Kiss duplázott vasárnap a Super Racing Fesztiválon

Kiss Norbert a szombati drámák után két futamgyőzelmet ünnepelt húszezer magyar szurkoló hangorkánjától kísérve a Hungaroringen, míg a túraautó-világkupában Michelisz Norbert negyedik helye a legjobb magyar eredmény.

Kiss Norbert dupla diadala valójában a Révész Racing elsöprő sikere is, és ebben az esetben tényleg nem csupán szépen hangzó mondat az, hogy az autósport is csapatsport. Ugyanis a háromszoros Európa-bajnok kamionversenyző csapata az éjszaka egyetlen percet sem aludt, hogy talpra állítsa a szombati fordított rajtrácsos „roncsderbin” rommá törő MAN-t. 

Sikerült, olyannyira, hogy Kiss Norbert megnyerte vele az időmérő edzést, majd pedig mindkét versenyt is. Az elsőn sima rajt-cél győzelmet aratott, a másodikon pedig a nyolcadik helyről indulva, szépen átfűzve magát a mezőnyön nyert. 

„Emberfeletti munkát végzett a csapat az éjszaka, valójában nem is én nyertem meg ezt a két futamot, hanem ők – mondta Kiss. – Pedig szombat este volt egy pillanat, amikor úgy éreztem, itt a vége, ebből a kilátástalan helyzetből nincs kiút. De ez a csapat nem ismer lehetetlent! Amikor azt kérdezik, nem értékelem-e jobban a nagy küzdelemben megszerzett győzelmeket, mint a simákat, azt válaszolom, büszke vagyok az elsőkre, mert azokban van benne az igazi munka, az mutatja meg igazán, hogy milyen erős a csapat. A fordított rajtrácsos verseny is szépen lezajlott: kontakt nélküli, fair küzdelem volt, a szombaton történtek után mindenki jobban figyelt a másikra. Jochen Hahnt volt a legnehezebb megelőzni, de kivárásra játszottam, így amikor végre utolértem, és hibázott egy kicsit, öt kanyaron át gyűrtük egymást, a kettestől egészen a sikánig – egyszer ő volt elöl, másszor meg én. És a végén, amikor megelőztem, kiderült az is, hogy el lehet férni egymás mellett ezen a pályán… Nagyon örülök az újabb győzelemnek.”

Az összetettben a keresztbeveréseknek köszönhetően Kiss Norbert 18 pontra növelte előnyét Sascha Lenz előtt. 

A túraautó világkupában Michelisz Norbert fontos pontokat szerzett: az első versenyen a 12. a második fordított rajtrácsoson pedig negyedik lett. Ezzel ő lett a legeredményesebb a magyarok között. 

„Küzdelmes első versenyem volt, a rajt egész jól sikerült, próbáltam jól helyezkedni és várni a lehetőséget, de az csak nem akart jönni, a végén pedig túlmelegedtek az első abroncsaim – mondta Michelisz. – Előzetesen jobbat vártam, de így is szereztem néhány pontot, amihez a második futam negyedik helyével hozzátettem még néhányat. Jó lett volna dobogóra állni, és a kanyarokban meg a féktávokon gyorsak is voltunk, de az egyenesekben még muszáj gyorsulnunk. Ettől függetlenül nagyon különleges versenyen vagyunk túl, hiszen ismét teli lelátók előtt autózhattunk itthon.”

A másik két magyar versenyző közül sajnos sem Nagy Dánielnek nem sikerült úgy a hétvége, ahogy tervezte, sem Tassi Attilának. Nagy mindkétszer peches volt: az első futamon Coronel kilökte, ami miatt megsérült és lelassult az autója, Tassinak pedig egyszerűen nem volt meg a kellő végsebessége. A Zengő Motorsport számára vigaszt jelenthet, hogy brit pilótája, Rob Huff a második versenyen felállhatott a dobogó második fokára, amit a magyar közönség hatalmas ovációval ünnepelt, lévén imádja szimpatikus magyar csapatot. 

SUPER RACING FESZTIVÁL, HUNGARORING

KAMION EB, 2. FORDULÓ

3. verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 25:46.862, 2. Lacko (cseh, Freightliner) 9.721 másodperc hátrány, 3. Hahn (német, Iveco) 16.049 mp h. 4. verseny: 1. Kiss Norbert 26:18.443, 2. Hahn 5.228 mp h., 3. Lacko 7.269 mp h.

Az Eb állása: 1. Kiss Norbert 101 pont, 2. Lenz 83, 3. Hahn 78

TÚRAAUTÓ-VK, 3. FORDULÓ

1.verseny: 1. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai Elantra N) 32:38.095, 2. Ehrlacher (francia, Lynk&Co) 1.895 mp h., 3. Berthon (francia, Audi RS3) 3.331 mp h., …12. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai Elantra N) 17.477 mp h., …14. Tassi Attila (magyar, Honda Civic) 30.283 mp h., …17. Nagy Dániel (magyar, Cupra León) 37.529 mp h. 2. verseny: 1. Santiago Urrutia (uruguayi, Lynk&Co) 28:10.596, 2. Huff (brit, Cupra León) 0.380 mp h., 3. Girolami (argentin, Honda Civic) 2.428 mp h., 4. Michelisz 3.173 mp h., …14. Tassi 18.550 mp h. 

A vk állása: 1. Mikel Azcona 84 pont, 2. Girolami 75, 3. Urrutia 69, …11. Michelisz 24, …16. Nagy 8, 17. Tassi 7