Egy kör Baumgartner Zsolttal – és húsz év emlékeivel

Néhány tucat szerencsés Formula 1-rajongó kedd este sétálhatott egy kört a Hungaroringen, amely már majdnem teljes pompájában várta a látogatókat, hiszen a 38. Magyar Nagydíj hétvégéje előtt az utolsó simításokat végzik a pályán. A „túravezető” sem akárki volt, hazánk első és mindmáig egyetlen Formula 1-es pilótája, Baumgartner Zsolt, aki éppen húsz éve mutatkozott be a száguldó cirkuszban. 

Ennél kézzelfoghatóbb, ennél F1-ízűbb élményt keresve sem kívánhat az ember, Baumgartner első kézből adott bepillantást a kulisszák mögé, hiszen annak dacára, hogy alig másfél évet töltött el a mezőnyben, további több mint tizenötig a „család” tagja maradt, hiszen a kétüléses versenyautóval ennyi ideig adta át az F1-élményt a szerencsés utasoknak. Az épülő paddockon sem tudott úgy végig sétálni, hogy ne állították volna meg lépten, nyomon. 

Mesélt arról a bizonyos napról, amikor teljesen váratlanul, Ralph Firman lábtörése miatt be kellett ugrania a Jordannel, arról, hogy mennyire nehéz volt akkor bekerülni az F1-be, és hogy mennyivel nehezebb manapság. A feltörekvő versenyzőkről, akik napjainkban már egészen fiatalon lehetőséget kapnak a száguldó cirkuszban, és elárulta titkos favoritja nevét is (Piastri), és arról, hogy melyik kanyart miként kell bevenni egy F1-es autóval.

Elárulta a rajongóknak azt, amit még az újságíróknak sem, soha, hogy a 2004-es Brazil Nagydíjat megelőző F1-es futballmérkőzésre Michael Schumacher helikopterével érkezett, mert a német pilóta felajánlotta neki a fuvart. Szóval tényleg maradandó élménnyel gazdagodtak azok, akik bejutottak a sétára. Arról nem beszélve, hogy a szurkolók közül elsőként láthatták személyesen az épülő boxutcát és a Formula 1-es dizájnt viselő Hungaroringet.