Váratlan BMW-tripla a Hungaroringen

Marco Wittmann tizedik DTM-győzelmét aratta, Timo Glock visszavette a vezetést az összetettben, a versenyt a boxutcában történt balesetek miatt félbe kellett szakítani, majd újraindítani. Címszavakban így lehetne összefoglalni a német túraautó bajnokság (DTM) vasárnapi, hungaroringi viadalának eseményeit, de természetesen ezúttal is sokkal, de sokkal több minden történt annál, hogy címszavakban elmesélhető legyen.
Először is egy váratlan fordulattal hármas BMW-siker született a mogyoródi dombok között. A márka pilótái közül Marco Wittmann állhatott fel a dobogó legfelső fokára, Timo Glock és Philipp Eng pedig a másodikra, illetve a harmadikra. „Elképesztő verseny volt, és őszintén mondom, hogy nem számítottam ilyen eredményre” – mondta a verseny után Wittmann. Az eredmény alakulásában egyébként szerepet játszott, hogy a versenyt piros zászlóval félbe kellett szakítani a boxutcában történt balesetek miatt.A nedves betonon három autó is megcsúszott a boxok előtti területen: Lucas Auer, Edoardo Mortara és Bruno Spengler. Sajnos a balesetek közben három sportbíró megsérült, egyiküket súlyos lábsérülésekkel szállították kórházba, a másik kettő közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. Egyikük sem volt életveszélyben.

„Az események fényében a pályán történtek másodlagosak – nyilatkozta Gerhard Berger, a DTM-et szervező ITR elnöke. – Gyors felépülést kívánok a sérült sportbíróknak.” A dobogós versenyzők is megtették ugyanezt a verseny utáni sajtótájékoztatón, mármint hogy jókívánságaikat küldték a sérülteknek, és egyikük azt is elárulta, a történtek után egyáltalán nem volt könnyű újra a versenyre koncentrálni. De persze azért magáról a futamról is ejtettek néhány szót. Marco Wittmann: „A szerencse mellettünk volt ezen a napon. Bíztunk benne, hogy elered az eső, igaz, kicsit hamarabb jött, mint gondoltuk, de a csapat nagyon jól taktikázott. Így történhetett meg, hogy a 14. helyről felzárkóztam, és meg tudtam nyerni a viadalt. Ha száraz verseny lett volna, a pontszerzésben sem reménykedhettem volna, így viszont szereztem huszonöt pontot. Adódott egy lehetőség, és én megragadtam. Az esőben a boxutca betonján nagyon csúszott az autó, én is majdnem belementem a falba – a legjobbakat kívánom a sérülteknek, remélem, gyorsan meggyógyulnak, és visszatérhetnek a pályára.”
Timo Glock: „Jobb formában voltunk, mint egy nappal korábban, és a csapat is remek döntéseket hozott – én a végén már próbáltam nem rizikózni, hanem a lehető legtöbb pontot begyűjteni. Mindig jó érzés a dobogón állni, de most a történtek miatt nem volt felhőtlen az örömünk. Annak ellenére, hogy senki sem volt hibás, nagyon sajnálom a történteket, azt, hogy olyan emberek sérültek meg, akik egész hétvégén értünk dolgoznak, azért, hogy nekünk jó versenyünk legyen.”Phillip Eng: „Az ismert előzmények után nem volt várható, hogy a dobogóra állok, de az esőre reagálva időben behívtak kerékcserére, és jó, hogy így döntöttek, mert ha rajtam múlik, én még kint maradtam volna. Ez volt a siker kulcsa. Megmondom őszintén, az új rajt után nehéz volt bezárni az ajtót és folytatni a versenyt, de remélem, a sportbírókkal minden rendben lesz.”Az összetett pontversenyben Timo Glock (90) a mostani második helyével átvette a vezetést az összetettben – 11 pontos előnnyel vezet Gary Paffett (79) előtt, a harmadik és a negyedik helyen Paul Di Resta (67) és Lucas Auer (57) követi őket.

A betétfutamok közül az Audi Sport Seyffarth-kupának voltak egyedül magyar résztvevői, és jó hír, hogy a leintés után ünnepelhetett magyar versenyző a dobogón: az Audi tehetséggondozó akadémiáján pallérozódó Keszthelyi Vivien a második helyet szerezte meg.
A Formula–3-ban Enaam Ahmed számára nem ért véget az ünneplés a délelőtti verseny után, hiszen miután megnyerte az F3 idei ötödik viadalát, rátett még egy lapáttal, és délután megnyerte a hatodikat is. A sorozatban újonc pilóta mögött, aki az összetett pontversenyt is vezeti, a délutáni versenyen Daniel Ticktum és Mick Schumacher ért célba. A „kis Schuminak”, úgy látszik, már majdnem annyira fekszik a mogyoródi aszfaltcsík, mint a pályánkon négy F1-es győzelmet arató legendás édesapjának, és ugyanúgy örül is a sikernek, mint ő.