HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

Michelisz tesztelte a BME Formula Racing autóját!

2021. június 07. 18:34

A BME Formula Racing Team hétfőn a Hungaroringen mutatta be történetének tizedik elektromos és harmadik szintén elektromos, de már önvezető autóját – előbbit a túraautó-világkupa tavalyelőtti bajnoka, Michelisz Norbert is tesztelte néhány kör erejéig.

 

A Formula Student bajnokságban 30 ország több mint 700 csapata méreti meg magát – a sorozat célja, hogy a hallgatók gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek, és az egyetemről kikerülő friss diplomás szakemberek már naprakész, használható gyakorlati ismeretekkel bírjanak.

A BME Formula Racing Team egyetemista hallgatókból álló – jelenleg 55 tagú – csapat, amely 2007 óta tervez és épít együléses formulaautókat, ezzekkel a Formula Student bajnokságban versenyez. A projekt magába foglalja a tervezést, a gyártást, a tesztelést, a versenyzést és nem utolsósorban a menedzselést.

A csapat immár harmadik éve vendégeskedik alkalmanként a Hungaroringen, ahol mindig tárt karokkal fogadják az autósport iránt elkötelezett versenyzőket és szakembereket.

„Nagyon örülünk neki, hogy a BME Formula Racing otthonra talált a Hungaroringen. Amikor 2019-ben ez a lelkes csapat megkeresett minket, nem sokáig gondolkodtunk az együttműködésen – mondta Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese. – Mindig is támogattuk a fiatal tehetségeket és az innovatív megoldásokat, közös érdekünk, hogy minél több jó magyar szakember legyen az autósportban. Ezért is örülünk annak, hogy a mostani bemutatón kívül még ebben a hónapban egy Formula Student felkészülési versenynek is a házigazdái lehetünk. Nekünk általában pártatlannak kell lennünk, de talán megengedhető annyi, hogy ezúttal a magyar csapatnak szurkoljunk.”

Ami a versenyeket illeti: az önvezető kategóriában augusztus végén, Németországban tartanak egy versenyt, az elektromos kategóriában pedig Ausztriában, július végén.

Az újításokról annyit érdemes tudni, hogy a BME önvezető autója a tavalyi elektromos versenygép átépített verziója, mivel tavaly elmaradtak a versenyek, a csapat nyáron folyamatosan tesztelt a Hungaroringen, és szeptembertől elkezdte átépíteni az elektromos autóját önvezetővé. „Megkapta” a számítógépeket, a szenzorokat, és két hónapon belül megfelelő mennyiségű tesztkilométer is lesz benne.

Az elektromos autónak teljesen új a vázgeometriája, így a kasztni sokkal keskenyebb, mint a korábbi, és jóval könnyebb is (a 210 kg helyett 186 kg), ami várhatóan a teljesítményben is megmutatkozik majd. S akkor lássuk, milyenek voltak az autóval Michelisz Norbert első tapasztalatai:

„Jó kis napunk volt, végighallgattam a Formula Studentesek előadását, láttam az önvezető autót és vezettem az elektromos versenygépet, nagyon élveztem – mondta Michelisz. – Borzasztóan gyors az autó, 1.8 másodperc alatt gyorsul százra, nagyon jók a fékjei és kanyarban is igazi gokartos érzést nyújt – ilyen jellegű erőhatásokhoz még én sem feltétlenül vagyok hozzászokva. Megizzasztott a rövid teszt. A csapat nagyon szimpatikus, érződik a tagjain az a mélyről jövő autósport iránti szeretet, az elkötelezettség, az, hogy minden apróságra odafigyelnek. Kíváncsiak és eredmény-orientáltak, ami borzasztóan fontos.”

Ahogy már fentebb említettük, a Hungaroring június 18. és 20. között otthont ad az FS Easter nevű rendezvénynek, amely egyrészt a magyar csapatok felkészülését szolgálja a szezonra, másrészt külföldi alakulatokat is vendégül lát. A leghosszabb versenytáv 22 kilométeres, de lesz itt az F1-es időmérőhöz hasonlítható egykörös versenyszám, és gyorsulás is egy 75 méteres egyenesben. A projektben az a szép, hogy nemcsak az autónak kell jól teljesítenie, hanem a csapatnak ki kell dolgoznia hozzá egy üzleti tervet (ezt a zsűrinek, mint potenciális befektetőnek mutatja be a csapat), és diplomavédéshez hasonló módon a bíráknak be kell mutatnia az autó részegységeit is.

A hétfői eseményen azonban nem volt „vizsgáztatás”, csak az autóbemutatók öröme és ünnepélyessége – és persze az autósport izgalma, hiszen a BME Formula Racing támogatói menet közben is láthatták a versenyjárműveket.


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2022 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2022 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.