Keszthelyi Vivien segédkezett a Tanpálya nőnapi tréningjén

Csak csajok! Különleges vezetéstechnikai tréninget tartottak vasárnap a Groupama Tanpályán, ahol ezúttal kizárólag hölgyek ültek a volán mögött, különleges tanácsadójuk pedig nem más volt, mint hazánk egyik legismertebb női autóversenyzője, Keszthelyi Vivien.
Az immár hagyományosnak tekinthető nőnapi tréning – amelyet a Tanpálya a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottsággal karöltve tartott meg – szakmailag nyilván nem különbözött a többitől: a 30 résztvevő három csoportban, biztonságos körülmények között tehette próbára és fejleszthette a tudását, illetve ismerhette meg az autója határait.
„Nagyon örültem, hogy ilyen sokan eljöttek a nőnapi tréningünkre, mert ez azt mutatja, a hölgyek közül is egyre többen tartják fontosnak, hogy a közismert női tudatosság a közúti közlekedésre, a közlekedés-biztonságra is kiterjedjen – nyilatkozta Gazsi Júlia, a Tanpálya ügyvezetője, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A minőségi „énidőt” nem is lehetne hasznosabban eltölteni, mint egy ilyen vezetéstechnikai tréninggel. A férfiak úgy tartják, szexi, ha egy nő jól vezet, én azt mondom, a biztonságosan és jól vezető nő még szexibb.”
A nőnapi tréningen a szokásoknak megfelelően három pályán zajlottak az események: a hölgyek, akik között voltak újoncok, friss jogosítványosok és visszatérők is, előbb a vészfékezéssel ismerkedtek, majd az idő előrehaladtával már a saját határaikat feszegették, és egyre jobban megismerték az autójukat.
A legizgalmasabb „próba” mindenki számára a rántópad volt, amely megdobta az autó hátulját, hogy azután a sofőrök a saját vérmérsékletük szerint kezelve a helyzetet megpróbálják egyenesbe hozni a járművüket a jeges-havas körülményeket szimuláló, csúszós műgyantán.
Voltak, akiknek elsőre remegett a kezük az izgatottságtól, mások viccelődéssel próbálták kezelni a jóféle feszültséget, a végén azonban mindannyian fülig érő szájjal, és ami még ennél is fontosabb, rengeteg hasznos tapasztalattal távoztak.
Többek között egyébként annak köszönhetően is, hogy a Tanpálya profi instruktorain kívül egy vérbeli autóversenyző, Keszthelyi Vivien is segítette őket a tanácsaival.
„Nagyon érdekes volt látni, milyen gyorsan tanulnak a lányok: körről körre folyamatosan fejlődtek, igyekeztek a lehető legprecízebben végrehajtani az instruktorok utasításait – mondta Keszthelyi Vivien, aki többek között az Audi Sport Racing Academy-n pallérozódott. – A vezetéstechnikai tréningek nagyon hasznosak, megkockáztatom, mindenkinek el kellene végeznie egy ilyen kurzust, mielőtt megkapja a jogosítványát, hogy tisztában legyen a saját képességeivel és azzal is, mit bír a járműve. Amikor a támogatóimtól új autót kapok, amikor csak tehetem, eljövök, hogy megtapasztaljam, hol vannak a határai – ez nagyon fontos a biztonságos közlekedés szempontjából. A tréning végén a lányok is megerősítették: jó néhány meglepetés érte őket a délelőtt folyamán, de nagyon sokat tanultak.”
A tréning végén a résztvevők jó néhány közös fotót készítettek Keszthelyi Viviennel, aki természetesen már gőzerővel készül az idei versenyszezonra, ám az ezzel kapcsolatos konkrétumokra egyelőre várni kell.