Együttműködési megállapodást kötött a Hungaroring, a Széchenyi István Egyetem és az egyetemet fenntartó alapítvány

Az oktatásfejlesztés és a tudományos közösségépítés erősítésére irányuló programok támogatása, valamint az azokhoz kapcsolódó fejlesztések elősegítése áll annak az együttműködési megállapodásnak a középpontjában, amelyet Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és prof. dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese írt alá a Hungaroringen 2023. november 28-án. A partnerek a dokumentumban kinyilvánították szándékukat egy, a kelet-közép-európai régióban egyedülálló járműipari, autó-motorsport-technológiai és tudományos központ, a MINDS Park létrehozására.

A MINDS Park név a Motorsport Innovációs és Fejlesztési Tudományos Park angol nyelvű elnevezésére (Motorsport Innovation and Development Science Park) utal. Az együttműködő felek ezt a Hungaroring területe mellett, közvetlen pályakapcsolattal hoznák létre. Céljuk a hazai járműipari képzések és kutatások színvonalának emelése, valamint magas hozzáadott értékű fejlesztési tevékenységek hazánkba csábítása. A MINDS Park az innovációk és a kutatás-fejlesztések előmozdításához, valamint új mentori és felsőoktatási programok megteremtéséhez is hozzájárulhat az autó- és motorsport területén.

„Az autó-motorsport magában hordozza a folyamatos technikai fejlődést, amely előbb-utóbb az utcai járművekben is megjelenik, a közúti közlekedést is biztonságosabbá, gördülékenyebbé teszi. Ezért a Hungaroringnek az autósport hazai fellegváraként, a sebesség birodalmaként kötelessége az olyan innovatív projektek mellé állni, mint amilyennek a MINDS Park ígérkezik. Részt vettem a Széchenyi István Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szerencsém volt bepillantani abba az értékes és nagyon sok mindenre kiterjedő munkába, ami az intézményben zajlik, így biztos vagyok abban, hogy ez a küldetés sikerre van ítélve” – emelte ki Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„A MINDS Park infrastruktúrájának, épületeinek és eszközparkjának kiépülése újabb lehetőséget biztosíthat az együttműködésre a Széchenyi István Egyetem, az autó- és motorsport, valamint a piaci szféra között. A vállalatokkal és a gazdaság más szereplőivel való még szorosabb partnerség révén tovább erősödhet a nemzetgazdaság versenyképessége, és mindez hozzájárulhat ahhoz is, hogy az egyetem a közép-európai térség egyedülálló járműipari tudásközpontjává váljon” – fogalmazott prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„Ahhoz, hogy egyetemünk helytálljon a nemzetközi színtéren, fontos tudományos versenyképességünk professzionális erősítése, amit nagymértékben támogat a Hungaroringgel való együttműködésünk. A felsőoktatási világranglisták alapján a világ legjobb öt százalékába tartozó intézményünk járműipari képzéseivel, világszínvonalú hallgatói versenycsapataival szorosan kapcsolódik az autó-motor sporthoz. Ezeket a tevékenységeket szintén segítheti a MINDS Park kimagasló infrastruktúrája. A park emellett az élenjáró technológiák kutatás-fejlesztését, innovációját is szolgálhatja megoldandó, valós feladatok biztosításával” – mondta prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese.

Fotó: Adorján András - Széchenyi István Egyetem