Michelisz a leggyorsabb az új aszfalton


A hivatalos teszttel hangoltak a hétvégére a túraautó-világbajnokság résztvevői a Hungaroringen, s ha ez a nap a valós erőviszonyokat mutatja, akkor bízhatunk egy jó magyar eredményben, hiszen az idén már a Honda gyári csapatát erősítő Michelisz Norbert volt a leggyorsabb pénteken, őt pedig két csapattársa, Rob Huff és Tiago Monteiro követte a sorban. 



„Őszintén mondom, nem számítottunk ilyen eredményre, egyelőre nehezen is tudom megmagyarázni, főleg mivel az előző hétvégékhez képest hetven kilóval nehezebb a Hondánk. Ezért is meglepő, hogy nemcsak első három végeztünk, a különbség is viszonylag nagy a legjobb nem hondás versenyzőhöz képest. Ha ránézek az eredményre, magabiztosan tekinthetnék a hétvége elébe. Ugyanakkor sokszor kerültünk már olyan helyzetbe, hogy nagyon jól sikerült a teszt, utána pedig küszködtünk. Nem szabad beleélni magunkat abba, hogy innentől az első rajtkocka a cél, de természetesen mindent megteszünk majd érte” – nyilatkozta Michelisz Norbert. 



Ami a mezőny másik magyar tagját illeti, a Zengő Motorsport színeiben autózó Ficza Ferenc kis híján szívszélhűdést kapott, amikor azt látta, hogy megint füst árad a Civicje hátuljából, de a csapatrádión megnyugtatták, hogy csak a friss festék szárad ilyen furcsa módon. A múlt heti szlovák futamon kigyulladó versenygéppel hajnali kettőre lett kész a csapat, kicsit füstölt, egyszer-kétszer ledadogott a motorja, Ficza egy teljes mért kört sem tett meg vele (mert mindig visszajött a boxba, hogy állítgassák), de így is fülig ért a szája. 

„Nagyon jó érzés hazai pályán autózni, már nagyon várom a szombatot, amikor nézők is lesznek, hiszen olyankor mindig jobb a hangulat. A Hungaroring persze így is csodás volt, mi így szeretjük ezt a pályát. Kicsit rám jött a frász, amikor azt láttam, hogy füst jön a kocsi hátuljából, de szerencsére nem volt baj, csak a festék száradt így” – mondta a Zengő Motorsport fiatal pilótája, Ficza Ferenc. 



A teszt után öt versenyző, a világbajnoki címvédő José María López, Michelisz Norbert, Nagy Dániel, Nicky Catsburg és Thed Bjork érdekesen költötte el kora délutáni ebédjét: azt demonstrálva, hogy az Hungaroring új aszfaltja olyan tiszta, hogy akár enni is lehet róla, gulyáspartin vettek részt a célegyenesben. Leültek az egyes rajtkocka elé, ahol már várta őket bográcsban a gőzölgő gulyásleves, s bár elsősorban fotózásra érkeztek, senki se állta meg, hogy bele ne kóstoljon. És ízlett nekik. 

„A gulyás mindig jó” – mondta Thed Bjork, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, hogy ismeri ezt a tipikusan magyar ételt. 







Nagy Danira rá kellett szólnia a csapatmenedzser Szabó Ildikónak, hogy hagyja abba az evést, mert mindjárt mennek a csapattal közösen ebédelni, Michelisz Norbi pedig az aszfaltot dicsérve azt mondta, hogy a párnára sem volt szükség, ha a földön ülnek, akkor se lett volna piszkos a ruhájuk. Ja, és ő is imádja a gulyást.



Csak egyvalamit imádna jobban, ha az időmérőn (és utóbb a versenyen) sikerülne jó eredményt elérnie a magyar drukkerek nagy örömére…



TÚRAAUTÓ-VB, 5-6. FUTAM, HUNGARORING

Teszt: 1. Michelisz Norbert (magyar, Honda Civic) 1:48.112, 2. Huff (brit, Honda Civic) 1:48.278, 3. Monteiro (portugál, Honda Civic) 1:48.836, …17. Ficza Ferenc (magyar, Honda Civic) idő nélkül