HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

A Hungaroring – HUMDA együttműködési megállapodás

2021. március 24. 12:23

Budapest, 2021. március 24. – Elkezdődött a stratégiai fejlesztési program – megújul a Hungaroring infrastruktúrája. A pálya felújításának szakmai koordinációjában a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. is közreműködik – a két cég stratégiai együttműködési megállapodást kötött. 

 

A HUMDA az autó- és motorsportszakmai beruházások koordinálásával növeli a hatékonyságot nemcsak a Hungaroringen, hanem az egész autó-motorsport szektorban. A cég létrehozásával ugyanis a komplex szemléletmódváltás elérése a cél az autó-motorsportban.

A versenynaptár összehangolása mellett szoros együttműködésre van szükség: gazdasági, fejlesztési, oktatási és tudományos területen is a szinergiák kiaknázása a cél. A stratégiai megállapodás részeként a Hungaroring és a HUMDA kölcsönösen vállalja, hogy a Hungaroring infrastruktúra fejlesztése, az autó-motorsport utánpótlás-nevelés és a közlekedésbiztonsági szemlélet formálása területein szorosan együttműködik.

 

„A hazai mobilitási piac meghatározó szereplőjeként veszünk részt a Hungaroring felújításának szakmai munkájában. Az autó- és motorsporthoz kapcsolódó magyarországi infrastruktúra-fejlesztések között a Hungaroring felújítása mellett a hajdúnánási MotoGP pálya építése emelkedik ki. Múlt héten dőlt, el, hogy a komplexum Bordás Péter tervei alapján készül majd el. Már a stratégiai együttműködés megkötése előtt részt vett szakértőként a MotoGP pálya tervpályázatával kapcsolatos munkában Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Közös cél, hogy a Hungaroring és a majdani MotoGP-pálya működése erősítse egymást és a szinergiákat minél jobban ki tudjuk használni” – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója.

 

Mogyoródon emellett egy olyan autó-motorsporthoz kapcsolódó technológiai park létesítése a cél, ahol akár a világ vezető autóipari cégei, versenyistállói tesztelni tudják fejlesztéseiket, de állandó otthonként szolgálhat a nemzetközi sorozatokban szereplő magyar csapatok egy részének is, sőt a hazai sportszakemberképzés és versenyzői felkészítés egyik gyakorlati helyszíneként is funkcionálhat – közreműködve a Testnevelési Egyetemmel. Emellett a HUMDA azt is tervezi, hogy központja a Hungaroring megújuló irodaépületébe költözik.

 

„A nagy stratégiai fejlesztési program keretében aláírtuk a főépület tervezési szerződését, megvan a nyertes is: egy hármas konzorcium álmodja meg a Hungaroring új főépületét, hogy az infrastruktúra megfeleljen a XXI. század kihívásainak – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A cél, hogy a 2022-es Magyar Nagydíj után elkezdhessük az építkezéseket, amelynek terveit reményeink szerint a nyáron már be tudjuk mutatni. A Nemzetközi Automobil-szövetséggel és a Liberty Mediával folyamatosan egyeztetünk, így a főépületet és a boxokat a nemzetközi sorozatok – és elsősorban a Formula 1 – igényeinek megfelelően alakítjuk ki. A stratégiai fejlesztési programmal összhangban, annak kiegészítéseként valósul meg a Hungaroring Sport Zrt. rendezvényeinek biztonságát innovatív módon támogató műveleti és operációs központja. Illetve ennek a projektnek a keretében – a Hungaroring turisztikai értékét és fontosságát hangsúlyozandó – felépül egy shop és egy kávézó, hogy a pályánk az év bármely napján vonzó turisztikai célpont lehessen.”

 

A hosszú távú célok mellett a rövid távúakra is koncentrál a Hungaroring: az idei szezonban három nagy nemzetközi eseményt tervez – a tavalyi zárt kapus versenyek után ezúttal nézőkkel. „Reményeink szerint a tavalyelőttihez hasonló telt házzal rendezhetjük meg az augusztusi Magyar Nagydíjat, de van vészforgatókönyvünk arra az esetre is, ha erre nem lesz lehetőség – folytatta Gyulay. – A Hungaroringen 42.182 ülőhely van, ötven százaléknál ez 21.091, harminc százalékos kihasználtságnál 14.060 nézőt jelent, ehhez jönnek az állóhelyek. Korlátozások esetén zónákat alakítunk ki, Covid-biztos büfé-szolgáltatással. A Hungaroring egyébként a tőle telhetően részt vesz a járvány elleni küzdelemben: a pálya parkolójában időszakosan tesztállomás működik, az egészségügyi dolgozók iránti tisztelete jeléül pedig a versenypálya vezetősége felajánl egy tribünt a Magyar Nagydíjon azoknak, akik immár egy éve a frontvonalban harcolnak.”

 

Visszatérve az együttműködésre: a HUMDA a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakmai beruházások koordinálásában és a területen már működő szervezetek munkáját összefogva, velük együttműködve kívánja a hatékonyságot növelni. A HUMDA az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által alapított, a tárca 100%-os tulajdonában lévő társaság, amely újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában.

 

A HUMDA közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. Április elsején indul a HUMDA országos közlekedésbiztonsági kampánya, melynek az a célja, hogy hozzájáruljon a közúti közlekedési balesetek számának csökkentéséhez. Az utánpótlásképzés is kiemelt szerepet kap a HUMDA munkájában, cél a MotoGP nemzetközi jogtulajdonosa, a spanyol Dorna Sports S.L. által kipróbált és bejáratott nemzetközi tehetségkutatási program magyarországi bevezetése. Az elmúlt hetekben megrendezte az ügynökség a HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságot, amelyen Blazsán Patrik nyerte meg az egymillió forintos fődíjat. A HUMDA célja, hogy felkutasson olyan fiatalokat, akik a szimulátorok elől át tudnak ülni egy valódi versenyautóba. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett az ügynökség sportdiplomáciai feladatokat is ellát.


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2022 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2022 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.