Szabó Krisztián: két vb-futam kezdésként!

Szabó Krisztián 23 pontot szerzett és a tizedik helyen áll a ralikrossz-világbajnokság rendhagyó svéd idénynyitója, a zárt kapuk mögött megtartott, dupla höljesi viadal után.
 
Április helyett augusztusban kezdődött el a ralikrossz világbajnokság a svédországi Höljesben. A körülményeket természetesen nem lehetett szokványosnak nevezni, hiszen ez a sorozat is zárt kapuk mögött zajlik, márpedig az arénasportok sava-borsát a közönség adja meg.
A nézők ezúttal csak a televíziós közvetítéseken és összefoglaló videókon követhették az izgalmas eseményeket, és a versenyzők természetesen itt is maszkot viseltek és tartották a biztonságos távolságot. De csak a depóban, mert a pályán nagyon is közel mentek egymáshoz – ahogyan szoktak: kilincs a kilincsen…
Szabó Krisztián egy Hyundai i20 volánja mögött szállt harcba a pontokért a királykategóriában, vagyis a Supercarban, s mivel ezúttal két nap alatt két versenyt tartottak meg, volt lehetőség a pontgyűjtésre.
Az első napon a sorsolásnál nem volt szerencséje a magyar versenyzőnek. Az volt a taktikája, hogy inkább jobb rajthelyet választ, nem pedig minél későbbi csoportot, viszont így hiába nyerte meg a kvalifikációs futamát vizes gumikon, sokkal jobb időeredményt értek el azok, akik tizenöt perccel később rajtoltak, mert ők már száraz pályán autózhattak. De ez is a ralikrossz. Úgyhogy az ügy abszolút nem vette el a kedvét Szabónak, két kvalifikációs futamát megnyerte, és remek ütközeteket vívott meg. Mindkét napon ötödik lett a középdöntős futamában, összességében 23 pontot gyűjtve a tizedik helyet foglalja el a világbajnoki pontversenyben.

„Jó csatákat vívtam, és nem csupán a csapattársamnál voltam gyorsabb, hanem többször legyőztem a világbajnoki címvédőt, igaz, a most nyerő Johan Kristoffersson ellen nemigen volt keresnivalója senkinek – mondta Szabó Krisztián. – A reális helyezésem a negyedik és hatodik hely között van, kis szerencsével összejöhet egy harmadik is. Felkészülten érkeztem Höljesbe, de valami miatt ez a pálya nem kedvez a vezetési stílusomnak, különösen az utolsó kanyarral gyűlik meg mindig a bajom, de így is folyamatosan ott voltam a középmezőny elejében, és szerencsére nem követtem el nagyobb hibát. A futamok közül majdnem mindegyikben én voltam a legjobb Hyundai-pilóta, ezt is sikerként élem meg.”
Szabó még hozzátette, az új csapatában remekül érzi magát, hamar beilleszkedett: a hétvégét összesítésben 23 ponttal a 10. helyen zárta.
 
RALIKROSSZ-VB, 1–2. FUTAM, HÖLJESBANAN
Supercar. Az állás: 1. Johan Kristofferson (svéd, VW Polo) 56 pont, 2. Ekström (svéd, Audi S1) 54, 3. Larsson (svéd, Audi S1) 36, …10. Szabó Krisztián (magyar, Hyundai i20) 23