HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

2037-ig szóló opció a rendezésre

2021. július 31. 16:03

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szombat reggel egyeztetett az F1-et irányító Stefano Domenicalival, aki egyetért azzal, hogy hazánk 2037-ig vendégül lássa a sorozatot.

Stefano Domenicali január óta irányítja elnök-vezérigazgatóként a Formula–1-et, így ebben a tisztségében először látogatott hazánkba. A Ferrari korábbi csapatfőnöke szombat reggel egyeztetéseket folytatott a Magyar Nagydíj illetékeseivel, és rábólintott, hogy hazánk egészen 2037-ig futamot rendezhessen. A beszélgetés után Palkovics László elmondta, három fő témát érintettek Domenicalival:

„Biztosítottam Domenicali urat arról, hogy a magyar kormány elkötelezett a Formula–1 magyarországi rendezése iránt. 2032-ig kötöttünk pénzügyi, finanszírozási megállapodást, és felvetettem, hogy ezt szívesen meghosszabbítanánk öt vagy tíz évvel. Egyet értett azzal, hogy 2032 után 2037-ig ezt az opciót megkapjuk, tehát 2037-ig Magyarországon F1-es versenyt rendezünk. Persze ehhez sok mindent kell tenni, ez a pálya 1986-ban épült, rusztikus és múltbeli emlékeket idéz, a modern kor követelményeit már nem elégíti ki. A Hungaroring és a kormány ezért nekikezdett egy fejlesztési programnak, ennek keretein belül 2022 és 2023 között a bejárati részt fogjuk teljesen megújítani, 23 és 25 között pedig a paddockot és a lelátókat is teljesen megújítjuk.

Miután Magyarország innovatív ország, megállapodtunk abban is, hogy néhány olyan technológiát is megjelenítenénk a jövőben, amely hazánk szempontjából releváns. Az egyik ilyen, hogy jövőre a pályán már lokális 5G hálózat lesz, és erre telepítenek rá majd különböző F1-es funkciókat. Mivel Magyarországon az autonóm járművezetés is fontos, javaslatot tettem rá, hogy az első kör előtt a safety cart nem lehetne-e olyan AMG Mercedesszel helyettesíteni, amelyben nincs vezető. Ezt nyilván ki kell dolgoznunk, de a kecskeméti Mercedes gyár igazgatója korábban az AMG-nek volt a vezetője, szóval ez már jövőre is megvalósulhat.

Beszéltünk egy harmadik ügyről is. A HUMDA, vagyis a Magyar Autó-Motosport Fejlesztési Ügynökség létrehozott egy céget, amit úgy hívnak, hogy HUMDA Lab. Ez egy kutató-fejlesztő hely, amit Bári Gergely vezet. Ennek már megvan a finanszírozása, az épületét itt fogjuk megépíteni a Hungaroringen. Olyan fiatal mérnököket várunk ide, akiket érdekel ez, és képesek is a technológiákhoz hozzátenni. Kértem Domenicali urat, hogy tartsa fejben ezt a projektet is.”

A Hungaroringet irányító Gyulay Zsolt is üdvözli, hogy lépéseket tettek a Magyar Nagydíj szerződésének meghosszabbítására. Elmondta, ehhez a legfontosabb rövid távú projekt a létesítmény teljes körű, átfogó megújítása:

„Nagyon örülünk a 2037-es dátumnak. Nagyon jó dolgok történnek mostanában a magyar autó-motorsportban, ennek egyik része a pálya megújulása. Szeptemberben elkészülnek a tervek, aztán három fázisban valósul meg a felújítás. Az első az irodaház és a főbejárat, shoppal, kávézóval és mindennel, ami hozzátartozik. A második ütem a lelátó és a mögötte lévő tízezer négyzetméteres rendezvényteret fedi le, a harmadik pedig a paddockot és a főépületet.

Kora tavasszal elkezdődhet az építkezés, remélhetőleg az első ütem elkészül a 2022-es futamra. Jó lenne a jövő évi futam után rögtön elbontani a célegyenes melletti tribünöket, így egy tízezer nézőt befogadó modern lelátó már meg is valósulhatna a 2023-as versenyre. És ezután kerülne sorra a paddocképület elbontása, valamint a teljes paddock kiszélesítése. Domenicali úr nagyon közvetlen, igazán kedvel minket, értékeli ezt a mögöttünk hagyott 35 évet.”

Forrás: NSO


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2021 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2021 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.