Hamarosan kezdődik a fejlesztés második üteme!

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Hungaroring felújítása. Megszületett a kormányhatározat a magyar Formula 1-es pálya fejlesztésének második üteméről és lezajlott a közbeszerzési eljárás, amelynek nyertes ajánlattevője a Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. konzorciuma. 

Éles verseny zajlott – a Formula 1 színvonalához méltó. Húsz fölött volt az érdeklődők száma, négy érvényes ajánlat érkezett, a legjobb ár-értékűt ezek közül a Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. konzorciuma tette, így ők a nyertes ajánlattevők. Velük köti majd meg a Hungaroring Sport Zrt. a kivitelezési szerződést a pálya fejlesztésének második ütemére – természetesen a közbeszerzési törvény szabályai szerint. 

Ezt Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató jelentette be szerdán, a Hungaroringen megtartott sajtótájékoztatón, amelyen a média képviselői megnézhették, hol tartanak az első ütem, vagyis a közműfejlesztés munkálatai, majd pedig Gyulay Zsolt azt is elárulta, mi történik majd a pályán az előttünk álló két évben. 

A Formula 1-es Magyar Nagydíj 1986 óta, vagyis megszakítás nélkül 38 éve szerepel a világbajnoki sorozat naptárában, a nyáron 2032-ig meghosszabbították a szerződését, ám ennek feltétele a pálya megújulása, amely végre megvalósulhat. 

„A Hungaroring hamarosan megújult külsővel várja a rajongókat – mondta el videóüzenetében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. – Több mint harmincöt éve Magyarország sporteseménye a Formula 1-es Magyar Nagydíj. Az első futam óta eltelt években nemcsak a rajongók kedvence, de a világ autóversenyzőinek egyik élvonalbeli eseménye is lett. A Formula 1-es futamok a nyáron megkötött szerződésnek köszönhetően 2032-ig biztosan eljönnek Magyarországra, ezért most nekünk is tenni kell. A pálya felújításának első üteme már folyamatban van, megújul a műveleti operatív központ, a versenyek agya. Most örömmel jelenthetem be, hogy a kormány döntött a régóta húzódó fejlesztés második ütemének megvalósulásáról is, amelynek keretében megújul a főépület, a paddock és a tízezer férőhelyes főlelátó is.”

Gyulay Zsolt a sajtótájékoztatón hozzátette, örül, hogy a fejlesztés újabb, létfontosságú lépéséről számolhat be, s hogy a szerződés megkötése után a munkaterületet a lehető leghamarabb szeretnék átadni a közbeszerzés nyertesének, mert bár gyönyörű kihívással állunk szembe, azt látni kell, hogy nagyon szűk a nemzetközi szerződésben vállalt határidő. Főleg, hogy a fejlesztési program megvalósítása közben figyelemmel kell lennünk a Formula 1-es futam megrendezésére is minden évben, hiszen az nem szenvedhet csorbát.  

„A pályán folyamatosan zajlanak a munkálatok, ahogy azt már többször is elmondtuk: megújul a teljes közműhálózat, amely megalapozza az új épületek működését – nyilatkozta Gyulay Zsolt. – Ez decemberre befejeződik, de az időjárás függvényében lesznek még utómunkálatok, amelyek az első negyedévre készülnek el. Itt tartunk most, és közben párhuzamosan elkezdődik a második ütem, amelyben megújul a tízezer férőhelyes főtribün, a főépület és a paddock, valamint épül két gyalogos alagút – az egyik a versenyzők és a sportszakmai személyzet, a másik a vendégek részére.” 

A fejlesztés célja a meglévő főépület bontása után egy korszerű, gazdaságosan üzemeltethető, minden sportszakmai igénynek megfelelő főépület építése. Négy technikai és 36 versenyboxot alakítanak ki, a főépülethez tartozó versenyirányítási központtal, vendéglátási és VIP-területekkel, illetve a paddock-terület kibővítésével. A közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője, a Market Építő Zrt. és a Bayer Construct Zrt. ajánlata erre a grandiózus munkára tartalékkeret nélkül 78.973.138.924 forint, amely ár-érték arányban a legalacsonyabb volt a pályázatok közül.

Érdekesség, hogy elbontanak körülbelül 57.000 négyzetméternyi épületet, megmozgatnak 125.000 köbméter földet, és beépítenek 34.300 méter vasbeton-szerkezetet. Várhatóan 9 db telepített toronydaru dolgozik majd az építkezésen, és az új főépület 42.700 négyzetméteres lesz. 

„Mindezt természetesen úgy kell megtennünk, hogy a Formula 1-es Magyar Nagydíjat minden évben stabilan meg tudjuk tartani – eszerint kell ütemezni a munkát – tette hozzá Gyulay Zsolt. – Ennek megfelelően a 2025-ös Magyar Nagydíjra megújul a főlelátó a rendezvénytér, kiszélesedik a paddock-terület és a főépület szerkezetileg alkalmas lesz a verseny megrendezésére, ugyanakkor ezt még egy ideiglenes paddocknak hívjuk, amelynek teljeskörű befejezése a 2026-os Formula 1-es futamra történik meg, vagyis éppen az 1986-ban átadott pálya negyvenedik születésnapjára. Önfenntartó, multifunkcionális rendezvényközpont jön majd létre, amely az év 365 napján rendelkezésre áll, ezzel is segítve a megtérülést. A közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőivel beszélgetve úgy gondolom, jó kezekben lesz a Hungaroring, nagyon várjuk, hogy elkezdődhessen a fejlesztés második üteme.” 

A teljes építkezés során 9000 ember dolgozik majd a Hungaroring területén, előfordulhat, hogy napi szinten 1200-1400 ember dolgozik majd a mogyoródi dombok között, ami abszolút Formula 1-es lendület.