Sportbírónak álltak a WTCC-pilóták

Csendes, afféle ráhangolódó napot tartottak a Hungaroringen pénteken – a túraautó-világbajnokság mezőnye egyetlen métert sem tett meg az aszfalton (illetve volt, aki végigsétált/futott a 4381 méteres pályán), ellenben az autók átestek a kötelező technikai ellenőrzésen, a túraautó Európa-kupa és a KIA Lotos-kupa mezőnye pedig tesztelt is.
Ezt a napot egyébként a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az önkéntesek napjának nyilvánította, így szerte a világon a pályabírókat ünnepelték. A Hungaroringen a WTCC-pilóták közül néhányan felöltötték a sportbírók narancssárga ruháját, és zászlót lengettek, sebességet mértek, bementek a technikai gépátvételre, sőt, lesöpörték a boxutca aszfaltjáról a vizet. Közben a világbajnok Rob Huff elárulta, hogy például Angliában nem kap licencet egyetlen versenyző sem, amíg nem tölt el egy napot sportbíróként valamelyik versenypályán. Ez a tanulási folyamat része – abból a szempontból is, hogy így értékelik az önkéntesek munkáját, akik szerepe akkor értékelődik fel igazán, amikor hirtelen szüksége van rájuk az embernek – például el kell oltani valakinek az égő autóját.
A valódi sportbírók (a Hungaroringen a versenyhétvége folyamán 450-en teljesítenek szolgálatot) természetesen rettentően élvezték a pilóták gesztusát, s rengeteg közös fotó készült, miközben Michelisz Norbert vagy éppen Tiago Monteiro a seprűket használta a boxutcában. Huff a sárga zászlóval integetett (nagyon profin) az egyes bírói poszton, s mindannyian nagy alázattal tették a dolgukat. Pont úgy, ahogyan a valódi sportbírók, akik azután este egytől egyig felsorakoztak a Hungaroring célegyenesében, a mezőny tagjaival együtt fényképezkedtek, majd Gyulay Zsolttól, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatójától átvehettek egy gyönyörű kockás zászlót, amelyet a WTCC-mezőny minden tagja aláírt. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség tiszteletbeli sportbírói igazolványt adományozott hat embernek, akik bár már nem aktívak, így örökös tagjai maradtak az autósport-családnak, az FIA pedig külön erre az alkalomra gyártott pólókat küldött az önkénteseknek.

„A hangulat mellett azért is szeretek itthon versenyezni, mert a sportszakmai személyzet itt köztudottan a világ egyik legjobbja, s ez biztonságérzetet ad nekünk, versenyzőknek. A pályabírók munkája rettenetesen fontos, nélkülük mi sem versenyezhetnénk” – mondta Michelisz Norbert, a Honda gyári pilótája.