Sebességmámor

Világbajnok pólós, de az autósport is a vérében van. Decker Ádámról talán kevesen tudják, hogy a Hungaroringen zajló autós nyílt napokon engedi ki a gőzt, s hogy nem csupán a medencében, a versenypályán is maximalista – hajszolja a jó (idő)eredményt.
 
Miért szereted a Hungaroringet?
Tradicionális F1-es aszfaltcsík, s ha összehasonlítjuk Európa többi versenypályájával, az itt elért eredmények mérvadóak. Ugyanakkor az amatőrök is megmérethetik itt magukat, hogy megtudják, hol tartanak. Jó a vonalvezetése, nem utolsósorban pedig remek a hangulata ennek a völgyben elterülő pályának – nyilatkozta Decker Ádám világbajnok vízilabdázó, aki rendszeres vendége a hungaroringi autós nyílt napoknak.
Mennyi a köridőd?
2:08 vége, de ilyen hűvös időben csak a 2:10-et csipkedjük. A szuper sportautókhoz viszonyítva sehol sem vagyunk, de egy több mint húszéves 3-as BMW-vel megyek, ami gyárilag 192 lóerő, de kicsiholtunk belőle 245-öt. Ehhez képest nem rossz a köridő, de még nekem is javulni kell, 2:06 a cél – remélem, jövőre meglesz.
Honnan az autósport szeretete?
Édesapámnak szervize volt, úgyhogy kisgyerekkorom óta be vagyok oltva az autósporttal. Eleinte Ladáztunk, ami hátsókerekes, lehet vele csúszkálni, aztán váltottam a BMW-re. Mindig is vonzottak az autók, ilyen irányúak a tanulmányaim is. A vízilabdát jól kiegészítette az autózás egész életemben, utóbbinak a kereteit azonban nyilván meghatározták az anyagiak.
Sosem gondoltál rá, hogy benevezel valamelyik bajnokságba?
A szenvedélyem egyelőre a pályanapokra korlátozódik, de ha befejezem a vízilabdás pályafutásomat, talán megméretem magam egy kisebb sorozatban.
Mit jelent számodra a gyorsaság?
Mindig is őrülten vezettem, szeretem a gyorsaságot. Tapasztalat viszont, hogy a sportolók általában jól vezetnek, talán a jó reflexek és a győzni akarás miatt. Ám miután megszülettek a lányaim, óhatatlanul visszavettem. A közúton elkezdtem nagypapa-tempóban közlekedni, az összes őrületemet itt élem ki a Hungaroringen – biztonságos körülmények között, egy bukócsöves autóval. Itt engedem ki a gőzt.
Mi a hasonlóság az autósport és a vízilabda között?
A koncentráció mindkettőben nagyon fontos – meg kell tervezni minden mozdulatot. A vízilabdában, ha döntő pillanatban kihagysz egy helyzetet, elmegy a meccs, és az autósportban is elég egy rossz mozdulat, hogy a gumifalban köss ki. Hogy ezt elkerüljem, abban nagy segítségemre van Nagy Dani, válogatott kapusunk, Nagy Viktor öccse – ő szokott segíteni és instruálni.