2022-től jönnek csak az új szabályok

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött: 2022-re halasztja a jövőre tervezett szabályváltoztatások bevezetését a Formula 1-ben. Ez nem volt váratlan azok után, hogy a csapatok egy nappal korábban telefonkonferencia keretében egyhangúlag egyetértettek abban, így kell tenni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az idei autókat használják majd a jövő év végéig – a karosszéria változatlan marad, és elképzelhető, hogy további alkatrészek fejlesztését is befagyasztják költséghatékonysági okokból.
A fentiekre azért volt szükség, mert bármikor is indul be az idei Formula 1-es szezon, az elmaradó versenyek és az elkerülhetetlen gazdasági válság óriási anyagi gondokat okoz majd a csapatoknak is, így folyamatosan zajlanak az egyeztetések, hogy miként lehetne enyhíteni a járvány miatt kialakult nehéz helyzeten.
Az FIA motorsport-világtanácsa elfogadta a 2020-as F1-es sportszabályzat módosítását a kötelező nyári gyárbezárással kapcsolatban is. Mivel a remények szerint épp az augusztusi periódusban pótolhatják be a tavasszal elmaradt versenyek egy részét, a gyárbezárást a március, áprilisi időszakra hozták előre, és a 14 napot 21-re bővítették ki.