HU | EN
Hungaroring e-sport bajnokság

 

A zárt kapus Magyar Nagydíj kulisszatitkai

2020. június 04. 20:00

Nyolc európai futammal rajtol a Formula 1-es világbajnoki sorozat: a 35. Formula 1 Aramco Magyar Nagydíj július 17-19-ei dátummal szerepel a naptárban. Az alig több, mint egy hónap múlva esedékes világbajnoki futam szervezésének hátteréről, a megállapodás részleteiről tartottak online sajtótájékoztatót csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztériumban.

Az eseményen dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Szujó Zoltán miniszteri tanácsadó beszélgetett kötetlenül a beküldött újságírói kérdések mentén haladva.

Többek között kiderült, hogy az elmúlt hetekben, vagyis inkább hónapokban jó néhány lehetséges dátum szóba került a Magyar Nagydíjjal kapcsolatban, sőt, az is felvetődött, hogy Magyarország rendezhetne két futamot is, amit végül a Liberty azért vetett el, mert a lehető legtöbb helyszínre el akarta utaztatni a mezőnyt.

A Hungaroring fő szempontja az volt, hogy a Magyar Nagydíjat mindenképp a naptárban tartsa, hiszen miután a legendás Monaco is kénytelen volt lemondani a versenyét, a magyar futam már az előkelő második helyen áll azon versenyek sorában (Monza után), amelyek megszakítás nélkül szerepelnek a Formula 1 versenynaptárában.

 

Dr. Palkovics László miniszter elmondta: „A járványhelyzet miatt jó néhány nemzetközi eseményt törölni kellett, de a hazai Formula 1-es futamot semmiképpen sem akartuk kockáztatni, így az egyeztetések során végig kompromisszumkészek voltunk. Jó néhány emailt váltottunk Chase Carey-vel, a Liberty Media első emberével, sőt, ötleteket is adtunk nekik a zárt kapus verseny izgalmasabbá tételére. Ezek közül volt néhány, amit meg is fogadtak. Menet közben felvetődött az is, hogy ha úgy alakul, mi is két futamot rendezzünk, de szerencsére a többi országban is pozitív irányba mozdult a járványhelyzet, a jogtulajdonos pedig minél több helyszínre akarta elvinni a mezőnyt. Biztosítottuk Carey urat arról is, hogy a csapatoknak minden támogatást megadunk, hogy a lehető legzökkenőmentesebben érkezzenek meg az országba – történjen ez közúton, vagy repülővel. A nézői élménnyel kapcsolatban is több javaslatot tettünk, az 5G hálózat kiépítésével ugyanis valós idejű információkat és sokkal nagyobb élményt adhatnánk a szurkolóknak – ez az idén még talán kicsit döcögős lesz, leginkább az alkalmazói oldal miatt.”

 

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a Hungaroring felújítására nyertek egy kis időt, hiszen a mostani megállapodás egy évvel, vagyis 2027-ig meghosszabbodott, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene elkezdeni a munkát. Hozzátette, mivel 2023-ban magyar MotoGP-futamot rendezünk a Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza háromszögben felépülő pályán, aminek a feltétele, hogy annak az évnek az elején megtartsanak egy sikeres tesztversenyt, ott is sürgősen el kell kezdeni az építési munkálatokat. Megalakulóban van a cég, amely ezt a projektet viszi majd, napokon belül gőzerővel elkezdődik a munka.

 

Gyulay Zsolthoz jó néhány kérdés érkezett a zárt kapus verseny rendezésének anyagi hátteréről, amelyekre válaszolva az elnök-vezérigazgató elmondta: „Folyamatosan egyeztettük és egyeztetjük a kieső profit kompenzálását a Liberty Mediával, hiszen attól, hogy zárt kapus a verseny, a rendezési költség egyáltalán nem lesz kevesebb, sőt… A tárgyalások során mindent megtettünk, hogy olyan megállapodás szülessen, ami az országnak és a sportnak is jó ebben a nehéz helyzetben, konkrét számot nem mondhatunk, de a jogdíj a töredéke annak, amit egy nyitott kapus verseny esetén fizetünk. Ráadásként sikerült elérnünk, hogy a szerződésünk nem 2026-ig, hanem 2027-ig érvényes, vagyis egy évvel meghosszabbodott, és csökkent a jogdíj mértékének éves emelkedése, amivel 2027-ig több milliárd forintot spórolunk az államnak. Mindent egybevetve szerintem jól sáfárkodtunk, sokat spóroltunk.”

 

Ami a zárt kapus rendezést illeti, Gyulay elmondta: a tárgyalások során eljött egy pont, amikor dönteni kellett, és a napról napra változó helyzetben ki kellett mondani, hogy nézők nélküli futamot tartunk, mivel a szervezést el kellett kezdeni.

Speciális lesz a verseny abból a szempontból, hogy a csapatok nem hozzák a csillogó motorhome-jaikat, és a szociális távolságtartás miatt jóval több irodára van szükség, úgyhogy valóságos konténerváros épül majd fel a Hungaroringen, és a szeparálás miatt ugyanannyi kerítést használnak fel, mint amikor 100 ezer néző érkezik a pályára.

 

Elhangzott az is, hogy bár a Liberty és a Hungaroring egyaránt limitálta a zárt kapus rendezvényen részt vevők számát (a csapatok például 130 ember helyett 80-nal érkeznek, de a közvetítő stáb létszámát is jelentősen visszavették), azért ez mégis egy nagyobb létszámú rendezvény lesz, amelyen fontos a biztonság. Palkovics László miniszter felkérésére ezt Dr. Merkely Béla csapata kezeli a Magyar Nagydíj során, mondhatjuk tehát, hogy az ügy a legjobb kezekbe került.

A csapatok is mindent megtesznek, a szállodákban mindenkit külön szobában szállásolnak el, és az érintettek csak a hotel és a pálya között mozoghatnak, „nem lesz császkálás” a városban. Ennek ellenére valószínűleg kétnaponta tesztelik majd őket, mint ahogyan a magyar szervezőket is.

 

Dr. Merkely Béla és csapata azonban ennél nagyobb feladatot is megoldott már, elég ha arra gondolunk, hogy az elmúlt hetekben a legkülönbözőbb körülmények között teszteltek le 10.600 kiválasztott személyt országszerte.

„Az országos tesztelés révén a naptárban szereplő országok közül egyedül mi rendelkezünk evidenciával abban a kérdésben, hogy mennyire alacsony az átfertőzöttek és fertőzöttek aránya hazánkban, úgyhogy ha én lennék az F1 vezére, három futamot rendeztem volna Magyarországon – mosolygott Dr. Merkely, majd mindenkit biztosított arról, hogy a csapata készen áll. – Ha kell, akár minden nap tudunk tesztelni, de kétnaponta elégséges. Meglesz a lehetőség arra, hogy ha pozitív esetet találunk, azt izoláljuk, és megtegyük a szükséges lépéseket. Ehhez természetesen szükség lesz a Hungaroringen orvosi szobára vagy konténerre, és én megnézném azt is, hogy az osztrákok hogy csinálják mindezt, hátha még arra is rá tudunk ígérni… A maszk viselését meg kell követelnünk mindenkitől, még a nagy sportolóktól is, hiszen rajtuk úgy megy át a vírus, hogy észre sem veszik, viszont könnyedén lángra lobbanthatnak egy járványt, emiatt a legnagyobb óvatossággal kell eljárnunk.”


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2020 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2020 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.