Hamilton a Ring királya: kilencedszer indulhat az élről!

Némi meglepetésre a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nyerte meg a 38. Formula 1 Qatar Airways Magyar Nagydíj időmérő edzését, amelyet százezer néző előtt tartottak meg. A Hungaroring brit királya (aki eddig nyolcszor nyert nálunk) tehát újra „lecsapott” – kérdés, mire lesz ez elég a versenyen?

Hogy a tesztjelleggel bevezetett új időmérő formátum (amely a gumibeszállító Pirelli fenntarthatósági törekvéseinek jegyében zajlik és a Q1-ben kemény, a Q2-ben közepes, a Q3-ban lágy gumit kell használnia a mezőnynek), vagy a Hungaroringen szerzett elképesztő rutinja tette, nehéz lenne megmondani. De tény, hogy Hamilton három ezredmásodperccel gyorsabb volt Max Verstappennél, és kilencedik alkalommal harcolta ki a pole pozícióból való indulás jogát a magyar versenypályán. 

A brit versenyzővel nyilván madarat lehetett volna fogatni, nem csoda, hiszen több, mint másfél éve, a 2021-es szaúdi verseny óta nem indulhatott az élről. Ennek megfelelően úgy üvöltött örömében a csapatrádióban, hogy szinte elment a hangja. 

„Elképesztő ez az egész, az egész csapat nagyon sokat dolgozott azért, hogy végre szerezzünk egy pole-t, ami most olyan érzés, mintha az első lenne. Nem számítottam rá, hogy az első rajtkockáért fogok harcolni, de az utolsó körömben mindent beleadtam, nem maradt benne semmi” – nyilatkozta Hamilton, aki hozzátette, elképzelhető, hogy nem is tud aludni éjszaka, és hogy nyilván nehéz lesz maguk mögött tartani Verstappenéket. 

A világbajnoki címvédő holland elárulta, egész nap az autó egyensúlyával küzdöttek. A vasárnapi esélyekről annyit mondott: a hőmérséklettől is függ, hogy milyen esélyekkel indulnak – a hátsó gumikra nem lesz könnyű vigyázni a nagy melegben. 

A második sorból a két McLaren-pilóta, Lando Norris és Oscar Piastri várhatja a lámpa szabad jelzését, mindketten remek teljesítményt nyújtottak szombaton.