-->

Hamilton rajt-cél győzelmével beérte Schumachert

Lewis Hamilton rajt-cél győzelemmel nyerte meg a 35. Magyar Nagydíjat – amelyet zárt kapuk mögött tartottak meg –, és nyolcadik hungaroringi sikerével beérte Michael Schumachert az egy helyszínen aratott győzelmek tekintetében.
 
Tökéletes hétvégét zárt Lewis Hamilton a Hungaroringen: előbb megszerezte 90. pole pozícióját, majd pedig győzelemre váltotta azt, sőt, begyűjtötte a versenyben mért leggyorsabb kört is, pályafutása során először a Magyar Nagydíjon. Első helyét senki sem veszélyeztette, mögötte azonban azért akadtak izgalmak.
Például rögtön a felvezető körben, amelyben Max Verstappen kicsúszott, és átrendezte az autója orrát – szerencse a szerencsétlenségben, hogy létfontosságú alkatrész nem sérült. Rohammunka a rajtrácson, majd pedig örömünnep a végén, hiszen a hétvégén egészen addig gyengélkedő holland felállhatott a dobogó második fokára.
„A felvezető kör a gumifalban végződhetett volna, szóval nem úgy kezdődött a verseny, ahogy terveztem. A szerelők azonban fantasztikus munkával rendbe tették az autót, nem tudom, hogyan, de hihetetlen volt. A második hellyel próbáltam meghálálni nekik, kárpótolni őket. Azt hittem, el sem tudok rajtolni, ehhez képest a második hely felér egy győzelemmel” – mondta fülig érő szájjal Verstappen.
Ellentétben a dobogó harmadik fokára felálló Valtteri Bottaszal, aki nem is tagadta, hogy nem ez volt élete versenye. „A második helyről rajtolva nyerni akarsz, de én mindent elveszítettem a rajtnál. A műszerfalon megcsillanó fényre reagáltam, aztán hirtelen megálltam, és újra el kellett indulnom. Ezzel veszítettem, ezzel nehezítettem meg a versenyt saját magam számára. A leintésig küzdöttem, és közel is kerültem Maxhoz, de megelőzni nem sikerült. Így is értékes pontokat szereztem” – mondta Bottas.
S hogy miként értékelt a Magyarországon immár abszolút királynak számító Lewis Hamilton?
Nos, az ő számára túl sok izgalmat nem hozott ez a hetven kör, hiszen végig egyedül, senkitől sem zavartatva autózott, bár ő ebben is megtalálta a kihívást.
„Ez volt az egyik legkedvesebb versenyem. Jó volt a tempónk, jó volt a stratégiánk, mert bár sokáig mentem a közepes keverékű gumikon, nagyon jól jött ki, hogy a végén frissekre válthattam, amivel extra pontot szereztem. Az első hétvégén több csapás is ért, amelyekre nem álltam készen, de összeszedtem magam, így az utóbbi két hétvége fantasztikusan alakult számomra” – mondta Hamilton, akinek az a bravúr is sikerült, ami korábban senkinek, hogy egymás után háromszor nyert a Hungaroringen.
Másfél órával a leintés után még nem ért véget a verseny: a Renault-istálló ugyanis megóvta a Magyar Nagydíj végeredményét, mert szerinte a Racing Point két autója ellentétes a szabályokkal, az FIA sportszabályzatának több pontját is megsérti.