Két nap, két dobogó!

A kamionos Európa-bajnokság mindig a motorsport egyik ünnepe a Hungaroringen: látványos sorozat magyar toppilótával – ennél aligha kell több a sikerhez. Persze, a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy még érdekesebbé tegyék a rendezvényt, erre szolgáltak az idén is a kiegészítő programok, amelyeken a család minden tagja megtalálta a szórakozását. Azért a legfőbb attrakció mégiscsak az volt, amikor a majd’ hattonnás monstrumok meglódultak a Hungaroring aszfaltján, s amikor Kiss Norbert megvívta a maga párharcait s kétszer is felállt a dobogóra, vagy amikor a magyar Oxxo csapat brit pilótája, Ryan Smith is a pódiumon pezsgőzött.
De ne szaladjunk ennyire előre!Kiss Norbert szombaton és vasárnap is a negyedik helyet szerezte meg az időmérő edzésen, ami egyrészt azt jelzi, hogy erősödik a mezőny, másrészt pedig azt, hogy a rajt után mindkétszer benne volt a mezőny sűrűjében, ahol már vannak bajkeverők.
„Szombaton az első kanyar sima volt, de utána elkezdődött a tülekedés, amit szerencsére sikerült kikerülnöm, sőt, lehetőségem nyílt az előzésre, úgyhogy feljöttem a második helyre. Örülök neki, mert itthon dobogóra állni mindig szenzációs élmény” – mondta Kiss. A késő délutáni futamon újra megpróbálta, ám a fordított rajtrácsos verseny sajátja, hogy folyamatosan megy a tülekedés, már senki sem óvatoskodik, senki sem kíméli a technikát, így azután nem olyan könnyű jó eredményt elérni. Kiss a hetedik helyről rajtolva kettőt tudott előzni, s ez volt a maximum, amit kihozhatott ebből a versenyből. Az első futamot Jochen Hahn nyerte meg, aki az idén elképesztően erős autót épített (a kamionversenyzésben az a szép, hogy kevés a technikai megkötés, a pilóták és a csapatok fantáziája szabadon szárnyalhat), így kiemelkedik a mezőnyből, míg a másodikon Adam Lacko diadalmaskodott. Nos a cseh fiú utolsó méterei drámaian alakultak, mert bár a futam második felében jelentős előnyt épített fel, mind elveszítette egy fékhiba miatt, sőt, majdnem a futamgyőzelem is odalett az utolsó kanyarokban, ahová fej-fej mellett érkezett meg Rene Reinerttel. Végül azonban a német hagyott neki helyet, mert belátta, jobb, ha mindketten célba érnek. A vasárnapi időmérő edzés ugyanúgy alakult mint a szombati – legalábbis Kiss számára, ráadásul egyet hibázott is (a sikánnál a sebességváltásnál kuplungolni akart, de belelépett a fékbe, ami miatt megtorpant az autó és nekimentek hátulról), úgyhogy negyedikként intette le a kockás zászló. De volt még egy futam, még egy esély. S Kiss meg is ragadta. Az ötödik helyről jól indult, megelőzte két vetélytársát, s bár utóbb akadtak izgalmas percei, végül dobogós helyen vitte célba a Mercedes-kamiont.
„A verseny közepe táján volt néhány kör, amikor a túlélésre hajtottam, mert Adam Lacko nagyon támadott. Folyamatosan hátrafelé tekintgettem, esélyem sem volt, hogy az éllovasokat utolérjem. A pontverseny szempontjából jól sikerült a hétvége, csak az a győzelem hiányzott…”– mondta Kiss, aki az összetettben felzárkózott a második helyre. A vasárnapi első futamot az Európa-bajnoki éllovas Jochen Hahn nyerte meg (ez volt a második futamgyőzelme a hétvégén, az idén pedig a negyedik), a másodikat pedig Rene Reinert, aki csapattársával harcolt meg a maximum pontszámért. Magyar szempontból volt még egy nagyon jó híre a hétvégének: a vasárnapi első versenyen a magyar Oxxo-csapat piros-fehér-zöld kamionjával a brit Ryan Smith a második helyen ért célba.
„Ez az első teljes szezonunk, úgyhogy sokat kell tanulnunk, de szerencsére vannak itt Európa-bajnokok, akiktől lehet – mondta Smith, utalva a futamot megnyerő négyszeres Európa-bajnok Jochen Hahnra. – Persze, szerettem volna megnyerni a futamot, ugyanakkor túl sokat kockáztatni sem akartam a szombati balszerencsés nap után. A csapatom számára ez hazai pálya, ezért duplán örülök, hogy dobogóra állhattam ez előtt a fantasztikus közönség előtt.”Az Európa-bajnokság két hét múlva a Nürburgringen folytatódik.
ETRC, KAMION EB, 5-8. FUTAM, HUNGARORING1. verseny: 1. Jochen Hahn (német, Iveco) 25:49.634, 2. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 2.451 másodperc hátrány, 3. Halm (német, Iveco) 10.542 mp h. 2. verseny: 1. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 25:59.350, 2. Reinert (német, MAN) 0.365 mp h., 3. Halm 4.190 mp h. 3. verseny: 1. Jochen Hahn (német, Iveco) 26:01.470, 2. R. Smith (brit, MAN) 1.635 másodperc hátrány, 3. Lacko (cseh, Freightliner) 2.173 mp h., …Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 4.135 mp h. 4. verseny: 1. Rene Reinert (német, MAN) 26:09.425, 2. Lenz (német, MAN) 0.674 mp h., 3. Kiss Norbert 1.492 mp h.Az Eb állása 8 futam után: 1. Jochen Hahn 95 pont, 2. Kiss N. 64, 3. Halm (német, Iveco) 64