Budapest Motor Fesztivál

Természetesen a hétvégi Budapest Motor Fesztiválon is ott voltunk péntektől vasárnapig, ahol a Hungaroring Motoros Akadémia instruktorai a vezetéstechnika és a tudatos motorozás fontosságára hívták fel a figyelmet.
Standunk vendége volt a hétvégén a 11 és fél éves Számadó Máté, aki az idén az olasz bajnokságban indul egy négyütemű, 250 köbcentis, 40 lóerős gyári Hondával, amelynek végsebessége 230 km/óra, s amelyet a motorfesztivál közönsége megtekinthetett a standunkon. Számadó Mátét régi kötelék fűzi az akadémiához: 2013 óta pallérozódik a Hungaroringen, tavaly és tavalyelőtt pedig már ő népszerűsítette a motorsportot a MiniRing táboraiban – méghozzá az ügy természetéből fakadóan meglehetősen hitelesen.

Maga a kiállítás megmutatta, hogy a motorpiac kezd magához térni – jó néhány gyártó a teljes palettáját felvonultatta: így például a Suzuki és a Yamaha, a Honda pedig elhozta többek között Marc Márquez MotoGP-versenygépét is.
A Motoros Akadémia standján az instruktorok információkkal látták el a bizonytalankodókat, s azt figyelték meg, egyre kevesebb a fiatal, szárnypróbálgató fiatal, a látogatók a túramotorozás, az endurózás felé mozdultak el.

Sok olyan motorossal találkoztak, akik már részt vettek különböző tréningeken, de például fogalmuk sem volt arról, hogy a Hungaroring versenypályát nem csupán rendeltetés-szerűen lehet használni, hanem olyan „szerpentinként” is, ahol mindig jó a tapadási felület, és sohasem jön szembe senki. Vezetéstechnika szempontjából fontos, hogy itt teljesen biztonságos körülmények között meg lehet tanulni a motor ledöntését, ami a közúton is hasznos tudomány.
S persze sokak bakancslistáján szerepel, hogy egyszer a mogyoródi Formula–1-es pályán motorozzanak, s a motorkiállítás jó alkalom volt arra is, hogy ez lehetséges. A standon vendégeskedett a Dakaron idén először rajthoz álló Horváth „Laller” Lajos, akinek egyáltalán nem vettel el a kedvét a sivatagtól, hogy a negyedik napon sajnos fel kellett adnia a küzdelmet, valamint Gyutai Adrián, aki a német bajnokság Superstock 600-as kategóriájában versenyez az idén egy Yamahával.

A motorfesztivál véget ért, a Tanpálya csapata azonban nem pihen: a hét végén az Utazás kiállításon vesz részt – a látogatók a Hungexpo A-pavilonjában, a színpaddal szemben találják meg standunkat, amelyen egy különleges versenyautó-szimulátorral kipróbálhatják a Hungaroring vonalvezetését (illetve tesztelhetik gyorsaságukat), és megnézhetik a kiállított Radical versenyautót. Aki a kiállítás idején (pontosabban március 2. és 6. között) Radical-autós élményautózást vásárol, ajándékba kap a Hungaroring egyik autós nyílt napjára egy 20 perces autózásra jogosító utalványt.