HU | EN
Formula 1 Magyar Nagydíj

 

Nagy Futam – ötödször a belváros szívében!

2017. április 18. 11:31

Formula–1-es versenygépek, rali- és túraautók, versenymotorok és versenykamionok Budapest szívében. Ez a Nagy Futam, amelyet hagyományosan minden évben május 1-jén tartanak meg – immár ötödik alkalommal –, s amely jó alkalom arra, hogy a nézők testközelből megismerhessék az autó-motorsport világát. Az idén is tiszteletüket teszik nálunk aktív F1-es pilóták – ők emelik majd az esemény fényét, amelyet ezúttal is Budapest belvárosában tartanak meg, igaz, az előző évekhez képest új útvonalon.

A hazánkban rendkívül népszerű Red Bull-csapat Daniel Ricciardót állítja csatasorba, a világbajnoki címvédő Mercedes pedig Valtteri Bottast.

„Az ilyen eseményeken tudunk igazán közel kerülni a rajongókhoz. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy eljusson egy nagydíjra, de itt, a városban bárki közelről is megtapasztalhatja, milyen a Formula–1, ráadásul itt olyan manőverekre is lehetőség nyílik, amelyekre a pályán sohasem: például lehet füstöltetni a gumikat” – nyilatkozta a 2014-es Nagy Futam után Daniel Ricciardo, miután életében először egy versenyautóval is végigszáguldhatott Budapest utcáin.
Most újra megteheti, s nem kérdés, hogy az új útvonalon haladó utcai show is jó móka lesz.

Valtteri Bottas korábban még nem vett részt a Nagy Futamon, de Daniel Ricciardóhoz hasonlóan ő is küldött egy videó-üzenetet a sajtótájékoztató résztvevőinek és a magyar szurkolóknak, amelyben elmondta, imádja Budapestet, s már csak ezért is várja, hogy versenyautóval is kipróbálhassa magát gyönyörű fővárosunk utcáin. A Mercedes a 2014-es világbajnok autóját (Mercedes F1 W05 Hybrid) hozza, a Red Bull pedig a szintén világbajnok 2011-es versenygépét (RB-7).

„Hatalmas öröm számunkra, hogy immár ötödik alkalommal rendezhetjük meg a Nagy Futamot a belváros szívében, s hogy az minden évben több tízezer nézőt mozgat meg – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Nyilván meg is teszünk mindent annak érdekében, hogy fenntartsuk az érdeklődést, az idén két aktív Formula–1-es pilóta is elfogadta a meghívásunkat: Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo egyenesen Szocsiból repül Budapestre, hogy részt vegyen a budapesti rendezvényen. Érdekes látni, hogy nem csupán a nézők élvezik a Nagy Futamot, hanem a résztvevők legalább ugyanennyire, és hogy a magyar versenyzők számára mostanra megtiszteltetés lett részt venni az eseményen. Ez mutatja a rendezvény sikerét.”

A Nagy Futam május 1-jén 10.00 órakor kezdődik, és 16.30-ig tart, s természetesen a Formula–1-eseken kívül ismét felvonul rajta az autósport krémje: így a DTM-mezőnyből Timo Glock, Robert Wickens és Nico Müller, a túraautó-világbajnokság magyar sztárja, Michelisz Norbert, a kétszeres kamionos Európa-bajnok Kiss Norbert, a Formula V8 3.5 sorozatban tavaly hatszor dobogóra álló (és ebből háromszor futamgyőztes) Roy Nissany, valamint minimotorok, versenykamionok és további formulaautók.
Az aktív Formula–1-es pilótákon kívül itt lesz két olyan korábbi versenyző, aki szintén letette a névjegyét a száguldó cirkuszban: Gerhard Berger immár a DTM újdonsült nagyfőnökeként érkezik Budapestre, Karl Wendlinger pedig egy korábbi F1-es Saubert irányít.

„Az idei Nagy Futam 2800 méter hosszú pályájának kijelölésekor központi helyen lévő, biztonságos, ugyanakkor látványos helyszínt kerestünk, és sikerült is megtalálni. A paddockot a Városháza Parkban építjük fel, onnan rajtolnak a versenyzők, és teszik meg a távot a Károly körút – Andrássy út – Opera – Oktogon útvonalon, és onnan vissza. A sportszakmai irányítókkal egyeztetve alkalmasnak találtuk a helyszínt, a Nagy Futam legfőbb érdekessége pedig természetesen a két érkező Formula–1-es csapat, amelynek versenyzői mind a délelőtti, mind pedig a délutáni blokkban megmutatják magukat, hogy a nézők közül a lehető legtöbben láthassák őket” – nyilatkozta Doromby Zoltán, rendezvényigazgató.

Noha a Nagy Futamot május 1-jén tartják meg, a nézőknek már április 30-án, vasárnap lehetőségük lesz arra, hogy beleszagoljanak egy kicsit a benzingőzös világba, hiszen a Városháza Parkban addigra már felépül a paddock, ahol a szurkolók egy nappal a „rajt” előtt délelőtt 10 órától megnézhetik a résztvevő versenygépeket.

A Nagy Futam időterve megtekinthető itt.


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2019 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2019 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.