Kiss-győzelem a Ringen!

Kiss Norbert egy futamgyőzelemmel és egy kieséssel kezdte a kamionos Európa-bajnokság hungaroringi hétvégéjét – amikor a főverseny után felállt a dobogó legfelső fokára, tizenegyezer néző tapsolt állva a lelátókon.
De menjünk sorban. Igazság szerint már a délelőtti időmérő edzésen látszott, nem lehet nagy baj, a kétszeres Európa-bajnok magyar remek tempót diktált, megvolt a sebessége ahhoz, hogy megszerezze a pole pozíciót. Meg is szerezte. A rajtja (saját bevallása szerint) sikerülhetett volna jobban is, de ahhoz éppen elég jó volt, hogy megtartsa az éllovas pozíciót, s bár az első néhány kanyar izgalmasabbra sikerült, mint amennyire szerettük volna, Kiss körről körre folyamatosan távolodott Jochen Hahn-tól, s végeredményben sima futamgyőzelmet aratott. „Úgy ismerem ezt a pályát, mint a tenyeremet, jóformán itt nőttem fel, ezért is örülök nagyon, hogy sikerült nyernem. A fantasztikus hangulatot teremtő magyar szurkolók előtt ez különösen nagy élmény volt” – nyilatkozta Kiss Norbert, majd még hozzátette, nagyon örül neki, hogy a Tankpool24 csapat (amely tavaly szerződtette őt) szemmel láthatóan fejlődik, s hogy gyorsabb ütemben, mint ahogyan azt várták.
A második viadalon az első futam legjobb nyolc versenyzője fordított sorrendben rajtolt, vagyis Kiss nyolcadikként, ami nagy izgalmakat helyezett kilátásba. Egyrészt mert a „darálóban” menni nem a világ legunalmasabb foglalatossága, másrészt mert amikor lökdösődés van, akkor bármi megtörténhet. Sajnos ennek ezúttal Kiss volt az egyik szenvedő alanya (késő este még ülésezett a zsűri, annyi megtárgyalnivaló ügy volt), Ryan Smith kitessékelte a pályáról az egyik kanyarban. „Valami kis technikai gond miatt eleve csúszkált a kamion hátulja, de a pontszerzésre így is esélyes voltam. Láttam Ryant magam mögött, azt is, hogy gyorsabb, és úgy éreztem, hagytam neki elég helyet, mégis nekem jött. Eltört a Mercedesben az első rugó, úgyhogy kénytelen voltam kiszállni a küzdelemből” – mondta Kiss. A második versenyt egyébként a fő rivális Adam Lacko nyerte meg (ő az összetett pontverseny éllovasa, míg Kiss második Stephanie Halmmal azonos pontszámmal a harmadik), méghozzá késhegyre menő csatában, látványos előzések és nagy lökdösődések közepette.
A kamionos Európa-bajnokság csatározása (amelynek betétfutamaként érces hangú, csodálatos GT-autókat láthat a közönség a Blancpain-sorozat versenyein) vasárnap további két futammal folytatódik, vagyis újabb teljes értékű versenynapra készülhetnek a szurkolók, s remélhetőleg újabb magyar sikerre. A második futam jó néhány manőverét vizsgálja a zsűri, végeredmény lapzártánkig nem érkezett.
KAMIONOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, 5. FORDULÓ, HUNGARORING1. verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 2:18:987, 2. Hahn (német, Iveco) 7.505 másodperc hátrány, 3. Halm (német, MAN) 10.437 mp h. 2. verseny (nem hivatalos): 1. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 25:51.814, 2. Hahn 0.602 mp h., 3. Smith (brit, MAN) 17.389 mp h.
Az Eb állása (nem hivatalos): 1. Adam Lacko 202 pont, 2. Hahn 159, 3. Kiss 159Azonos pontszám esetén a több jobb helyezés dönt.