Bemutatták a Magyar Nagydíj trófeáját

A 38. Formula 1 Qatar Airways Magyar Nagydíj a célegyenesébe érkezett: hétfőn a Hungaroringen megtartották a verseny előtti utolsó sajtótájékoztatót, amelyen bemutatták a dobogósoknak szánt gyönyörű herendi trófeát, és az újságírók bepillanthattak az épülő paddock kulisszái mögé. 

A sajtóeseményen részt vett dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára, aki elmondta az államtitkárság számára kiemelten fontos feladat biztosítani mindent a Hungaroring zökkenőmentes működéséhez. (A Hungaroring Sport Zrt. tulajdonosi joggyakorlója az államtitkársághoz tartozó Nemzeti Sportügynökség.) 

„Immár 38. alkalommal vendégeskedik a Formula 1 a Hungaroringen, amivel a Magyar Nagydíj a második azon versenyek sorában, amelyek folyamatosan szerepelnek a versenynaptárban, ami nagy büszkeség – nyilatkozta Schmidt Ádám. – A sportág népszerűségét mutatja, hogy a vasárnapi versenynapra már tavaly decemberben elfogyott az összes jegy, és hogy az idén is teltház lesz a magyar helyszínen. A Formula 1 egyébként is régen túlmutat egy világbajnoki sorozaton, országimázs és turisztikai szempontból is nagyon fontos. Az idén negyven százalékkal magasabb a szállodai előfoglalások száma, ezeknek több mint negyven százaléka négy, tíz-tizenkét százaléka pedig ötcsillagos szállodákba szól.”

Gyulay Zsolt a 13. Magyar Nagydíjára készül elnök-vezérigazgatóként, a mostani előkészületi időszakot az tette a szokásosnál is izgalmasabbá, hogy vele párhuzamosan zajlottak a közműfelújítási munkálatok. 

„A közművek esetében a földmunkák nagy része lezajlott, a vízvezetékek negyven százalékát kicseréltük, pálya alatti átfúrásokra azonban még az F1 után is sor kerül majd – mondta el Gyulay Zsolt. – A bejárat is megújul, ahol új irodaépület, műveleti operatív központ és közösségi tér, kávézó is épül, ennek a munkálatai is elkezdődtek. Végrehajtottuk a szükséges javításokat a lelátókon, a kettes kanyarban törmelékfogó-kerítést építettünk és kicseréltük a komplett ütközőzónát, hogy meglegyen a megfelelő energia-elnyelő képessége. Az épületen tetőszigetelés- és nyílászárócsere is történt. Az F1-es hétvégén több mint kétezerötszáz ember dolgozik majd a futam sikeréért, ebből a sportszakmai személyzet 492 fő, a biztonsági szolgálat, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az egyéb szervezetek tagjai pedig körülbelül kétezer főt tesznek ki. Erre szükség is lesz, hiszen minden jegy elkelt, így teltházra, bevételi csúcsra számítunk.”

A verseny egyik védjegyévé vált az utóbbi évtizedekben a herendi porcelán-trófea, amely az idén a névadó szponzor színeit (bordó-arany) viseli, és legalább annyira szép és értékes, mint az eddigiek. Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatója elmondta: „A kétszáz éves manufaktúránkat erős gyökerek és innovatív hajtások jellemzik, ennek jegyében alkottuk meg az idei trófeát is. Az ókori amfora forma hordozza a tradíciót, az ezer virág fantázianévre hallgató minta pedig a modern stílust. Az ágacskák és virágok között feltűnő paradicsommadár a száguldásra, könnyedségre, gyorsaságra utal.  A három trófea és a konstruktőri tál elkészülése a massza megformázásától az utolsó égetésig hat hónap alatt készült el, és harminc ember keze munkáját hordozza. Büszkék vagyunk arra, hogy bárki is nyer, a végén a Herendit emelik a magasba.”