Rekordok a Hungaroring E-sport Bajnokság kvalifikációján

Vasárnap este véget ért a Hungaroring E-sport Bajnokság első selejtezője. 3477-en vettek részt a kvalifikáción, ami nemzeti bajnokságok esetén új csúcs a RaceRoom történetében.
A közel 3500 versenyző közül a legjobb 24 kerül be a csütörtökön sorra kerülő első fordulóba, melyet a virtuális Hungaroringen rendeznek. Bár az előselejtező végeredménye már hivatalos, a nevezési lista csak szerdán lesz megerősítve, ugyanis a kvalifikációt szerző versenyzőknek addig kell visszaigazolni az indulási szándékukat. Ha a legjobb 24-ből valaki nem él ezzel a jogával, automatikusan a 25. kap meghívást és így tovább, amíg teljes nem lesz a mezőny.
Egy változás már biztosan lesz, ugyanis a selejtezőt megnyerő Bereznay Dániel nem indul a bajnokság versenyein, mivel nem tudja összeegyeztetni a felkészülését a Formula-1 virtuális szezonjával, amelyben az Alfa Romeo szerződtetett e-sportolójaként vesz részt. Mint kérdésünkre elmondta, múlt héten összesen 70 órát töltött gyakorlással a két különböző szoftveren, ami hosszabb távon nem fenntartható, a további eredményességhez viszont szükséges lenne.
„Amikor kitaláltam, hogy elindulok a Hungaroring E-sport Bajnokságon, a kíváncsiság vezérelt, hogy mire vagyok képes ebben a mezőnyben. Szeretem az ilyen versenyeket, ahol fix a setup, a körülmények azonosak, így csak a nyers tempó számít. Azt gondoltam, hogy összerakok egy jó kört és készítek róla egy videót. De aztán napról napra azt láttam, hogy tudok még javulni, és elkapott a versenyláz. Múlt héten 30-35 órát mentem csak a RaceRoomban, és ezt nem tudnám ilyen intenzitással folytatni a Formula-1 mellett, pedig a hasonló eredményekhez muszáj ennyi munkát beletenni” – fogalmazott Bereznay Dániel.
„Magyarország eddigi legjobb szimulátoros kezdeményezése ez a bajnokság, hiszen a végén valaki álma valóra válik, és igazi versenyautóba ülhet. A top e-sportolókat ugyanazok a készségek teszik a legjobbá, mint a hagyományos motorsportban szereplőket, ezért biztos vagyok benne, hogy a Hungaroring E-sport Bajnokság legjobbjai nagy valószínűséggel valódi autóban is gyorsak lennének. Azt gondolom, hogy most éppen egy újabb sikertörténet indulhat el a magyar autósportban, és nagyon szurkolok majd annak, aki a végén megkapja a lehetőséget. És persze kíváncsian várom a futamokat, hogy ki lehet a kiválasztott” – tette hozzá az első selejtező leggyorsabbja.
Bereznay 1:50,773-as idővel nyerte meg a Hungaroringen rendezett kvalifikációt, amivel megszerezte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. különdíját, az éves e-matricát. Rendkívül szoros csatában végzett az élen a virtuális F1 élmenője, hiszen még a 92. helyezett is egy másodpercen belül volt hozzá képest. A második Báldi Gergő mindössze 98 századdal volt lassabb a referencia időnél.
A RaceRoomtól megtudtuk, hogy a 3477 résztvevő rekord a nemzeti bajnokságok történetében. Az óriási érdeklődést az is mutatja, hogy a játékosok összesen 66038-szor léptek be a bajnokságba az előselejtező ideje alatt, a kvalifikáció állását pedig 86214-szer nyitották meg. Böngészőből egyetlen másik RaceRoomban futó bajnokság tabelláját sem nézték meg ilyen sokan 2020-ban.
A Hungaroring E-sport Bajnokság első fordulóját április 30-án, csütörtökön rendezik a virtuális Hungaroringen, és élőben lehet nézni a Hungaroring Facebook-oldalán, valamint a M1RA YouTube-csatornáján, a Szujó Zoltán, Michelisz Norbert páros kommentálásával.
 
Az első forduló időterve:
19:30 - Szabadedzés
19:55 - Közvetítés kezdete
20:00 - Időmérő
20:15 - Első futam
20:40 - Második futam