HU | EN
WTCR
WTCR

 

A cél az összhang

2017. augusztus 16. 16:46

A cél mindig az, hogy a motoros és a motorja között a lehető legnagyobb összhang alakuljon ki – minden egyes megtett méter, minden izzadtságcsepp ezt a szolgálja.
Az idén immár harmadik alkalommal tartották meg az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Hungaroring Motoros Akadémia közös tréningjét, amelyre ingyenesen lehetett jelentkezni, s amelyet ezúttal is a Groupama Tanpályán tartottak meg 50 fő részvételével.

A képzés három részből állt, a Motoros Akadémia instruktorai először a motorozás elméletét mélyítették el a résztvevőkben: elsősorban a külső körülményekre fókuszálva, úgy mint: aszfaltminőség, az út dőlése, kanyarok, fékezés, kitérés, no és persze a közlekedési filozófia, amely rettentően fontos, így külön fejezetet szánnak neki. Ilyen például a láthatóság. Minden kurzuson elmondják, mivel a motorosok kisebbek, mint az autósok, kevésbé láthatóak, így a sebességüket és a távolságukat sem tudják jól megbecsülni az autósok. Fontos továbbá a védőfelszerelés használata – érdekes, hogy a tréningre érkezők 95 százalékának makulátlan volt a védőfelszerelése, ami arra utal, hogy akik egy ilyen tréningre eljönnek, azok általában igazi ínyencek, ami kihívást jelent az instruktorok számára is. Főleg, mert az ínyencek ajánlják majd a tréninget azoknak, akik egy kicsit lazábban kezelik a motorozást. Pedig a hosszú távú, élményekkel teli motorozásnak alapfeltétele, hogy a motoros képezze magát.

Ebben segített a földpálya, amelyen először fékezési gyakorlat zajlott – ez abból a szempontból különleges, hogy az első kerék megcsúszásának kontrollálását tanulták meg a résztvevők, azt, hogy nem kell pánikba esni, vagy megijedni, egyszerűen csak megfelelőképpen ülni a motoron, és megfelelően kezelni a féket. A másik földpálya a kanyarokra volt kihegyezve és a fordított testtartás begyakorlását célozza, amellyel például körforgalomban lehet stabilan közlekedni.
A tréning harmadik részében a rendőrmotorosok (ők maguk is vezetéstechnikai instruktorok egyébként) vették át az irányítást, és a Hungaroring aszfaltos parkolójában szlalomfeladatokat gyakoroltattak, amelyek a kocsisorok között való motorozást könnyítik. Abban segítenek, hogy alacsony sebességnél is megfelelően kontrollálja a motoros a nagy tömeget.

„Az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal karöltve már évek óta dolgozunk azon, hogy csökkentsük a balesetek számát a közutakon, s ezek a tréningek segítenek ebben – nyilatkozta Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A legfontosabb tanulság, hogy sokkal több időnk van megelőzni a baleseteket, ha tudatosak vagyunk. Például ha látjuk, hogy szennyezett az útfelület, akkor csökkentjük a sebességet, vagy ha tisztában vagyunk vele, hogy már szemerkélő esőben is harminc százalékkal csökken a tapadás. Ha csak egy-két balesetet előzünk meg ezekkel a tréningekkel, már akkor is megéri, de hiszek benne, hogy sokkal több esetben nem alakul ki veszélyhelyzet a tréningjeink eredményeként...”

Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2019 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2019 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.