HU | EN
WTCR
WTCR

 

Kiss-győzelem a Ringen!

2017. augusztus 26. 20:19

Kiss Norbert egy futamgyőzelemmel és egy kieséssel kezdte a kamionos Európa-bajnokság hungaroringi hétvégéjét – amikor a főverseny után felállt a dobogó legfelső fokára, tizenegyezer néző tapsolt állva a lelátókon.

De menjünk sorban.
Igazság szerint már a délelőtti időmérő edzésen látszott, nem lehet nagy baj, a kétszeres Európa-bajnok magyar remek tempót diktált, megvolt a sebessége ahhoz, hogy megszerezze a pole pozíciót. Meg is szerezte. A rajtja (saját bevallása szerint) sikerülhetett volna jobban is, de ahhoz éppen elég jó volt, hogy megtartsa az éllovas pozíciót, s bár az első néhány kanyar izgalmasabbra sikerült, mint amennyire szerettük volna, Kiss körről körre folyamatosan távolodott Jochen Hahn-tól, s végeredményben sima futamgyőzelmet aratott.
„Úgy ismerem ezt a pályát, mint a tenyeremet, jóformán itt nőttem fel, ezért is örülök nagyon, hogy sikerült nyernem. A fantasztikus hangulatot teremtő magyar szurkolók előtt ez különösen nagy élmény volt” – nyilatkozta Kiss Norbert, majd még hozzátette, nagyon örül neki, hogy a Tankpool24 csapat (amely tavaly szerződtette őt) szemmel láthatóan fejlődik, s hogy gyorsabb ütemben, mint ahogyan azt várták.

A második viadalon az első futam legjobb nyolc versenyzője fordított sorrendben rajtolt, vagyis Kiss nyolcadikként, ami nagy izgalmakat helyezett kilátásba. Egyrészt mert a „darálóban” menni nem a világ legunalmasabb foglalatossága, másrészt mert amikor lökdösődés van, akkor bármi megtörténhet. Sajnos ennek ezúttal Kiss volt az egyik szenvedő alanya (késő este még ülésezett a zsűri, annyi megtárgyalnivaló ügy volt), Ryan Smith kitessékelte a pályáról az egyik kanyarban.
„Valami kis technikai gond miatt eleve csúszkált a kamion hátulja, de a pontszerzésre így is esélyes voltam. Láttam Ryant magam mögött, azt is, hogy gyorsabb, és úgy éreztem, hagytam neki elég helyet, mégis nekem jött. Eltört a Mercedesben az első rugó, úgyhogy kénytelen voltam kiszállni a küzdelemből” – mondta Kiss.
A második versenyt egyébként a fő rivális Adam Lacko nyerte meg (ő az összetett pontverseny éllovasa, míg Kiss második Stephanie Halmmal azonos pontszámmal a harmadik), méghozzá késhegyre menő csatában, látványos előzések és nagy lökdösődések közepette.

A kamionos Európa-bajnokság csatározása (amelynek betétfutamaként érces hangú, csodálatos GT-autókat láthat a közönség a Blancpain-sorozat versenyein) vasárnap további két futammal folytatódik, vagyis újabb teljes értékű versenynapra készülhetnek a szurkolók, s remélhetőleg újabb magyar sikerre.
A második futam jó néhány manőverét vizsgálja a zsűri, végeredmény lapzártánkig nem érkezett.

KAMIONOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, 5. FORDULÓ, HUNGARORING
1. verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 2:18:987, 2. Hahn (német, Iveco) 7.505 másodperc hátrány, 3. Halm (német, MAN) 10.437 mp h. 2. verseny (nem hivatalos): 1. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 25:51.814, 2. Hahn 0.602 mp h., 3. Smith (brit, MAN) 17.389 mp h.

Az Eb állása (nem hivatalos): 1. Adam Lacko 202 pont, 2. Hahn 159, 3. Kiss 159
Azonos pontszám esetén a több jobb helyezés dönt.

Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2019 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2019 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.