Martin Sonka hazai pályán diadalmaskodott

Nem akármilyen izgalmakkal ért véget a Red Bull Air Race 2018 budapesti állomása. Martin Sonka vasárnap 90 ezer néző, köztük rengeteg cseh szurkoló előtt szerezte meg idei első győzelmét. A franciák is ünnepelhettek, hiszen a mezőny legfiatalabb pilótája, Mika Brageot karrierje során először állhatott a dobogó második fokára. Harmadik helyen az ausztrál Matt Hall végzett, amellyel megerősítette pozícióját a világbajnoki ponttáblázat élén.
Budapest csupán egyórányi repülésre van Martin Sonka csehországi bázisától, így a klasszikusnak számító magyar futamot hazai pályának tekinti a pilóta, aki megállíthatatlan volt a hétvégén. Még úgy is, hogy bár másodikként végzett a tavalyi sorozatban, az idén eddig két kizárás áll a neve mellett (technikai okok miatt), így láthatóan megkönnyebbült, hogy ezúttal minden simán ment. „Ez hihetetlen. Óriási energia jött a nézőktől a pilótafülkébe, csodálatos a kilátás a dobogó tetejéről. Minden alkalommal nagyon élvezem” – mondta a cseh pilóta, akinek ez a harmadik futamgyőzelme. „Nagyon fontos eredmény ez, hiszen a szezon közepén járunk, így muszáj volt az élmezőny közelében maradnom. Elég sok technikai problémánk volt, a csapatom minden tagja keményen dolgozott ezért a pillanatért. Budapest különleges helyszín számomra, hiszen rengeteg cseh szurkoló jött el, így nagyon fontos, hogy nekik is örömet szereztem a győzelemmel.”
Még nagyobb lesz a tét a Kazanyban, Oroszország “sportfővárosában”, amely egyben a szezon második felének kezdete. Hall, aki már kétszer volt a világbajnokság második helyezettje, jelenleg két ponttal előzi meg Gouliant - az ausztrálnak 45, míg az amerikainak 43 pontja van az összesítettben. Mögöttük Sonka áll a harmadik helyen 34 ponttal. A cseh pilótának sikerült elszakadni a világbajnoki címvédő japán Joshide Murojától, aki a 11. helyen végzett a budapesti futamon, mivel a maximum G-erő túllépése miatt kizárták. Brageot pályafutása során sohasem volt még olyan előkelő pozícióban a pontversenyben, mint ez a mostani negyedik hely. Ez egyben azt is jelenti, hogy 27 pontjával összetettben megelőzte a 2016-os világbajnok Matthias Dolderert, aki egészségügyi okok miatt nem állt rajthoz a vasárnapi versenyen. Muroja és Dolderer visszacsúszott az ötödik és hatodik helyre, így nagyon össze kell szedniük magukat Oroszországban.