Kiss tökéletes napja a Ringen!

Kiss Norbert elképesztő tempót diktált vasárnap: a hazai szurkolók lelkes ovációjától kísérve megnyerte az időmérő edzést és mindkét versenyfutamot. A kamion Európa-bajnokság eseményeit a két nap alatt tízezer néző kísérte figyelemmel a Hungaroringen.
 
„Norbi! Norbi! Norbi!” – zengett a lelátó a Hungaroringen, és teljes joggal, hiszen a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert ennél többet aligha tehetett volna annak érdekében, hogy kiszolgálja a közönséget.
A vasárnapi hűvösebb időben javultak a köridők (Kiss az egy nappal korábbi, első rajtkockát érő idejénél négy tizeddel volt gyorsabb) és még sűrűbb lett a mezőny, ám Kiss így sem tűrt ellentmondást – maga mögé utasítva Sascha Lenzet és Antonio Albacetét megnyerte az időmérő edzést.
„Megtettük, amit lehetett és amit kellett: megszereztük a pole pozíciót – nyilatkozta a magyar versenyző. – Ez most szorosabb volt, mint tegnap, de várható is volt, hogy közelítenek az ellenfelek, hiszen már második napja körözünk itt, mindenki finomította a beállításokat.”
A magyar fiú a pole pozícióból indulva remekül kapta el a rajtot, és attól kezdve, hogy elsőként fordult az első kanyarba, vissza se nézett – rajt-cél győzelmet aratott.
„A rajt mindig necces, mert egymás mellett indulunk, és nagyon oda kell tenni magunkat, egy milliméternyi hiba sem fér bele – mondta Kiss a leintés után. – Kicsit megnyugodtam, amikor elsőként fordultam az első kanyarba, onnantól kezdve pedig már csak tettem a dolgomat, figyeltem, hogy ne fékezzem el magam, ne csússzak bele gyorshajtásba, ne hibázzak. Fenomenális érzés volt a célban kiszállni: hallottam, mennyire örülnek a nézők, egyszerűen imádom őket!”
A második futam már keményebb dió volt, hiszen a fordított rajtrács okán Kissnek a nyolcadik helyről kellett előreküzdenie magát, amennyire lehetett. Gyors volt, ez nem is kérdés, de hetet előzni… Nos, az azért nem olyan egyszerű dolog. Kiss számára azonban ezen a napon nem volt lehetetlen – két pályaelhagyás miatti figyelmeztetést kapott ugyan (össze-vissza taszigálták), de megérte, mert újból felállhatott a dobogó legfelső fokára.
„Az volt az egyetlen kérdés, hogy Saschát (Lenz) meg tudom-e előzni a rajtnál, mert ő nagyon gyors, miután ez sikerült, nem vállaltam különösebben nagy kockázatot, hanem mindig kivártam a megfelelő időpontot az előzésre – folytatta Kiss. – Igazából tegnapra is ugyanez volt a terv, hogy megnyerjük mindkét futamot, de a sors másként akarta. Mindegy, nem búslakodunk, hiszen a hátrányt mostanra elfeleztük, a további versenyhétvégéken pedig mindent megteszünk, hogy el is tüntessük. Gyorsak vagyunk, ez látszik, az ilyen napok pedig magabiztosságot adnak az embernek. Főleg úgy, hogy a Révész Racing vadonatúj csapat, ez összesen a harmadik versenyhétvégénk, ami egyszerűen elképesztő. Az ünneplés pedig, amelyet a szurkolók a verseny végén csaptak, mindenért kárpótolt. Annyira jó, hogy itt lehettünk, s nagyon megtisztelő, hogy ennyire szeretnek, sok erőt ad a folytatáshoz!”
A második versenyen a remekül küzdő német hölgy, Stefanie Halm végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a cseh Adam Lacko állhatott fel.
Az összetettben Sascha Lenz vezet – előnye tíz pont a harmadik helyen álló Kiss Norberttel szemben.
 
 
GYORSASÁGI KAMION EB, HUNGARORING

verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 25:38.699, 2. Lenz (német, MAN) 8.097 mp h., 3. Lacko (cseh, Freightliner) 12.830 mp h. 4. verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 26:11.488, 2. Halm (német, Iveco) 3.044 másodperc hátrány, 3. Lacko (cseh, Freightliner) 3.300 mp h.

Az Eb állása 3 futam után: 1. Sascha Lenz 40 pont, 2. Lacko 32, 3. Kiss Norbert 30