Eredményes megbeszélés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap díjátadóként érkezett a 33. Rolex Magyar Nagydíjra, de természetesen arra is szakított időt, hogy találkozzon a Formula–1 első emberével Chase Carey-vel, akivel már tavaly is tárgyalt.
A megbeszélés a miniszter elmondása szerint pozitív hangulatú volt, és Magyarország számára kimondottan előnyös, hogy Carey úr megerősítette azt az álláspontját, amely szerint 21 nemzeti sajátossággal bíró futamot szeretne látni a naptárban, nem pedig 21 egyformát.
„Carey úr kérte a támogatásunkat, hogy vigyük sikerre az ő stratégiáját, amely szerint a Formula-1 nem csupán hétvégi, hanem egész heti program legyen – Budapest közelsége ezt nagyban megkönnyíti. Tájékoztattam őt arról, hogy a stratégiai fejlesztési program továbbra is érvényes döntésen nyugszik és napirenden van, és ő is látta az útrendszerrel kapcsolatos fejlesztéseket, amely által – amikor elkészül –, a pálya könnyebben megközelíthetővé válik. Elmondtam azt is, hogy a 2019-es Magyar Nagydíj után elkezdjük a fejlesztéseket, ehhez a forrás-allokációs folyamatokat időben el fogjuk végezni. A Formula-1-es futam megrendezésére 2026-ig van szerződésünk, de természetesen hosszú távon gondolkodunk, hiszen az, hogy a mezőny minden évben nálunk vendégeskedik, 30 milliárd forintnyi gazdasági aktivitást eredményez, amely a magyar GDP növekedésében, az adó és árbevételekben és a média-megjelenésben mutatkozik meg.”