A fellegekben jártak.

Elkezdődött a WTCR-hétvége a Hungaroringen, s bár a versenyzők még nem gurultak ki a magyar Formula–1-es pálya aszfaltjára, unatkozni azért nem unatkoztak. Mielőtt még bármi történt volna a pályán, ők már a fellegekben jártak. De szó szerint. A WTCR, vagyis a túraautó-világkupa versenyzői ugyanis, miután részt vettek a hungaroringi hétvége hivatalos sajtótájékoztatóján, felültek az óriáskerékre és megnézték gyönyörű fővárosunkat felülnézetből is. Más kérdés, hogy közben kiderült, Michelisz Norbertnek gyerekkora óta tériszonya van, emiatt ő viszonylag kevéssé élvezte a programot, de úgy volt vele, ez legyen a legnagyobb problémája a hétvégén. Ha minden más a tervei szerint alakul, egye fene ezt a kis rossz érzést.
A nyolcadik túraautó-hétvégére készül a magyar Formula-1-es versenypálya, s bár a sorozatot ettől az évtől kezdve máshogy hívják, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az érdeklődés nem csökken, sőt, az előzetes jegyeladások jobban állnak, mint tavaly ilyenkor.
Ami a sorozatot illeti, a promóter Francois Ribeiro leszögezte, egy versenyhétvége eseményeiből még korai lenne bármilyen következtetést levonni, de jó hír, hogy a visszajelzések alapján nem csupán a versenyzők, hanem a szurkolók és az újságírók is szeretik az új lebonyolítási rend szerint zajló sorozatot, amelyen immár minden hétvégén három versenyfutamot tartanak. A magyar viadal újdonsága, hogy itt mutatkozik be a szabadkártya-program, amelynek keretében az állandó résztvevők mellett két hazai fiatal tehetség, Tassi Attila és Nagy Dániel is lehetőséget kap arra, hogy összemérje gyorsaságát a túraautózás legendáival.
Michelisz Norbert: „Duplán is izgalmas számomra ez a hétvége, hiszen a feleségemmel, Johannával a második kislányunkat várjuk, aki talán éppen a napokban érkezik, ezen felül itt van a hazai verseny, amely mindig a szezon egyik fénypontja. Jó ebben az új bajnokságban versenyezni, plusz lendületet ad nekem, úgyhogy igazán jól érzem magam a bőrömben. Bízom benne, hogy a hétvége három versenyfutamából kettőn a dobogón ünnepelhetek, s hogy a győzelemért fogok harcolni. Az egész csapatnak ez a célja.”
Pepe Oriola: „A vezetési stílusom folyamatosan változik, bízom benne, hogy pozitív irányban. Az mindenesetre biztosan pozitívum, hogy mostanra megtanultam kezelni a nyomást, amit egy-egy ilyen hétvége jelent. Bízom benne, hogy a Hungaroringen ki tudom hozni magamból a maximumot.”Mato Homola: „Olyan nekem ez a verseny, mintha otthon lennék, hiszen szülővárosomtól, Pozsonytól mindössze kétszáz kilométerre van a Hungaroring, ezért bízom benne, hogy sok szlovák szurkoló elkísér, és biztat majd. Az autót egyelőre csak tanulgatom, de szeretnék gyorsabb lenni, mint Marokkóban.
Nagy Norbert: „A marokkói versenyhétvégén végig az lebegett a szemünk előtt, hogy vigyázzunk az autóra, nehogy a hungaroringi versenyen ne legyen száz százalékos állapotban, most azonban meg akarjuk mutatni, mit tudunk. Szeretném ott folytatni, ahol az Európa-bajnokságon abbahagytam, ha egy kicsit gyorsulunk Marrákeshez képest, már akkor jó néhány pozícióval előrébb leszünk.”
Szabó Zsolt Dávid: „A versenyszezon során ez a legfontosabb hétvége számomra, sokat készültem rá nem csupán mentálisan, hanem szimulátorral is. Tavaly az Európa-bajnoki futamon megszereztem itt a pole pozíciót, nyilván nem ebben a kőkemény mezőnyben, de jó lenne, ha a leggyorsabb SEAT-osok mi lehetnénk. Ez az első alkalom pályafutásom során, hogy vadonatúj autóval versenyezhetek, s ez elképesztően jó érzés, mint ahogy az is, hogy várhatóan sokan szurkolnak majd nekünk – ez a lendület biztosan átsegít majd a nehezebb pillanatokon.”Tassi Attila: „ A csapat, amellyel rajthoz állok a hétvégén, szép győzelmeket aratott a nemzetközi autósportban, úgyhogy nagyon bízom a fiúkban, magunkban. Az is jó hír, hogy eddig egyszer sem tudtam tesztelni a szezonkezdet előtt, most pedig háromszor vagy négyszer voltam Olaszországban, úgyhogy az autót is sikerült feltérképeznem. A hétvégén próbálok rászolgálni a bizalomra, amit azzal kaptam, hogy enyém lett az egyik szabadkártya a Hungaroringen.”
A WTCR-mezőny ötödik magyar tagjának, Nagy Dánielnek is pontosan ugyanez a terve – ő Michelisz Norbert csapatának, a M1RA-nak a színeiben méreti meg magát. Mentorától kapott néhány tanácsot a versenyhétvége előtt, erre azért volt szükség, mert az elképesztően sűrű szombat-vasárnapi programjukba külön egyeztetés már nem fog beleférni. A WTCR-pilóták egyébként pénteken még nem gurultak ki a Hungaroring aszfaltjára – részt vettek a kötelező versenyzői eligazításon, a technikai és adminisztratív ellenőrzésen, s felfokozott izgalommal várják a szombatot, amikor végre ráléphetnek a gázra.