HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

Aszfaltavató a Hungaroringen

2016. április 14. 15:17
A Hungaroring harminc év után új aszfaltborítást kapott, amelyet csütörtökön nagy médiaérdeklődés közepette avattak fel. A kopóréteget (vagyis az aszfaltcsík felső 3-5 centiméterét) cserélték le az ősz óta zajló munkálatok során. 

Összesen (a boxutcával együtt) 57.000 négyzetméteren aszfaltoztak, a munkálatok során 5500 tonna aszfaltot használtak fel, 7500 darab vízelvezető szegélyt és 2400 darab rázókő-elemet építettek be, 3962 méteren cserélték le a szegélykövet és 454 méteren a szalagkorlátot. 

Nem meglepő tehát, hogy Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója legelőször a társaság műszaki osztályának (Richter Gábornak, Kovács Jánosnak és Trabalka Tamásnak) mondott köszönetet, amelynek tagjai folyamatosan felügyelték, hogy minden a szabályoknak megfelelően épüljön, s amelynek munkáját nagyban segítette a precíz műszaki ellenőrzés és tervezés. 

A szabályok ugyanis nagyon szigorúak voltak, s nagyon szigorúan ellenőrizték is a betartásukat, ám a végeredmény „első osztályú munka” – legalábbis így fogalmazott a múlt héten Charlie Whiting, a Formula–1 állandó versenyigazgatója, a Nemzetközi Automobil-szövetség technikai főnöke. 
„Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt öt évből négyet nyereséggel zárt a társaság, ennek köszönhetően újra tudtuk aszfaltozni a Hungaroring pályacsíkját. Fontos, és szükséges első lépése volt ez a felújítási munkálatoknak, amit évek óta ígértünk, s most meg is valósítottuk. A túraautó-világbajnokság mezőnye teszteli először az új aszfaltot, és remélem, Michelisz Norbi az első gyári hondás évében is ki tudja majd használni a hazai pálya előnyét” – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki ezután az idei év további nagy nemzetközi eseményeiről ejtett néhány szót.

A sajtótájékoztatón levetítettek egy filmet, amelyen Michelisz Norbert, a világbajnok Rob Huff, és az idén márkát váltó Tom Chilton beszélt arról, mennyire várja, hogy „belekóstoljon” a Hungaroring új aszfaltjába, s mivel a „régi pálya” minden hepehupáját úgy ismerték már, mint a tenyerüket, a mostani verseny egy kicsit olyan lesz, mintha új helyszínre érkezne meg a mezőny. 

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter először gratulált a versenypálya vezetőinek az első osztályú munkához, majd a Formula–1-es Magyar Nagydíj jövőjéről szóló, meghatározó, és döntő fontosságú bejelentést tett. 
„A Magyar Nagydíj szerződését újabb öt évvel meghosszabbítottuk, ami azt jelenti, hogy a futamunknak 2026-ig helye van a Formula–1-es versenynaptárban – nyilatkozta dr. Seszták Miklós. – Anélkül, hogy titkokat akarnék elárulni a szerződés részleteiről, elmondhatom, hogy nagyon kedvező feltételekkel tudjuk megrendezni a versenyt az újabb ötéves periódusban. Ugyanakkor… Annak ellenére, hogy a Magyar Nagydíj után mindig, mindenki elmondja, nagyon jól érezte magát nálunk, tudjuk, kellenek a további fejlesztések. Az első lépés az újraaszfaltozás volt, azonban szükség van továbbiakra is, és elmondhatom: a 2017-re beterjesztett költségvetési tervben jelentős forrást különítettek el a Formula–1-es pálya fejlesztésére. A Formula–1 ugyanis hazánk egyik legfontosabb sporteseménye minden évben, és a magyar Kormány elkötelezett egy jó Formula–1-es pálya iránt.”

A Hungaroring nem csupán a kapukon belül, hanem a kapukon kívül is rendez rangos nemzetközi eseményeket, ezek közül a legelső, az immár negyedik alkalommal tartandó Nagy Futam, amelyet a főváros szívében tartanak meg immár hagyományosan május 1-jén. Gerstl Péter, a Hungaroring alelnöke elmondta: „Nehéz helyzetben voltunk az idei Nagy Futammal, hiszen május 1-je éppen vasárnapra esik, ráadásul Formula–1-es versenyhétvégére. Ennek ellenére ezúttal is nagy mezőnnyel, 65 résztvevővel tartjuk meg a Nagy Futamot, amelynek sztárvendége az osztrák legenda, Gerhard Berger lesz, aki egy klasszikus Formula–1-es autóval száguld, de eljönnek a német túraautó-bajnokság pilótái, a WTCC-mezőnyt Michelisz Norbi képviseli, lesz légi bemutató, sőt, egy Guinnes Rekord-kísérletet is végrehajt a műrepülő világbajnok Veres Zoltán, aki harmadmagával kötelékben repül át a Lánchíd alatt. 

A sajtótájékoztató utolsó, de nagyon fontos momentumaként átvágták a nemzetiszín szalagot a Hungaroring célegyenesében, és Eppel János, a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója két Audi A6-os slusszkulcsát nyújtotta át Gyulay Zsoltnak, a Hungaroring új safety carjának és medical carjának a kulcsait. 

„Amikor a Hungaroringre jövök, kicsit mindig olyan, mintha hazajönnék, hiszen öt éve működünk együtt a pálya vezetőivel. Nagy egymásra találás volt ez, hiszen a Hungaroring remek helyszín arra, hogy bemutassuk a modelljeinket a partnereinknek és a sajtó képviselőinek” – nyilatkozta Eppel János. 

A sajtótájékoztató végén Gyulay Zsolt és dr. Seszták Miklós bemutatta a média képviselőinek a túraautó-világbajnoki futamra elkészült új díjakat: az elnök-vezérigazgató örömmel jelentette be, hogy a Hungaroring visszatért a porcelán díjakhoz, amelyeket a Herendi készített el a túraautós hétvégére, illetve készít majd el a Formula–1-es Magyar Nagydíjra is. 






Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2021 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2021 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.