A Formula–1 reményt (is) ad

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton a Hungaroringen találkozott Jean Todttal a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével, valamint Chase Carey-vel, a nemzetközi jogtulajdonos Formula One Group vezérigazgatójával. A miniszter elmondta, mindkettejüknek köszönetet mondott azokért az erőfeszítésekért, amelyeknek köszönhetően alig több mint két hete végre elkezdődhetett a Formula–1-es világbajnoki sorozat – ennek a harmadik állomása a jelenleg zajló 35. Magyar Nagydíj.
„Fontos, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben is rendezzenek olyan eseményeket – mint amilyen a Formula–1-es világbajnokság –, amelyek reményt adnak az embereknek arra, hogy az élet egyszer visszatér majd a rendes kerékvágásba. Még akkor is, ha pillanatnyilag csak a tévéképernyőkön keresztül követhetik a világbajnokság eseményeit. Fontos üzenet ez a világnak, és még fontosabb, hogy Magyarországon is rendeznek versenyt. Ez annak is köszönhető, hogy hazánk a járvány idején jól teljesített a megfelelő időben meghozott megfelelő intézkedésekkel” – nyilatkozta Palkovics László, majd hozzátette Chase Carey-vel a jövőről is szót ejtettek, a technológiai kérdésekről (a pályán kiépítendő 5G-hálózatról), és magáról a pálya megújulásáról.
„A tavalyi beszélgetésünk óta sok minden történt, a kormány többek között elfogadta azt az autó-motorsport stratégiát, amely kontextusba helyezi a versenyeinket. Hosszú távon ugyanis nyilván nem működik, hogy egy harmincöt évvel ezelőtt épített pályán rendezzük a versenyeinket. A stratégia egyik eleme ennek megfelelően a Hungaroring felújítása, és informáltam Chase Carey-t arról is, hogy felépítünk egy másik versenypályát, amelyen a fő cél a MotoGP megrendezhetősége. Hamarosan létrejön egy ügynökség, amely a sport és technológiai résztvevőket össze tudja kapcsolni az állammal.”
Jean Todttal az autósporton kívül a közlekedés-biztonság volt a fő téma, amellyel kapcsolatban célokat határoztak meg, hiszen évente több, mint hatszáz ember veszti életét közlekedési balesetben hazánkban, ami nagyon magas szám. Palkovics Lászlót beválasztották egy magas szintű, közlekedés-biztonsággal foglalkozó nemzetközi testületbe, amelynek őszi konferenciáján előadást tart majd a magyarországi helyzetről. Ezen felül szó esett arról, hogy hazánk melyik afrikai ország közlekedésbiztonsági mentora legyen.