HU | EN

 

Felhőszakadás és Rosberg-pole

2016. július 23. 21:11

Esett, mintha muszáj lenne. Egy kicsit olyan volt, mintha egyáltalán nem akarna elállni. Motorcsónakversenyt simán lehetett volna rendezni, Formula–1-es időmérő edzést azonban kevésbé. A pályát vízátfolyások tarkították, így a versenyirányításban az a döntés született, hogy előbb tíz, majd húsz perccel eltolták a Magyar Nagydíj kvalifikációját, amelyet 53.000 ember kísért figyelemmel a helyszínen.

Hatalmas torlódás alakult ki a pályán, hiszen tudták, jön az újabb zuhé, és nem is csalódtak – csakhamar következett megint a piros zászló. Először, de nem utoljára az edzés során, amelyet utóbb még háromszor kellett megszakítani: előbb Marcus Ericcson, majd Felipe Massa, végül pedig Ryo Harianto balesete miatt. És még csak az edzés első harmadánál, a Q1-nél tartottunk…
A pole pozícióból való indulás jogát Nico Rosberg harcolta ki, aki az utolsó pillanatban „énekelte ki a sajtot” Lewis Hamilton szájából. A harmadik rajtkocka pedig az örökké vidám Daniel Ricciardóé lett.

„Kihívásokkal teli időmérés volt: a körülmények folyamatosan változtak, ami izgalmassá tette az edzést. A végén egészen elképesztő módon, szárazon autóztunk. Igazán jól sikerült az utolsó köröm – nagyon örülök neki” – nyilatkozta Nico Rosberg, akinek a leggyorsabb körét vizsgálták, mert Fernando Alonso kicsúszása miatt sárga zászlót lengettek, és nem volt biztos, hogy a német levette a lábát a gázról.

Utóbb a telemetria adatainak elemzése azt az eredményt hozta, hogy a versenyző lassított a nyolcas kanyarban, ezért nem kapott büntetést.
A szombati nap sportdiplomáciai eseménye volt, hogy Bernie Ecclestone, a Formula–1 jogtulajdonosa találkozott Szijjártó Péter külügyminiszterrel, és előremutató megbeszélést folytattak egymással. A konklúziója a Formula–1 szempontjából az volt, hogy a hazánkban folyamatosan fejlődő és egyre inkább tért hódító autóipar presztízse miatt is nemzetgazdasági érdek, hogy a száguldó cirkusz mezőnye évről évre visszatérjen Magyarországra.

A szerződésünk, ugye, 2026-ig érvényes, s annak érdekében, hogy tartani tudjuk a színvonalat, elkezdődtek a felújítások. Az első lépés az újraaszfaltozás volt, de további fejlesztések várhatóak.
„Látjuk, milyen sok ország akar futamot rendezni, a versenyek száma azonban bizonyos határon túl nem növelhető, ezért nekünk is lépést kell tartanunk a modern pályákkal. A jövő évi költségvetésből ötmilliárd forintot különítettek el a felújításokra, amelyek második lépése a lelátók és a közvetítőfülkék cseréje lesz, három-négy éven belül pedig további források bevonásával megújul az egész pálya. Ecclestone úr elégedett volt azzal, amit látott, mindig örömmel jön vissza Budapestre” – nyilatkozta Szijjártó Péter.
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy a sporteseményeken túl a járműipari teszteké a jövő, s hogy a társaságnak továbbra is célja, hogy egész évben üzemelő látogatóközpontot alakítson ki a Hungaroringen. Ezért is nagyon pozitív a miniszter tavalyi bejelentése, és annak idei megerősítése. A társaság ugyanis készen áll arra, hogy a kormányzati célokat megvalósítsa.
Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2017 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2017 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.