Isten veled, Charlie!

Beszéljetek Charlie-val! Kérdezzétek meg Charlie-t! A Formula-1-es rádióforgalmazás szerves részét képezték ezek a mondatok az elmúlt évtizedekben. A múltidő azonban sajnos indokolt, ugyanis magyar idő szerint csütörtök hajnalban, 66 éves korában elhunyt a Formula-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting. A paddockban szakmai tudása miatt hatalmas tiszteletet kivívó szakember halálát tüdőembólia okozta az idénynyitó Ausztrál Nagydíj rajtja előtt egy nappal.
S hogy ki is volt Charlie Whiting?F1-es pályafutása 1977-ben kezdődött a Hesketh-csapatnál, a nyolcvanas években a Brabhamnél folytatódott, majd 1988-ban csatlakozott a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA), ahol 1997 óta töltötte be a versenyigazgatói posztot. Persze, ezek csak címszavak Charlie Whiting életéből, hiszen ahogy az FIA-elnök Jean Todt fogalmazott: ő maga képviselte a Formula-1 szellemét. Charlie intézmény volt a sportágban, a szavának súlya volt, számtalan nagy horderejű kérdés végére tett pontot.
A Hungaroringen (is) otthon érezte magát. Szívesen jött, és szívesen fogadták. Az éves pályainspekciók alkalmával baráti kapcsolatot alakított ki a mogyoródi versenypálya vezetőségével, ha kellett segített, ha kellett, tanácsot adott, s volt, hogy a nyaralását is Budapestre szervezte. Egyszer azt mondta, ha idejön, olyan, mintha szabadságra jönne, mert itt mindig, minden rendben van. S ennél nagyobb dicséret aligha érhet egy sportszakmai csapatot. Főképp mert ő mondta... Charlie...
Halálával pótolhatatlan veszteség érte a sportágat, az F1 múltjának és jelenének meghatározó, ikonikus alakja távozott. A Hungaroring csapatát is lesújtotta a hír, részvétünket fejezzük ki a hozzátartozóknak, a barátoknak, a Formula-1-es családnak.S bár a rádióban nem hangzik el többé sem az, hogy beszéljetek Charlie-val, sem az, hogy kérdezzétek Charlie-t, ez nem jelenti azt, hogy nincs több kérdésünk. Legfeljebb a válaszra várni kell, míg újra találkozunk.
Isten veled, Charlie!