HU | EN
Formula 1 Magyar Nagydíj

 

Nyíltsisakos küzdelem

2016. szeptember 24. 20:20

A bajnokság szempontjából a lehető legjobb dolog történt szombaton, a német túraautó bajnokság (DTM) első hungaroringi futamán – igaz, ezt Marco Wittmann valószínűleg egy kicsit másképp látja. Történt ugyanis, hogy a bajnokságban második Edoardo Mortara nem csupán az első rajthelyet szerezte meg az időmérő edzésen, hanem az esélyeit győzelemre is váltotta Audija volánja mögött, így 14 pontosra csökkentette hátrányát az összetettben.

Ez a nap egyébként totális Audi fölényt hozott: az első hat helyen a márka képviselői végeztek, s az éllovas Wittmann (aki egyébként 2014-ben megnyerte a magyar futamot) kénytelen volt megelégedni a hetedik hellyel.
„Tökéletes napunk volt, az autót sikerült nagyon jól beállítanunk, s mivel versenyképesek voltunk, van esélyünk arra, hogy a hátralévő futamokon megküzdjünk a bajnoki címért” – nyilatkozta Mortara a viadal után.

A második helyen Jamie Green, a harmadikon Miguel Molina végzett – utóbbi pilótával kapcsolatos érdekesség, hogy ahányszor csak a Hungaroringre jött versenyezni (bármilyen kategóriában), mindig dobogóra állhatott, s ezt a hagyományt most sem szakította meg.
Persze, s ezt mindannyian tudják, hátravan még a hosszabbik DTM-futam a Hungaroringen, amelyre vasárnap 15 órától kerül sor, azzal a kis taktikai elemmel megfűszerezve, hogy ezen a versenyen a pilótáknak be kell iktatniuk egy kötelező boxkiállást, amely során mind a négy abroncsukat lecserélik.
A nap magyar vonatkozású érdekessége volt, hogy a kamionos kategóriában kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert ezúttal is szerephez jutott: azok után, hogy pénteken három kör erejéig kipróbálhatott egy DTM-autót, szombaton a saját Mercedes-kamionjával „gyorsult” egy DTM-Mercedes ellen.
Nos, a furcsa párbaj végkimeneteléről aligha volt bárkinek is kétsége, látványnak mindenesetre nem volt utolsó, ahogy egymás mellett végighajtott a mogyoródi pálya aszfaltcsíkján a monstrum, és a karcsú, szélvészgyors DTM-verda.

„Örülök, hogy itt lehettem és megmutathattam a kamiont, igaz, a gyorsulási versenyen alulmaradtunk, de ez várható is volt. Bevallom, pénteken egy kicsit izgultam, amikor beülhettem a DTM-Mercibe, még akkor is, ha tudtam, nem fogok kockáztatni, mivel a három kör pont arra jó, hogy az ember megszokja az autót. Örülök, hogy nem csúsztam ki, nem történem össze, a teljesítményem pedig arra talán elég, hogy legközelebb is beengedjenek a paddockba” – viccelődött Kiss Norbi, akinek nem az volt a célja a kalanddal, hogy feltétlenül DTM-pilótává avanzsáljon, ez egy gesztus volt a Mercedes részéről, amelyet az F1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén ajánlott fel a csapatfőnök Toto Wolff. Kiss pedig élt a lehetőséggel, ez aligha képezi vita tárgyát.


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2019 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2019 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.