budapesti, Cseppkő utcai gyermekotthonnal kezdtünk el egy tehetséggondozó programot, amelynek első állomásaként nyári táborunkba a jól tanuló, és jól teljesítő gyermekek jöhettek el. Terveink szerint év közben is folyamatosan ösztönözni próbáljuk majd a gyerekeket, hogy minél jobban tanuljanak, hiszen annak eredményeként részt vehetnek a különböző hungaroringi programjainkon. 

Kutatás-fejlesztés, környezetvédelem

A Hungaroring egyik nagyon régi együttműködő partnere a győri Széchenyi István egyetem, amelynek hallgatóit évente egy-két alkalommal vendégül látjuk a versenypályánkon, ahol bepillanthatnak a kulisszák mögé. A Formula–1-es aszfaltcsíkon és a Tanpályán egyaránt megautóztatjuk őket, hogy a gyakorlatban is képet kapjanak arról, amit az elméletben tanulnak. A járművel és közlekedéssel kapcsolatos mérnökök nálunk gyakorlati tapasztalathoz juthatnak. Még régebbi kapcsolatot ápol a Hungaroring a gödöllői Szent István Egyetemmel, amellyel együttműködve az utóbbi években részt vettünk a Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényen, amelyen kerékpárral, autóval, motorral tartunk bemutatót, és az érdeklődők kipróbálhatják a biztonsági-öv szimulátort is. Az egyetem fejlesztő-csapata részt vesz a Shel Eco Marathonon, amelynek célja, hogy a diákok ultra-energiatakarékos járműveket fejlesszenek – ezeket nálunk biztonságos körülmények között tesztelhetik. 

Spórolni. Ezt sulykolják belénk folyamatosan, s miért ne fogadnánk meg a közlekedésben is?! Főleg, ha különösebb erőfeszítés nélkül megtehetjük, elég hozzá néhány jó tanács – például a Hungaroringen található Groupama Vezetéstechnikai Centrum instruktoraitól. 
Megközelíthetnénk nagyon messziről is a kérdést, beszélhetnénk a hibrid autókról, vagy a szándékosan kis fogyasztásúaktól, esetleg az elektromos járművekről, ám ezek távlati célok. A tanpályán ennél jóval praktikusabb tanácsokat kap a közúti közlekedő, méghozzá arra vonatkozóan, hogy a saját autójából kihozhassa a maximumot, s közben védje a környezetet. 
Társaságunk e célt a belső működésében is szem előtt tartja… 

Mesterséges tó: a Tanpályánkon működő vízfalak és szórófejek vízellátására mesterséges tavat alakítottunk ki, így minimalizáltuk a vezetékes víz használatát, s kíméljük a környezetet. 
Csapra szerelt víztisztító: 
3-szoros tisztítás (fizikai, kémiai, biológiai) 
nincs vízveszteség
nem desztillált vizet készít
nincs műanyag pohár használat, így nincs szemét, nincs PET-palack
korlátlan vízfogyasztás lehetősége
buborékos víz készítésére is alkalmas 

…és természetesen a külső tevékenységeiben is előtérbe helyezi. 
Kurzusainkon nagy hangsúlyt fektetünk az üzemanyag megtakarításra, amely amellett, hogy pénztárcabarát, jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást is. 
A mai modern járművek motorja egyre gazdaságosabb az Unió szorítása miatt – a csökkenő károsanyag-kibocsátás és az alacsonyabb fogyasztás ugyanis kéz a kézben jár . A kérdés egyre inkább az, hogy amit az autó tud, a vezetője képes-e belőle kihozni. Mert el lehet jutni A-pontból B-be azonos idő alatt úgy, hogy a kocsi hat és fél litert fogyaszt és úgy is, hogy öt-öt és felet. Ami pedig már látványos különbség.
S hogy miként érik el mindezt? 
Gyakorlattal, amit egy tesztútvonalon szerezhet meg az érdeklődő. 
A tréningeken átlagosan 5-12 százalékos javulást érnek el – ennek tudatában érdemes egy kicsit számolgatni, hogy vajon mit is jelent ez egy családban egy-két autó, vagy egy cégnél húsz-nyolcszáz jármű esetében…
A jövő nálunk már elkezdődött:  
A Nissan Sales CEE Kft-vel együttműködve két elektromos gyorstöltő állomást helyeztünk el a Hungaroringen. Ennek köszönhetően a környezetbarát, elektromos autóknak is tudunk vezetéstechnikai kurzust tartani, hogy a baleset-megelőzést ebben a ma még szűk, de egyre növekvő szegmensben is támogathassuk. 

Országimázs, turizmus

A Formula–1 vonzerő. Jelenleg is jó néhány ország küzd azért, hogy világbajnoki futamot rendezhessenek, ezért is különösen nagy érték az, hogy a Magyar Nagydíj, a harmadik azon versenyek sorában, amelyek legtöbb F1-es versenyt rendezték zsinórban. 
A Formula–1-es futamért minden rendező országban jogdíjat kell fizetni, de sok turistát és hatalmas bevételt jelent az országnak, arról már nem is beszélve, hogy a Magyar Nagydíj hétvégéjén nem csupán a pályánk, hanem fővárosunk nevezetességei is láthatók a televíziós közvetítésekben, vagyis az országimázs szempontjából is nagyon fontos ez a viadal. 

A versenyzők és a csapatok többek között a főváros közelsége miatt is imádják ezt a versenyt – a szurkolók pedig azért, mert a kellemeset összeköthetik a „kellemessel”, vagyis a versenyt a nyaralással.  A tanulmányok szerint a Magyar Nagydíj évente 17.4 milliárd forinttal járul hozzá a GDP-hez, és évi 7.5 milliárd forint adó-és járulékbevételt jelent. A futam élő közvetítését világszerte 69 millió ember nézi, ami 5.3 milliárd forint médiaértéket jelent. A legutóbbi Magyar Nagydíj kapcsán 10854 cikk jelent meg az írott sajtóban, amelyben megemlítették Magyarországot. 

Ami a nézőszámot illeti, az utóbbi években 2013 jelentette a rekordot, amikor a négy nap alatt (a csütörtöki boxutca-látogatáson 38 ezren vettek részt) összesen 247 ezer néző volt kíváncsi a viadalra. Tavaly 169 ezren voltak a pályán három nap alatt (csütörtökön 22 ezren). 
Az érdeklődők – legyen szó magyarokról vagy külföldiekről – a versenyhétvégéken túl is ellátogathatnak a Hungaroringre, ahol bepillanthatnak a kulisszák mögé. Járhatnak ott, ahol az F1-esek járnak, készíthetnek fotót a díjkiosztó dobogón, megnézhetik a szoborparkot, amelyben a világbajnokoknak állít emléket, s a versenyirányítást, ahol a nagy döntések születnek. 


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2018 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2018 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.