Victor Vasarely, kockás zászló és Magyar Nagydíj

A 20. századi egyetemes képzőművészet egyik nagy hatású alkotója, az op art megalapítója, Victor Vasarely 110 éve, 1906. április 9-én született Pécsett, Vásárhelyi Győző néven. Fiatalon Franciaországba ment, ahol az 1950-es évektől fejlesztette ki sajátos, optikai térelemeket megjelenítő művészetét.
2016-ban azonban nem csupán születésének kerek évfordulóját ünnepeljük, hanem azt is, hogy 40 éve, 1976-ban hozta létre Aix-en-Provance-ban a Vasarely alapítványt, amit jelenleg unokája, Pierre Vasarely vezet. Továbbá, szintén 1976-ban nyílt meg szülővárosában a művész által adományozott 150 műből a pécsi Vasarely Múzeum, illetve, 30 éve pedig hasonló módon a budapesti Vasarely Múzeum.
1986 még egy dolog miatt fontos: az első Formula 1 Magyar Nagydíjra Victor Vasarely egy 1960-as évekbeli szerigráfiájának felhasználásával kockás zászlót tervezett, amit a francia állam ajándékaképpen egy francia ejtőernyős hozott el a Hungaroringre, a célegyenesen érve földet. Franciaországban ugyanis ma is tudatában vannak, hogy a világ legelső Grand Prix-jét, az 1906-os Francia Nagydíjat Renault-jával egy magyar pilóta, Szisz Ferenc nyerte – ami tehát ugyanabban évben történt, amikor Vasarely született!
A kerek évfordulók adták az ötletet az idén harmincadik születésnapját ünneplő Hungaroring vezetőségének, hogy elkészíttessék a zászló másolatát, s hogy azt a Magyar Nagydíj hétvégéjén bemutassák a nagyközönségnek. A vasárnapi versenyre hazánkba érkezik Pierre Vasarely is.