Verstappen nyert, a Red Bull rekordot döntött, a trófea eltörött

Max Verstappen nyert a Hungaroringen 102 ezer néző előtt (a négy nap alatt összesen 303 ezren kísérték végig a helyszínen az eseményeket), a Red Bull pedig ennek köszönhetően 12 sikerrel megdöntötte a leghosszabb győzelmi sorozat rekordját. Nemcsak az ellenfelek reményei törtek darabokra, hanem a győztesnek járó herendi trófea is. 

Telt ház előtt rendezték meg a 38. Formula 1 Qatar Airways Magyar Nagydíjat, és aki abban reménykedett, hogy ez a verseny valami fordulatot hoz az erőviszonyokban, csalódnia kellett. Ugyanis bár Lewis Hamilton szombaton kiharcolta az első rajtkockából való indulás jogát, a lámpa szabad jelzésére a világbajnoki címvédő reagált a legjobban: az első kanyarba már ő fordult az élen, és attól kezdve senkitől sem zavartatva nyerte meg a versenyt. Olyan simán, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. Neki valószínűleg az is volt. 

A Red Bull az idei tizenkettedik diadalával átadta a múltnak a McLaren 1988-ban felállított rekordját, amely Alain Prost és Ayrton Senna nevéhez fűződik. 

„Volt egy remek rajtunk, aminek nagyon örültem, mert nagyon sokat dolgoztunk rajta. És amikor be tudtam húzódni a belső ívre, éreztem, hogy az első kanyar az enyém – mondta Max Verstappen. – Azután már a saját tempómat autóztam, minden jól ment, az autó nagyon, nagyon gyors volt.  A csapat számára elképesztő eredmény, hogy zsinórban 12 győzelmet arattunk, ezért dolgoztunk az elmúlt három évben, mégis hihetetlen, hogy ez a pillanat is eljött. Tökéletes nap volt!”

Verstappen mellett Lando Norris és Sergio Pérez állhatott fel a dobogóra: a britet a rajtnál megelőzte csapattársa, Oscar Piastri, de elment Hamilton mellett és a boxban némi szerencsével Piastri elé került. Az ausztrál gumijai a végén teljesen elfogytak, Hamilton visszaelőzte, és megszerezte a negyedik helyet. 

Lando Norris sem lehetett elégedetlen, hiszen sohasem jött össze neki még két egymást követő pódium: „Egyáltalán nem volt könnyű verseny, főleg, hogy a végén Checo nagyon közelített, de végül nem ért utol, úgyhogy örülök. Az elejétől kezdve harcoltam, főleg, mert az első kanyart eléggé elrontottam, de végülis itt lehettem a dobogón, ami nagyszerű”

Nos, a dobogós ünneplésbe csúszott egy kis hiba: Norris, miközben a dobogóhoz csapta a pezsgősüveget, hogy így rázza fel, leröpítette onnan az első helyezettnek szálló herendi trófeát, amelyet Verstappen így két darabban vihetett haza. Az első helyezettnek járó herendi porcelánkupát 30 ember készítette féléven át, eszmei értéke többmillió forint (a négy díjé összesen 15 millió), ráadásul gyönyörű volt, ezért is kár érte… Hogy miként lehet pótolni, az a jövő zenéje. Mindenesetre a viszonylag lassú folyású verseny leintése után ezúttal is volt miről beszélni a paddockban.