A zárt kapus Magyar Nagydíj kulisszatitkai

Nyolc európai futammal rajtol a Formula 1-es világbajnoki sorozat: a 35. Formula 1 Aramco Magyar Nagydíj július 17-19-ei dátummal szerepel a naptárban. Az alig több, mint egy hónap múlva esedékes világbajnoki futam szervezésének hátteréről, a megállapodás részleteiről tartottak online sajtótájékoztatót csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztériumban.
Az eseményen dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Szujó Zoltán miniszteri tanácsadó beszélgetett kötetlenül a beküldött újságírói kérdések mentén haladva.
Többek között kiderült, hogy az elmúlt hetekben, vagyis inkább hónapokban jó néhány lehetséges dátum szóba került a Magyar Nagydíjjal kapcsolatban, sőt, az is felvetődött, hogy Magyarország rendezhetne két futamot is, amit végül a Liberty azért vetett el, mert a lehető legtöbb helyszínre el akarta utaztatni a mezőnyt.
A Hungaroring fő szempontja az volt, hogy a Magyar Nagydíjat mindenképp a naptárban tartsa, hiszen miután a legendás Monaco is kénytelen volt lemondani a versenyét, a magyar futam már az előkelő második helyen áll azon versenyek sorában (Monza után), amelyek megszakítás nélkül szerepelnek a Formula 1 versenynaptárában.
 
Dr. Palkovics László miniszter elmondta: „A járványhelyzet miatt jó néhány nemzetközi eseményt törölni kellett, de a hazai Formula 1-es futamot semmiképpen sem akartuk kockáztatni, így az egyeztetések során végig kompromisszumkészek voltunk. Jó néhány emailt váltottunk Chase Carey-vel, a Liberty Media első emberével, sőt, ötleteket is adtunk nekik a zárt kapus verseny izgalmasabbá tételére. Ezek közül volt néhány, amit meg is fogadtak. Menet közben felvetődött az is, hogy ha úgy alakul, mi is két futamot rendezzünk, de szerencsére a többi országban is pozitív irányba mozdult a járványhelyzet, a jogtulajdonos pedig minél több helyszínre akarta elvinni a mezőnyt. Biztosítottuk Carey urat arról is, hogy a csapatoknak minden támogatást megadunk, hogy a lehető legzökkenőmentesebben érkezzenek meg az országba – történjen ez közúton, vagy repülővel. A nézői élménnyel kapcsolatban is több javaslatot tettünk, az 5G hálózat kiépítésével ugyanis valós idejű információkat és sokkal nagyobb élményt adhatnánk a szurkolóknak – ez az idén még talán kicsit döcögős lesz, leginkább az alkalmazói oldal miatt.”
 
Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a Hungaroring felújítására nyertek egy kis időt, hiszen a mostani megállapodás egy évvel, vagyis 2027-ig meghosszabbodott, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene elkezdeni a munkát. Hozzátette, mivel 2023-ban magyar MotoGP-futamot rendezünk a Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza háromszögben felépülő pályán, aminek a feltétele, hogy annak az évnek az elején megtartsanak egy sikeres tesztversenyt, ott is sürgősen el kell kezdeni az építési munkálatokat. Megalakulóban van a cég, amely ezt a projektet viszi majd, napokon belül gőzerővel elkezdődik a munka.
 
Gyulay Zsolthoz jó néhány kérdés érkezett a zárt kapus verseny rendezésének anyagi hátteréről, amelyekre válaszolva az elnök-vezérigazgató elmondta: „Folyamatosan egyeztettük és egyeztetjük a kieső profit kompenzálását a Liberty Mediával, hiszen attól, hogy zárt kapus a verseny, a rendezési költség egyáltalán nem lesz kevesebb, sőt… A tárgyalások során mindent megtettünk, hogy olyan megállapodás szülessen, ami az országnak és a sportnak is jó ebben a nehéz helyzetben, konkrét számot nem mondhatunk, de a jogdíj a töredéke annak, amit egy nyitott kapus verseny esetén fizetünk. Ráadásként sikerült elérnünk, hogy a szerződésünk nem 2026-ig, hanem 2027-ig érvényes, vagyis egy évvel meghosszabbodott, és csökkent a jogdíj mértékének éves emelkedése, amivel 2027-ig több milliárd forintot spórolunk az államnak. Mindent egybevetve szerintem jól sáfárkodtunk, sokat spóroltunk.”
 
Ami a zárt kapus rendezést illeti, Gyulay elmondta: a tárgyalások során eljött egy pont, amikor dönteni kellett, és a napról napra változó helyzetben ki kellett mondani, hogy nézők nélküli futamot tartunk, mivel a szervezést el kellett kezdeni.
Speciális lesz a verseny abból a szempontból, hogy a csapatok nem hozzák a csillogó motorhome-jaikat, és a szociális távolságtartás miatt jóval több irodára van szükség, úgyhogy valóságos konténerváros épül majd fel a Hungaroringen, és a szeparálás miatt ugyanannyi kerítést használnak fel, mint amikor 100 ezer néző érkezik a pályára.
 
Elhangzott az is, hogy bár a Liberty és a Hungaroring egyaránt limitálta a zárt kapus rendezvényen részt vevők számát (a csapatok például 130 ember helyett 80-nal érkeznek, de a közvetítő stáb létszámát is jelentősen visszavették), azért ez mégis egy nagyobb létszámú rendezvény lesz, amelyen fontos a biztonság. Palkovics László miniszter felkérésére ezt Dr. Merkely Béla csapata kezeli a Magyar Nagydíj során, mondhatjuk tehát, hogy az ügy a legjobb kezekbe került.
A csapatok is mindent megtesznek, a szállodákban mindenkit külön szobában szállásolnak el, és az érintettek csak a hotel és a pálya között mozoghatnak, „nem lesz császkálás” a városban. Ennek ellenére valószínűleg kétnaponta tesztelik majd őket, mint ahogyan a magyar szervezőket is.
 
Dr. Merkely Béla és csapata azonban ennél nagyobb feladatot is megoldott már, elég ha arra gondolunk, hogy az elmúlt hetekben a legkülönbözőbb körülmények között teszteltek le 10.600 kiválasztott személyt országszerte.
„Az országos tesztelés révén a naptárban szereplő országok közül egyedül mi rendelkezünk evidenciával abban a kérdésben, hogy mennyire alacsony az átfertőzöttek és fertőzöttek aránya hazánkban, úgyhogy ha én lennék az F1 vezére, három futamot rendeztem volna Magyarországon – mosolygott Dr. Merkely, majd mindenkit biztosított arról, hogy a csapata készen áll. – Ha kell, akár minden nap tudunk tesztelni, de kétnaponta elégséges. Meglesz a lehetőség arra, hogy ha pozitív esetet találunk, azt izoláljuk, és megtegyük a szükséges lépéseket. Ehhez természetesen szükség lesz a Hungaroringen orvosi szobára vagy konténerre, és én megnézném azt is, hogy az osztrákok hogy csinálják mindezt, hátha még arra is rá tudunk ígérni… A maszk viselését meg kell követelnünk mindenkitől, még a nagy sportolóktól is, hiszen rajtuk úgy megy át a vírus, hogy észre sem veszik, viszont könnyedén lángra lobbanthatnak egy járványt, emiatt a legnagyobb óvatossággal kell eljárnunk.”