HU | EN

 

Országimázs, turizmus

A Formula–1 vonzerő. Jelenleg is jó néhány ország küzd azért, hogy világbajnoki futamot rendezhessenek, ezért is különösen nagy érték az, hogy a Magyar Nagydíj, a harmadik azon versenyek sorában, amelyek legtöbb F1-es versenyt rendezték zsinórban. 
A Formula–1-es futamért minden rendező országban jogdíjat kell fizetni, de sok turistát és hatalmas bevételt jelent az országnak, arról már nem is beszélve, hogy a Magyar Nagydíj hétvégéjén nem csupán a pályánk, hanem fővárosunk nevezetességei is láthatók a televíziós közvetítésekben, vagyis az országimázs szempontjából is nagyon fontos ez a viadal. 

A versenyzők és a csapatok többek között a főváros közelsége miatt is imádják ezt a versenyt – a szurkolók pedig azért, mert a kellemeset összeköthetik a „kellemessel”, vagyis a versenyt a nyaralással.  A tanulmányok szerint a Magyar Nagydíj évente 17.4 milliárd forinttal járul hozzá a GDP-hez, és évi 7.5 milliárd forint adó-és járulékbevételt jelent. A futam élő közvetítését világszerte 69 millió ember nézi, ami 5.3 milliárd forint médiaértéket jelent. A legutóbbi Magyar Nagydíj kapcsán 10854 cikk jelent meg az írott sajtóban, amelyben megemlítették Magyarországot. 

Ami a nézőszámot illeti, az utóbbi években 2013 jelentette a rekordot, amikor a négy nap alatt (a csütörtöki boxutca-látogatáson 38 ezren vettek részt) összesen 247 ezer néző volt kíváncsi a viadalra. Tavaly 169 ezren voltak a pályán három nap alatt (csütörtökön 22 ezren). 
Az érdeklődők – legyen szó magyarokról vagy külföldiekről – a versenyhétvégéken túl is ellátogathatnak a Hungaroringre, ahol bepillanthatnak a kulisszák mögé. Járhatnak ott, ahol az F1-esek járnak, készíthetnek fotót a díjkiosztó dobogón, megnézhetik a szoborparkot, amelyben a világbajnokoknak állít emléket, s a versenyirányítást, ahol a nagy döntések születnek. 


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2018 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2018 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.