HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

Baumgartner nagy napja a Hungaroringen

2020. augusztus 24. 11:02

Baumgartner Zsolt 17 éve ezen a napon szerepelt először Formula–1-es futamon: a Magyar Nagydíjon az ő nevét skandálta a közönség, és hatalmas eseményként élte meg mindenki, hogy magyar versenyzője van a száguldó cirkusznak.

Persze, hosszú út vezetett idáig a gokartozástól a különböző formulaautós kategóriákon át.

Sok lemondás, sok küzdelem.

Baumgartner nyolcéves korában járt először a Hungaroringen, s az édesapja attól kezdve minden évben elvitte a magyar versenyre, a Gold-lelátón ült, és imádta hallgatni az autók hangját. Mansell és Patrese volt abban az időszakban a kedvence, a Magyar Nagydíjjal pedig csak egy-két jelentősebb válogatott futballmeccs érhetett fel az ő értékrendje szerint.

De térjünk vissza a nagy napra, amikor bemutatkozhatott az F1-ben!

„Reggel kilenc után nem sokkal csörgött a telefonom. Még otthon voltam, mert aznap csak délután lett volna dolgom a pályán, a Formula–3000-es versenyen. Amikor hallottam a hírt Firman balesetéről, arra gondoltam, hogy talán… Aztán arra, hogy biztos nem. De azért elindultam a pályára. És amikor odaértem, egyre inkább érződött a környezeten, meg a történéseken, mindenki azt akarja, hogy én azon a hétvégén bemutatkozzak a Formula–1-ben. Mire feleszméltem az események áradatából, már vasárnap volt, és következett a nagydíj, és azt mentálisan nem volt könnyű elviselni, főleg úgy, hogy én hiba nélkül akartam végigvinni azt a versenyt.”

És ez még a csapat dolgát is megnehezítette. Annak ellenére, hogy nekik megvolt a megszokott, kidolgozott protokolljuk a rajtprocedúrára, őket is megérintette az a felhajtás, ami Baumgartner körül zajlott. Rajtuk is nagyobb volt a megfelelési kényszer.

„Óriási élmény volt. Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy hazájuk nagydíján mutatkoztak be a Formula–1-ben, legfeljebb az ausztrálok. És nekem megadatott a lehetőség, ráadásul egy olyan nagy múltú, tradicionális csapattal, mint a Jordan, amely rengeteg újonc pilótát adott a mezőnynek” – mondta Baumgartner, majd a kérdésre, hogy annak idején miért szeretett bele az autósportba, elmondta, elsősorban a sebesség, másodsorban a profizmus miatt, ami a sportágat körülveszi. A csapatmunka. Az, ahogyan az ember fokozatosan végigjárja a lépcsőfokokat a kisebb kategóriáktól egészen a Formula–1-ig. És persze a sikerek, amelyeket a száguldó cirkuszig vezető úton elért, csak fokozták a lelkesedését.


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2022 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2022 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.