Lewis Hamilton pályacsúccsal edzéselső!

A Magyar Nagydíjon eddig hét alkalommal diadalmaskodó Lewis Hamilton továbbra is brillírozik a Hungaroringen: 1:13.447-es pályarekorddal nyerte meg a szombati időmérő edzést, így vasárnap ő rajtolhat az élről.
A 35 éves, hatszoros világbajnok brit versenyző jubilál: ez pályafutása 90. pole pozíciója, a Ringen pedig a hetedik.
„Magabiztos teljesítményt nyújtottunk az egész időmérő edzésen, ez annak köszönhető, hogy a csapat egyre magasabbra és magasabbra teszi a lécet – mondta Hamilton. – Örülök, hogy velük dolgozhatok, és hogy ilyen autót vezethetek: őrület, hogy milyen sebességre képes, a tizenegyes kanyarban szinte padlógázzal mentem. Valtteri is remek munkát végzett, folyamatosan nyomás alatt tartott. Magyarországon mindig is jól ment nekem, de tudom, a pole még nem jelenti a verseny megnyerését.”
S hogy mi változott tavalyhoz képest? A végsebesség magasabb, a kanyarok közül pedig a négyes, a nyolcas, a kilences, és különösen a tizenegyes. Az autó hatékonysága az alacsonyabb sebességű kanyarokban is sokkal jobb, mint tavaly volt.
A fentiek tudatában talán nem meglepő, hogy Hamilton mellől csapattársa, a világbajnoki pontversenyben élen álló Valtteri Bottas rajtolhat, aki egy kicsit csalódott volt, mert nagyon kis különbséggel maradt el csapattársa mögött.
„Tudtam, hogy nagyon szoros csata lett kettőnk között – mondta Bottas. – Az időmérő edzés elején az első szektorban volt egy kis gondom, az első kanyar féktávján időt veszítettem és a második kanyar sem volt tökéletes, de ahogy a pálya állapota javult, az autó kezdett összeállni. A leggyorsabb köröm aztán nagyon jól sikerült – azt hittem, ezzel lesz esélyem, de Lewis egy tizeddel gyorsabb volt, ami azt jelenti, hogy jobb munkát végzett, ezért indulhat ő a pole-ból.”
Van akinek meglepetés, mások számítottak rá: a második sort kisajátította a Racing Point: Lance Stroll, Sergio Pérez sorrendben. Utóbbi versenyző annak ellenére lett negyedik, hogy nem érezte magát valami jól az edzésen: eleinte csak egy kicsit fájt a nyaka, utóbb pedig már szédült is a pálya bizonyos részein.
Stroll a csapatot dicsérte, hogy remek autót rakott össze, amely már az első szabadedzéstől kezdve versenyképes volt. „Nagy utat jártunk be tavaly óta: most ugyan más volt az aszfalt hőmérséklete, mint egy éve, de három és fél másodpercet javulni azért nagy dolog. Le a kalappal a csapat előtt!”
Az első két futamhoz képest javultak a Ferrarik: a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel ötödik, Charles Leclerc pedig a hatodik helyen végzett. Csalódást keltően szerepelt viszont a Red Bull: Max Verstappen csak a hetedik, Alexander Albon pedig a 13. lett.
A 35. Magyar Nagydíj – zárt kapuk mögött – vasárnap 15.10 órakor rajtol a Hungaroringen.