HU | EN
Formula 1 Magyar Nagydíj

 

KRESZ-Faktor – Up the game!

2017. március 30. 18:41
A friss jogosítvánnyal rendelkező 17-25 év közötti sofőröknél gyakran előforduló probléma a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának mellőzése, az alkoholos befolyásoltság, a túlzott önbizalom és a megfelelő rutin hiánya. A biztonságos közlekedést népszerűsítő KRESZ-Faktor vetélkedő e fokozottan veszélyeztetett korosztályt szólítja meg közvetlen hangvétellel, a közösségi média felületein is. 
 
A figyelemfelhívó országos vetélkedő-sorozat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére indul útjára, fővédnöke Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, aki az esemény bemutatkozó sajtótájékoztatóján a következőket mondta: 
„A közlekedésbiztonsági intézkedési terv részeként a különböző korosztályok figyelmét különbözőképpen hívjuk fel a biztonságos közúti közlekedés fontosságára – s ez már óvodás kortól elkezdődik. A KRESZ-Faktor új színfolt ezen a palettán, a Hungaroring közreműködésével a 17 és 25 év közötti korosztályt célozzuk meg, mert meggyőződésünk, hogy a friss jogosítványosok körében kell leghamarabb elültetni a felelős gépjárművezetés csíráit.”  
 
 
A kampányt a Közlekedéstudományi Intézettel és az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal szoros együttműködésben a Hungaroring Sport Zrt. valósítja meg. Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsadó elmondta, a friss jogosítványosok a legveszélyeztetettebb réteg, de a tapasztalatok szerint ők sem az első kilométereken szenvedik el első baleseteiket:
„Az első néhány kilométeren, az első néhány hétben még óvatosak a fiatalok, de amikor szereznek egy kis tapasztalatot és önbizalmat, gyakran átesnek a ló túloldalára, és azt gondolják, mindenre képesek. A veszély kétféleképpen találja meg az embert, ha valaki keresi, vagy ha mások miatt kerül veszélybe. Többféle lehetőség van rá, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre: az állami szerepvállalás az egyik, a KRESZ-teszt a másik, azután kell a megfelelő szakmai háttér és kellenek a vezetéstechnikai pályákon tartott kurzusok, no és kell egy népszerű, hiteles, ismert versenyző, aki a jó ügy mellé áll. A KRESZ-Faktor esetében minden együtt van.”
 
 
A KRESZ-Faktor ügye mellé állt a túraautó-világbajnokság magyar pilótája, Michelisz Norbert is:
„Öt éve dolgozunk a Tanpályán azért, hogy javítsuk a közlekedésbiztonságot. Kurzusainkon találkozunk jó néhány típushibával, amelyeket egyre több fiatal követ el, és mindig örülök neki, ha az első meglepetés a rántópadon vagy a műgyantán éri őket, vagyis biztonságos körülmények között, nem pedig a közúton. Tapasztalat, hogy a fiatalok nagyobb arányban gondolják magukat jó sofőrnek, mint amilyen arányban azok. Mi folyamatosan azért dolgozunk, hogy az utakon ne a szerencsére kelljen hagyatkozniuk.”
 
 
A három fordulóból álló vetélkedő két online feladat teljesítése után egy ügyességi feladattal zárul. Az első körben a fiatalok játékos formában, online teszt kitöltésével tehetik próbára KRESZ- és vezetéstechnikai elméleti tudásukat a kampány weboldalán (www.kreszfaktor.hu). 
A második forduló leginkább a kreativitásra helyezi a hangsúlyt. A versenyzőknek a lakóhelyükön megtalálható, jól működő közlekedési helyszínt vagy példamutató közlekedési magatartást kell bemutatniuk egy #kreszfaktor megjelöléssel a Facebookra feltöltött videóban. 
„A társadalmi szerepvállalásra azóta nagy hangsúlyt fektetünk, hogy elkezdtük a munkát a Hungaroringen – mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A fiatalokkal kapcsolatban sosem csupán az volt fontos számunkra, hogy ők jelentik a technikai sportok új szurkolói bázisát, hanem azt is mindig szem előtt tartottuk, hogy biztonságban legyenek az utakon. Ezért mindent megteszünk a Miniring táborainktól kezdve a Tanpályán tartott kurzusokon át az autós és motoros nyílt napokig, amelyeken mindenki biztonságos körülmények között teheti próbára tudását a pályánkon. Örülök, hogy bár még csak most indul, a KRESZ-Faktor máris sikeres: az általunk szervezett egyetemi road show-n tíz egyetemen több, mint ötszázan regisztráltak a vetélkedőre, és több mint kétszázan már a tesztet is kitöltötték.”
 
 
A szakmai zsűri által kiválasztott pályaművek készítői jutnak tovább a döntőbe. A fiataloknak vezetéstechnikai ügyességi és elméleti feladatokat kell megoldaniuk a Tanpályán. A legjobban teljesítő résztvevő nyereménye egy Volkswagen up! személyautó, a Groupama felajánlásaként az autóhoz kapcsolódó éves kötelező és Casco-biztosítás, valamint egy prémium vezetéstechnikai tréning.
„A KRESZ-Faktor újszerű, innovatív módon közelíti meg a biztonságos közlekedés témakörét, ezért is illik hozzá főnyereményként a Volkswagen up!, amely praktikus, elegáns, dinamikus, tehát éppen megfelelő a fiatal, friss jogosítványosok számára” – nyilatkozta Rozgonyi Ádám, a Volkswagen értékesítési vezetője, aki még hozzátette, cége mindig is szívesen állt a jó ügyek mellé, s a KRESZ-Faktor éppen ilyen. 

Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2019 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2019 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.