Kétmillió forintos adománnyal segít Micheliszék szimulátorkupája

A túraautó-világbajnok Michelisz Norbert és a Hungaroring szerepvállalásával április 13-án induló Hungaroring E-sport Bajnokság fődíja, hogy valaki teljes szezonra szóló versenyzési lehetőséget kap a M1RA-csapatban 2021-ben, de nem ez az egyetlen jelentős célja a szimulátorkupának. Kétmillió forinttal segítik a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetben a digitális oktatás sikerességét.
Öt fordulóból álló, a virtuális Hungaroringen kezdődő és záródó magyar szimulátorkupa indul április 13-án, amelyen Michelisz Norbert az utódját keresi. A bajnokság végén az első öt helyezett közül a legalkalmasabb valódi versenyzési lehetőséget kap, ahogyan az a WTCR bajnokának is megadatott 2005-ben a szimulátoros eredményeinek köszönhetően.
A Hungaroring E-sport Bajnokság azonban több egy tehetségkutatónál, amelyen bárki próbára teheti magát, hiszen az a cél vezérelte a szervezőket, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében egyrészt otthoni szórakozási lehetőséget nyújtsanak, másrészt kézzelfogható segítséget adjanak a rendkívüli helyzetben új kihívásokkal szembenéző oktatási területen.
Kétmillió forintos adománnyal járulnak hozzá a bajnokság támogatói a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakiskolája munkájához a távoktatásban. Az összeget egy átfogó digitális tananyagot tartalmazó szoftver megvásárlására fordítják, amellyel az iskola gépjármű-mechatronikai technikus képzésben résztvevő diákjai több mint 1000, a megértést animációkkal segítő leckéhez férhetnek hozzá.
Nemcsak az autóversenyzés alapkészségeit lehet elsajátítani otthon az e-sportban, hanem ebbe a szoftverbe is fejlesztettek szimulátort. Ennek segítségével a diákok például élethű motortérben, a valóságban is alkalmazott diagnosztikai módszerekkel gyakorolhatják az alkatrészek vizsgálatát és a meghibásodások megállapítását.
Az említett adomány és az egyvalaki számára biztosított teljes szezonra szóló versenyzési lehetőség forrásainak előteremtésében kulcsszerepet töltenek be a Hungaroring E-sport Bajnokság támogatói, amelyek saját csapatokkal és autókkal jelennek meg a virtuális versenyeken. Az előselejtezőkön kialakuló 24 fős mezőny tagjait sorsolással osztják be a hat csapat autóihoz. A Team Simple, a Team NÚSZ, a Team #mentsdegyszerűen, a Team OMV Maxxmotion, a Team PCTrade Systems és a Team Hungaroring is négy autóval vesz részt a bajnokságban.
Michelisz Norbert, a WTCR bajnoka:
„Sokat köszönhetek a szerelőknek, akik az autóimat felkészítve vigyáztak rám az évek során, és versenyzőként kiemelten fontos nekem, hogy profin értsék a dolgukat. Éppen ezért a M1RA gyakornoki programjában már eddig is segítettük a tanulók fejlődését, de a járvány miatt szükségszerűen bevezetett távoktatás pont az olyan gyakorlatorientált területeken okoz extra kihívásokat, mint az autószerelők képzése. Hiszem, hogy az egész magyar autósport és járműipar érdeke, hogy a szakgimnáziumokban tanuló diákok oktatásába fektessünk, és örülök, hogy a bajnokság támogatóinak segítségével ebben a nehéz helyzetben szó szerint házhoz tudjuk vinni az ipari követelményeknek megfelelő tudásanyagot.”
 Gubán Gyula, a KSZC Gáspár András Szakgimnázium és Szakiskola igazgatója:
„Szakmai tantárgyakat oktató tanáraink tapasztalatát tolmácsolom, amikor azt mondom, hogy nagy segítség a digitális oktatási licence beszerzése. Tudásmélyítő animációs bemutatókkal ismertethetjük meg általa az autók működését és a szerszámok helyes használatát a diákokkal. Most, hogy a műhelygyakorlatok megtartására nincsen lehetőség, ez a legjobb módszer a gyakorlati ismeretek átadására, hiszen a szimulációkkal a különböző mérések is elsajátíthatók otthon. A szoftver minden platformon működik, okostelefonon, tableten és számítógépen egyaránt. Biztos vagyok benne, hogy a diákok is élvezik majd a 21. századi, látványos útmutatókat.”
Hogyan lehet indulni a bajnokságban?
A Hungaroring E-sport Bajnokságban való részvétel minden magyar számára teljesen ingyenesen elérhető. A regisztráció menetéről részletes leírás olvasható az alábbi linken:
https://m1ra.hu/hu/hirek/igy-vehetsz-reszt-a-hungaroring-e-sport-bajnoksagban/