Ocon a Hungaroringen aratta élete első győzelmét!

Esteban Ocon pályafutása első győzelmét aratta a Hungaroringen, így csatlakozott a Damon Hill, Fernando Alonso, Jenson Button, Heiki Kovalainen kvartetthez, amely szintén nálunk ünnepelhetett először a dobogó legfelső fokán. Rettenetesen izgalmas futam végén született meg egyébként a győzelem, amelyet a helyszínen 64 ezer ember kísért figyelemmel (a három nap alatt összesen 130 ezren voltak a mogyoródi versenypályán).
Az elképesztő ünneplést csapó Ocon mögött a második helyen Sebastian Vettel ért célba, a dobogó harmadik fokára pedig Lewis Hamilton állhatott fel, pedig a hétszeres világbajnok az utolsó helyen is autózott. Harmadik helye okán, s mivel Max Verstappen csak a 10. helyen ért célba, a brit átvette a vezetést az összetett pontversenyben is.
De ne szaladjunk ennyire előre!
Lewis Hamilton a pole pozícióból indulva a századik világbajnoki és a kilencedik magyar győzelmére hajtott, ám a rajt után elképesztő dodzsem alakult ki: Valtteri Bottas túl későn fékezett, és Lando Norrist nekilökte Max Verstappen autójának. Ugyanebbe a koccanásba Sergio Pérez is belekeveredett – az ő versenye azonnal véget is ért.
Piros zászló, félórás szünet, majd újraindítás álló rajttal. Egészen furcsán egyébként, hiszen egyedül Hamilton állt fel a rajtrácsra, a többiek a boxutcába hajtottak slick-gumikért – a kör végén aztán a brit is bejött kereket cserélni, amivel sok időt veszített.
A lényeg: Ocon az ötödik körben az élre állt, és onnantól kezdve két kör kivételével, amikor kiállt kereket cserélni, végig ott is maradt, Vettel másodikként ért célba, Hamilton pedig nagy felzárkózást bemutatva a harmadik helyen.
„Csodálatos pillanat ez, nehéz is az érzelmeimről beszélni, hiszen egyáltalán nem számítottunk rá, hogy ma itt nyerhetünk – mondta Ocon. – Volt négy nehéz versenyünk, most pedig itt vagyunk. A Hungaroringet eddig is kedveltem, mostantól pedig még inkább így lesz. Bizonyos szempontból sokkal könnyebb a mezőny elején menni, mint a középmezőnyben, s bár Sebastian végig nyomás alatt tartott, ezúttal minden tökéletesen alakult.”
 
Frissítés: Késő este a Felügyelő Testület kizárta Sebastian Vettelt a versenyből, mert a technikai ellenőrök nem tudtak 1 liternyi üzemanyagmintát venni az autójából, és ezzel szabályt szegett. Az Aston Martin fellebbezett a döntés ellen.