Újra indul a Jól vezess vezetéstechnikai programsorozat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint a közúti közlekedésbiztonságért felelős szaktárca, a 2016-os év után, idén is meghirdeti a „Jól vezess” vezetéstechnikai tréningprogram sorozatát a biztonság-tudatosabb közúti közlekedési magatartás elősegítése érdekében. E program keretében az NFM több mint 1400 gépjárművezető számára biztosít lehetőséget vezetői ismereteik és készségeik biztonságos körülmények közötti fejlesztésére térítésmentes vezetéstechnikai tréning formájában.
A Jól Vezess program alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a vezetéstechnikai tudás fejlesztésének és szinten tartásának fontosságára. Mivel a tavalyi forduló rendkívül népszerű volt, 2016. évi programhoz hasonlóan építettük fel a képzések struktúráját. A legnagyobb hangsúly 2017-ben is a friss jogosítvánnyal rendelkező járművezetőké. Ez az egyik legveszélyeztetettebb közlekedő réteg, mert a gyakorlat, a tapasztalat hiánya sokszor túlzott kockázatvállalási hajlandósággal társul, ami súlyos balesetekhez vezethet. A legnagyobb számú, összesen 400 tréninglehetőség ezért a kezdő kategóriában nyílik meg. Ebbe a csoportba - életkori megkötés nélkül - olyan járművezetők jelentkezhetnek, akik 12 hónapnál nem régebbi, de négy hónapnál idősebb vezetői engedéllyel rendelkeznek. A következő két kategória a 60 év alatti személygépkocsi vezetők, illetve a 60 év feletti szenior vezető csoportja.
Uniós adatok szerint - a közlekedés többi résztvevőjével összevetve - a motorkerékpárosok baleseti kockázata csökkent a legkevésbé. A programban ezért nagy számban elsajátíthatják a vészhelyzetek elhárítására szolgáló helyes technikákat a motorkerékpárosok is.
A harmadik kiemelt célcsoport a hivatásos járművezetőké. Ők öt kategóriában – autóbusz, 7,5 tonna alatti és feletti tehergépkocsi, tehergépkocsi szerelvény és veszélyes áruszállítás – érhetik el a vezetéstechnikai képzéseket.
A képzések három helyszínen fognak zajlani:

 Groupama Tanpálya, Hungaroring Mogyoród;
 DrivingCamp Hungary, Zsámbék;
 SPEEDWORLD Hungary, Kiskunlacháza.

A program szakmai koordinátora a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
A jelentkezési online felületen történik, annak folyamata viszont eltérő. A Groupama Tanpálya és a DrivingCamp Hungary esetében egy online regisztrációs űrlap kitöltésével lehetséges a jelentkezés a programra Az online regisztrációs űrlapok elérhetőek a http://hungaroring.hu/jolvezess/ és a http://www.drivingcamp.hu/hu/jolvezess/ weboldalakon. A SPEEDWORLD Hungary képzéseire egy a www.speedworld.hu honlapról letölthető űrlap kitöltésével és annak a jolvezess@speedworld.hu email címre történő visszaküldésével lehetséges regisztrálni. Mindkét esetben a regisztráció beérkezésének sorrendjében kerülnek a szabad helyek feltöltésre. A jelentkezés részleteit tartalmazó pályázati feltételek megtalálhatók a vezetéstechnikai képzések regisztrációs felületén.
Amennyiben a program felkeltette érdeklődésüket, kérjük tájékozódjanak a regisztrációs lehetőségek valamelyikén.
A programban résztvevő szervezetek: