F1-es élmény – testközelből

Libabőr. Amikor a Red Bull V8-as motorjának hangja belehasított a levegőbe, az emberek karján felállt a szőr. Fokozta az élményt, hogy mindez Budapest belvárosának szívében történt, a délelőtti órákban. Lassan már hagyománnyá válik, hogy május elsején, fővárosunkban felvonul a magyar és a nemzetközi autósport színe-java, a Nagy Futam mégis ugyanolyan hatással van az emberekre, mint az első alkalommal.
S nem csupán azért, mert minden évben újabb és újabb sztárok emelik részvételükkel az esemény rangját – ezúttal Max Verstappent láthatták a nézők a száguldó cirkuszból –, hanem azért is, mert a szervezők igyekeznek mindig új izgalmat csempészni a programba. Ennek köszönhető, hogy az idén majd’ 200 ezer ember követte a helyszínen az eseményeket – egyrészt a 2.5 kilométeres pálya mentén, másrészt pedig délután az alsó rakpartokon, mert az autós program légi parádéval egészült ki ezen a napon. Max Verstappen, az Aston Martin Red Bull pilótája: „Nagyon jól éreztem magam a Nagy Futamon, a V8-as motor hangja nekem is nagy élmény, hát még a nézőknek! Itt az emberek nagyon elkötelezettek az autósport iránt, úgyhogy remekül éreztem magam, várom, hogy visszatérjek a Magyar Nagydíjra.”
Chase Carey, a Formula–1 első embere: „Elképesztő ez a rendezvény, a nézők különleges autókat láthatnak, ráadásként elcsíphetik a hősöket, akik különlegessé teszik őket – s mindezt Európa egyik leggyönyörűbb, történelmi fővárosának szívében. Lenyűgöző, hogy az emberek mennyire imádják itt az autósportot, hogy milyen sokan eljöttek, hogy megnézzék az autósport ünnepét.”
Gerhard Berger, a DTM főnöke, korábbi F1-es pilóta: „Majdnem minden évben eljöttem eddig a Nagy Futamra, s amikor egyéb elfoglaltságom miatt távol maradtam, nagyon sajnáltam, mert elképesztő az a szeretet, amivel itt a nézők körülveszik a résztvevőket. Versenyezni is nagyon szerettem Magyarországon, minden évben ez volt az egyik kedvenc futamom, úgyhogy mindig szívesen térek vissza. Erre egy hónap múlva újra lehetőségem lesz rá, hiszen június elején itt vendégeskedik a DTM-mezőny, amellyel izgalmas szezonra készülünk.” René Rast, az Audi-csapat DTM-pilótája, a német túraautó-bajnokság címvédője: „Soha életemben nem égettem még gumikat és nem is csináltam fánkokat az aszfalton DTM-autóval (ez az úgynevezett körzőzés, amikor az autó abroncsai köröket írnak le az aszfalton). Még akkor sem, amikor megszereztem a bajnoki címet, mert figyelni kell a gumikra, és a verseny végi súlymérés miatt arra, hogy mennyi üzemanyag fogy. Így azután ez volt az első alkalom, és mondanom sem kell, rettentően élveztem.”
Timo Glock, a BMW-csapat DTM-pilótája, korábbi F1-es versenyző: „Jó emlékeket őrzök Magyarországról, már csak azért is, mert 2008-ban dobogóra állhattam itt a Formula–1-ben. Talán emiatt, de nagyon sok szurkolóm van itt, úgyhogy ha lehetőségem adódik rá, én jövök, nem csupán a DTM-versenyre, hanem a Nagy Futamra is. Főleg azért, mert itt bátran lehet füstöltetni a gumikat.”Baumgartner Zsolt, hazánk mindmáig egyetlen F1-es pilótája: „Nagyon örülök, hogy megint itt lehettem, a Nagy Futamon mindig fantasztikus a hangulat, a rendezvény maga pedig egyedülálló a régióban. Bízom benne, hogy a Hungaroringen is ilyen sok szurkoló lesz az F1-es hétvégén, ott a kétüléses Formula–1-es autóval körözök majd.”
Michelisz Norbert, a túraautó-vb ezüstérmese, a Hyundai WTCR-pilótája: „Pályafutásom eddigi legmozgalmasabb hungaroringi versenyhétvégéje áll mögöttem – hiszen az idén már minden hétvégén három futamot rendeznek a WTCR-ben – azután afféle levezetés a Nagy Futam, amelyben plusz izgalmat jelentett, hogy feleségemmel, Johannával a második kislányunkat várjuk, aki bármelyik pillanatban megérkezhet. A szurkolók miatt azonban mindenképp el akartam jönni, de a bemutató végén sietek haza a családomhoz.”
A nap végén Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: nagyon büszke rá, hogy a csapata immár hatodik alkalommal megszervezett egy ilyen magas színvonalú rendezvényt. „Majd’ kétszázezer ember követte a helyszínen az eseményeket, s bizonyára sokan nézték a tévében is – ezért, a boldog arcok látványáért érdemes ezt csinálni. Sportdiplomáciai siker, hogy az idén ellátogatott az eseményre, Chase Carey, a Formula–1 első embere, s külön öröm, hogy nagyon tetszett neki, amit látott. Tény, hogy Európában nemigen van még egy olyan utcai parádé, ahol hatvan versenyautót láthat a közönség, s ahol ennyi szakág és kategória résztvevői felvonulnak. Az ilyen rendezvényekkel lehet igazán közel hozni az emberekhez az autósportot” – mondta Gyulay Zsolt.