Szamos Miklós az Év sportszakmai személye

Szamos Miklóst hatalmas szakmai elismerés érte: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az idén neki ítélte az „Év sportszakmai személye” életműdíjat.
Szamos négy és fél évtizedet (!) töltött el a magyar autósportban (sportbíróként, versenyzőként, a sportszakmai munka szervezőjeként, a Formula–1-es Magyar Nagydíj versenyigazgató-helyetteseként, vagy éppen a hazai szövetség elnökeként), s elképesztő munkát végzett sportszakmai területen, ezért terjesztette fel a díjra a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ). Oláh Gyárfás elnök szerint ugyanis az autósportnak nincs jövője, ha nem ismeri el a múltját és azok munkáját, akik idejüket és energiájukat áldozták erre a nemes célra.
Az elnök tavaly a harminc éve a Formula–1-ben dolgozó sportbírók munkájára hívta fel a nemzetközi szövetség illetékes bizottsága figyelmét (meg is kapták az „Év sportbírói csapata” címet), az idén pedig Szamos Miklóst jelölte az FIA legmagasabb szintű sportszakmai díjára. Az összes tagország jelöltje közül a magyar sportvezetőt választották ki, a díjat a nemzetközi szövetség hagyományos, decemberi gáláján adják át.
A kérdésre, hogy a sportszakmában mitől lehet valaki sikeres, Szamos Miklós azt válaszolta: „Ezt alapvetően nem lehet iskolában, könyvekből megtanulni – csak gyakorlattal, türelemmel, alázattal. Határozottnak kell lenni, hogy minden munkatársad azt lássa, tudod, mit miért csinálsz, kérsz.”
Ha figyelembe vesszük, hogy már az első Magyar Nagydíjon is ő volt a versenyigazgató-helyettes (azt megelőzően pedig részt vett a sportszakmai személyzet kiképzésében), nem túlzás kimondani, hogy a fél életét a Hungaroringen töltötte. A gratulációt a maga szokásos, fanyar, vicces stílusában fogadta: „Nagyon jólesik ez az egész. Már maga a díj is, meg hogy nemzetközi szinten is elismerték a munkámat, de amikor kikerült a közösségi oldalakra a díjazásom ténye, annyi kedves hozzászólást és gratulációt kaptam, hogy ha át sem adnák az elismerést, akkor is boldog lennék. Persze azért szerzek egy új szmokingot az év végi gálára” – viccelődött Szamos.
Pályafutása mérföldkövei
1971: sportbíróvá képzi magát1973: versenyezni kezd1983: elkezdi munkáját a hazai szövetségben1986: a Magyar Nagydíj versenyigazgató-helyetteseként kezd dolgozni2007: a hazai szövetség elnökévé választják