Különleges kávéval hangolódtak a versenyre

A végső visszaszámlálás elkezdődött: a túraautó-világkupa (WTCR) mezőnye megérkezett hazánkba, és csütörtök délelőtt a hungaroringi viadal nyitó sajtótájékoztatóját is megtartották. Az esemény különlegessége (természetesen az elhangzottak mellett) az volt, hogy a versenyzők a Platz étteremben elkészítették a saját, egyedi rajtszámos cappuccinójukat – már a hétvégére hangolódva.
A sajtótájékoztatón Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója házigazdaként köszöntötte a meghívott vendégeket, és elmondta, mekkora büszkeség a magyar Formula–1-es pálya számára, hogy 2011 óta immár zsinórban kilencedik alkalommal láthatja vendégül a világ legjobb túraautó-versenyzőit. „Érződik a jegyeladáson, hogy a téli szünetben megerősödött a mezőny, s hogy kiélezett küzdelmek várhatók. No és az sem rossz, hogy immár három versenyfutamot rendeznek, vagyis szombaton és vasárnap is drukkolhatunk a magyar pilótáknak. Minden évben ez az első nagy nemzetközi verseny a pályánkon, úgyhogy afféle tavaszköszöntő is a WTCR, amelyre Michelisz Norbi és Tassi Attila, valamint a szabadkártyás Tenke Tamás miatt nagyon sok nézőt várunk a hétvégén” – nyilatkozta Gyulay Zsolt. Francois Ribeiro, a Eurosport Event első embere is késhegyre menő csatát vár, s nem csupán ezen a hétvégén, hanem az egész szezonban, és bár az esélykiegyenlítő rendszer, vagyis a BoP egyelőre nem kedvez a Hyundainak (Michelisz Norberték nagy bánatára), Ribeiro a méregdrága órájában is hajlandó volt fogadni arra, hogy a márka a szezon végén harcban lesz a végső győzelemért. Nos… Így legyen!
Ami pedig a versenyzőket illeti, nos, ők természetesen alig várják, hogy versenyautóba üljenek, és megízleljék a Hungaroring aszfaltját.
Andy Priaulx, háromszoros világbajnok: „Hosszú versenyzői pályafutásom során ez lesz a legelső alkalom, hogy versenyezni fogok a Hungaroringen. Teszteltem már itt különböző kategóriák autóit, de versenyezni nem versenyeztem, pedig nagyon kedvelem a pályát, amely olyan, mint egy mini Nürburgring. A város is gyönyörű, egyszerűen imádom. Ami pedig a tapasztalatot illeti, egy dolog a technika, meg a helyismeret, de az autóversenyzés ösztönös, s bízom benne, hogy az ösztöneim segítenek majd a hétvége folyamán. Szoros csatára számítok.”
Rob Huff, világbajnok: „A csapat készen áll a csatára! Marokkóban az is volt a baj, hogy túlságosan akartuk a jó szereplést, de megtaláltuk, mi volt a probléma. S hogy miként lehet nyerni a Hungaroringen? Azt is meg tudom mondani, meg azt is, hogy miként lehet boxutca-áthajtásos büntetést kapni, mert mindkettőben volt itt részem. Valójában azonban nem is ezt szeretném kiemelni, hanem azt a remek hangulatot, amely minket, versenyzőket évről évre itt fogad. Nagyon szeretik itt az autósportot, s nem csupán a magyar versenyzőket, hanem minket, többieket is. Sohasem felejtem el, milyen volt Norbi csapattársaként kisétálni a boxutcába, s hallani a zúgó tömeget.”
Michelisz Norbert, világbajnoki ezüstérmes: „Nehéz volt a marokkói szezonkezdet, de valójában nem is vártunk mást, tudtuk, hogy legfeljebb a fordított rajtrácsos viadalon van esélyünk a dobogós helyezésre. Nagyon fontos, hogy amikor az esélykiegyenlítő rendszer miatt nem tudunk önerőből a dobogós helyekért harcolni, akkor is annyi pontot kell gyűjteni, amennyit csak lehet, mert a végén ezek a pontocskák mind számítanak majd. Kíváncsian várom a hétvégét, mert azért nyilván bízom benne, hogy a hazai közönség előtt felállhatok a dobogóra. Ha most lehetne egy kívánságom, akkor azt kívánnám, hogy az idén először a Hungaroringen ünnepelhessek a dobogón.
Tassi Attila, a WTCR-mezőny legfiatalabb tagja: „Ezen a pályán nőttem fel, s bár a tavalyi szabadkártyás beugrás nem úgy sikerült, ahogy terveztem, két éve viszont két futamgyőzelemmel távoztam a hungaroringi versenyemről, úgyhogy optimista vagyok. A cél az idén elsősorban az, hogy fejlődjek, de azért persze nem sértődnék meg egy dobogós helyezés miatt.”