Az FIA és az F1 első emberével is találkozott Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előbb Mohammed Ben Sulayemmel, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökéve, majd Stefano Domenicalival, a Formula 1 elnök-vezérigazgatójával tárgyalt a Hungaroringen.

Magyarországgal, az itteni rendezéssel, a hungaroringi versennyel mindenki messzemenően elégedett. Mindenki azt az álláspontot képviseli, hogy Budapestnek, illetve a Hungaroringnek továbbra is Formula 1-es versenyhelyszínnek kell lennie. Ezt nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a mogyoródi versenypályán. 

„A vezetők értékelik azt a 39 évet, amely eltelt azóta, hogy először itt a száguldó cirkuszt Magyarország vendégül látta, és egyértelműen úgy ítélik meg, hogy bár a világ rohan előre – a digitalizáció, a modern kultúra, az elképesztő technológiai színvonal egyre nagyobb teret nyer magának –, a tradíciókra, ennek a sportágnak az örökségére igenis szükség van. És mivel a Hungaroring a második azon pályák sorában, amelyek folyamatosan szerepelnek a versenynaptárban, úgy tekintenek erre a hétvégére, mint horgonyra a Formula 1 örökségéhez, a régi hagyományokhoz, ezért is számolnak azzal, hogy Magyarország hosszú távon a Formula 1 egyik helyszíne lesz".

A Hungaroringnek 2032-ig szól a szerződése, a legutóbbi hosszabbítás annak is köszönhető, hogy elkezdődik a 2026-ig tartó felújítás, amelynek első ütemében kiszélesítették a paddockot és a főlelátó mögötti nézőteret, valamint szerkezetkész a két alagút. 

„Világos volt, hogy egy ilyen presztízsű eseményen félbemaradt építkezés nem lehet, tehát úgy kellett a felújítást tervezni, hogy az első rész végénél úgy tűnjön, mintha már mindennek vége lenne – fejtette ki a miniszter. – Pedig a Magyar Nagydíj után folytatódik a munka: lebontják a főépületet, amely a főlelátóval együtt a Formula 1 standardjainak megfelelően újul meg. Az eddig végrehajtott felújításokkal mind a Nemzetközi Automobil Szövetség, mind a Formula 1 vezetője abszolút mértékben elégedett – mindketten úgy gondolják, a pálya megújulásával Magyarország hosszú távon megerősíti a helyét a Formula 1-ben.”

A miniszter azt is elmondta Stefano Domenicali külön kiemelte, mekkora munkát végeztek a Hungaroring munkatársai szerda óta, amikor özönvízszerű eső és jég zúdult a pályára. Az akkor keletkezett károknak péntekre nyoma sem volt.