Befejeződött a felújítás első üteme a Hungaroringen

Új arcát mutatja majd a Hungaroring a Formula 1-es mezőnynek július végén: befejeződött ugyanis a munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át a paddock és a főlelátó mögötti nézőtéri terület is. 

A Hungaroringen az utóbbi kicsit több mint öt hónapban a versenygépek helyett a munkagépek jutottak főszerephez, és persze az „őket” irányító munkások, akik elképesztő tempót diktáltak annak érdekében, hogy a július 21-én tartandó Magyar Nagydíjra érkezők már csak azt lássák: a 2026-ig tartó rekonstrukció jegyében a változás, a megújulás elkezdődött. 

Az első ütemben a szerződés szerint a rendezvénytér támfalai készültek volna el, ám a kivitelező – a Market Építő Zrt. és a Bayer Construct konzorciuma – úgy ítélte meg, hogy elvégzi a paddock kiszélesítését, és szerkezetkészre építi a célegyenes alatti két alagutat is. Ezzel egyrészt előteljesít, másrészt megkönnyíti, felgyorsítja a 2024-es Formula 1-es futam utáni folytatást. 

A határidők betartása miatt, sokszor a nap 24 órájában zajlottak a munkálatok a versenypályán, egyszerre 400-500 fő dolgozott a területen, összesen pedig 1500 embernek adott munkát ez a jövőbe mutató, nagyszerű projekt. 

Négy toronydaru és öt autódaru dolgozott a területen, összesen 390 kilométernyi vezetéket építettek be, és 3200 tonna betonacélt, 1674 köbméter előregyártott vasbeton szerkezetet, valamint 32.000 köbméternyi betont használtak fel a munkálatok során. Megmozgattak 170.000 köbméternyi földet, elkészült a lelátó mögötti rendezvénytér összes támfala, amely összesen 450 méter hosszú, és megépült az új lépcső, amely a nézőtérhez vezet. 

Az alsó depóterületen elbontották az épületeket, majd pedig megépült az új, immár 8000 négyzetméteres paddock. Emellett elkészült a végleges közműhálózat jelentős része, valamint nagy területen látványos kertépítési munkák is zajlottak annak érdekében, hogy a Hungaroring csapata méltó körülmények között rendezhesse meg a Magyar Nagydíjat. 

„Elképesztő volt végig követni, hogy hétről hétre mennyit változik a Hungaroring, s hogy milyen ütemben zajlanak a munkálatok – mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérizgatója. – A Magyar Nagydíjra érkezők látni fogják, hogy a 2026-ig tartó megújulási folyamat elkezdődött, és látványos változásokat hozott. Évek óta mondom, hogy az új érában megváltoztak az igények, megváltozott az F1 körüli üzleti világ, manapság a Formula 1-es futamok már négynapos fesztiválnak tekintendők, amely igényekhez a pályáknak is alkalmazkodniuk kell. Öröm számomra, hogy megtettük az első lépést: a világbajnoki sorozat legkisebb depójának kiszélesítése megtörtént, szerkezetkész a két alagút, visszaaszfaltoztuk a célegyenest, és a lelátó mögötti területen is látványos a változás. Nincs félbehagyott épület vagy építkezés a területen, ami a televízióközvetítés miatt volt nagyon fontos. A napokban itt jártak a FOM szakemberei, és a visszajelzések alapján elégedettek voltak a látottakkal.” 

A Hungaroringen zajló munkálatok első üteme május 22-én fejeződött be, persze igazából csak átmenetileg, hiszen a verseny után folytatódik a pálya felújítása.